Zelfvertrouwen hebben of zelfverzekerdheid is een belangrijk onderdeel in ons leven. Heb je geen zelfvertrouwen dan is de kans groot dat je minder bereikt dan je werkelijke potentie.

Je kunt namelijk veel meer dan jij denkt. Ik kan er een boek over schrijven want ook ik had in mijn tienerjaren weinig zelfvertrouwen en was erg verlegen.

Herkenbaar?

In dit blog leg ik je meer uit over zelfverzekerdheid, wat het is, de symptomen en geef ik je mijn 10 persoonlijke tips waarmee jij je zelfvertrouwen vergroot en trots kunt zijn op wie jij echt bent en een leven kunt leiden naar je ware potentie.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf hebben, dat je bepaalde taken aankunt die je in je leven tegenkomt. Niet iedereen is geboren met veel zelfvertrouwen want zelfvertrouwen bouw je op door successen te behalen in je leven. En elk leven is anders.

Een voorbeeld; toen ik nog thuis woonde kwam mijn zusje huilend thuis. Ik vroeg wat er aan de hand was, ze vertelde dat ze zich dom en stom voelde vanwege dat ze bepaalde woorden niet kende of begreep die vriendinnen gebruikte. Ik vertelde haar dat wanneer je leert, je kennis opbouwt en wanneer je dus leest, je woordenschat vergroot. Zo leer je moeilijke woorden begrijpen en zelfs iets simpels als een woordenboek kan je ook helpen in soortgelijke situaties.

Dus als jij jezelf oefent met bepaalde vaardigheden, vergroot je ook jouw zelfvertrouwen, je twijfelt hierdoor veel minder en wordt je steeds minder onzeker.

Een ander belangrijk punt is je waardigheid. Vind jij jezelf waardevol, mag jij er zijn van jezelf? Als jij dit niet zo voelt dan is het moeilijk om zelfvertrouwen te krijgen en te behouden.

Daarom is het belangrijk om van jezelf te gaan houden en te accepteren wie je bent. Als je dit leert kun je je zelfvertrouwen vergroten als tiener, twintiger én als volwassene.

Waarom heb ik geen zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is iets dat je door de jaren heen ontwikkelt. Hiermee begin je als kind en dat ontwikkelt zich door. Je begrijpt dus dat de invloed van buitenaf zoals je opvoeding en vrienden belangrijk zijn in de ontwikkeling van je zelfverzekerdheid.

Ben je bijvoorbeeld streng (christelijk) opgevoed, dan kan het zijn dat je geen eigen mening hebt, zelf geen dingen durft te ondernemen en seks een moeilijk onderwerp is om over te praten. Dit kan in je latere leven zorgen voor problemen als geen of weinig initiatief tonen, introvert gedrag laat zien om niet stom gevonden te worden of geen grenzen kunt stellen wanneer het over seks gaat en dingen doet die je dus eigenlijk niet wilt.

Maar het kan ook dat je wanneer je in je kindertijd bijvoorbeeld veel kritiek hebt gekregen of in je tienerjaren veel gepest bent, je weinig tot geen zelfvertrouwen hebt op kunnen bouwen waardoor je veel twijfelt en jij je emotioneel niet goed hebt kunnen ontwikkelen. Hierdoor kan het zijn dat je niet of niet genoeg van jezelf houdt waardoor je denkt het niet waard te zijn en dit kan stress opleveren.

Laat ik één ding voorop stellen, JIJ bent het WEL waard.

Misschien klinkt het bovenstaande herkenbaar, je bent nooit te laat om te leren en jezelf positief te programmeren. En dat begint met jezelf te accepteren en waardevol te vinden.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Zoals hierboven uitgelegd bouw je zelfvertrouwen op door positieve ervaringen en dat leer je niet in een dag. Net zoals ik in dit artikel uitleg hoe je met 6 tips een positieve mindset ontwikkelt, kun je dit ook met zelfvertrouwen. Je moet wel echt aan de slag met zelfvertrouwen kweken. Aanpakken en doorpakken dus, en je zal zien dat ook jij er mag zijn en dat je zelfvertrouwen kunt vergroten met oefeningen.

10 oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Vertrouw op jezelf en heb vertrouwen in jezelf want jij bent sterker dan je denkt als je maar de juiste handelingen toepast.

Om je op weg te helpen heb ik hier 10 zelfvertrouwen vergroten oefeningen die je echt helpen. Dit zijn mijn persoonlijke tips die mij geholpen hebben om mijn zelfvertrouwen te vergroten:

Probeer elke dag de situaties te herkennen waarbij jouw gedachtes negatief zijn

1. Herken je gedachtes

Je gedachten vormen jouw waarheid. Als je onzeker bent en constant negatief denkt, dan loopt het vaak ook negatief. Wees deze negatieve gedachten voor want jouw onzekerheid wordt gevoed door jouw gedachtes. Zijn ze positief, dan zal de uitkomst vaak positief zijn omdat jij je mindset uitgelijnd hebt met wat je graag wilt.

Denk je bij situaties vaak ‘o dat lukt mij niet’ of ‘ach dat weet ik toch niet’, dan staan die gedachtes niet dus alleen je zelfvertrouwen in de weg, maar ook een positieve uitkomst.

Probeer elke dag:

  1. De situaties te herkennen waarbij jouw gedachtes negatief zijn
  2. Welk gevoel kreeg je
  3. Vraag jezelf af waarom heb ik dit gevoel?

Schrijf ze op in een schrift of noteer ze in je telefoon. Doe dit elke dag voor een maand lang.

Na een maand kijk je of er een patroon te vinden is. Is jouw zelfvertrouwen steeds laag bij een zelfde soort situatie, noteer deze en probeer een antwoord te vinden waarom je juist bij deze situaties weinig zelfvertrouwen hebt. Durf ook familie te betrekken bij de antwoorden want misschien weten zij wel meer toen je nog jong was of heb je onbewust een situatie weggedrukt waardoor je weinig zelfvertrouwen laat zien in bepaalde situaties.

2. Stuur je gedachtes

Zelfvertrouwen ontwikkelen doe je door te oefenen. Elke keer als er een negatieve gedachten opkomt, probeer deze dan te herkennen en stuur de negatieve gedachten naar iets positiefs.

Een voorbeeld; zo lang ik mij kan herinneren was ik erg verlegen. Maar in mijn vroegste herinneringen zag ik ook altijd mijn moeder in een ambulance naar het ziekenhuis worden gereden. Bij mijn moeder werd al vroeg Multiple Sclerose ontdekt, ook wel MS genoemd. Dit vroege beeld van mijn moeder die bij mij als kleine jongen steeds weggehaald werd heeft veel invloed gehad op mijn onzekerheid en ook verlegenheid.

Dat ging zelfs zo ver dat ik op straat vaak niet langs mensen durfde te lopen en ontweek dan ook drukke plekken.

Het probleem zien, erkennen en aanpakken

Maar naarmate ik ouder werd ging het mij storen dat ik zo onzeker was en wilde hier wat aan doen. Zo jong dat ik was, ik denk een jaar of 13, 14 ben ik mijzelf gaan trainen om de situaties gaan herkennen en ben deze gedachten gaan aanpakken.

Ik deed dit door elke keer als er mensen waarvoor ik verlegen was en op straat stonden, ik aan de overkant liep en hen niet aankeek. Daarna trainde ik mijzelf om steeds een stapje verder te gaan door, nog steeds, aan de overkant van de straat te lopen maar hen wel aan te kijken. Tot de dag dat ik ze op de zelfde straat voorbij liep, hen aankeek en gedag zei.

Zo heb ik mijn onzekerheid en verlegenheid kunnen aanpakken. Dit heeft mijzelf veel zelfvertrouwen gegeven en in laten zien dat je je gedachtes kunt sturen. En doe je dit regelmatig dan wordt het normaal en kun je jouw zelfvertrouwen laten groeien.

Soms krijg ik nog steeds een ‘bepaald gevoel’ maar dan praat ik met mijzelf en maak een keus hoe ik de situatie zal aanpakken.

Ook jij kunt dit. Oefen elke dag om je negatieve gedachten te herkennen en te sturen naar een positieve oplossing. Denk na over waar jij zou willen staan en werk daar naar toe.

3. Pak de situaties aan

Iedereen heeft zijn eigen demonen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat elk mens onzekerheden heeft ook al lijkt dat vaak niet zo. Net zoals ik hierboven mijn situatie heb verteld, kun ook jij jouw onzekerheid aanpakken en zelfvertrouwen opbouwen.
Ga onzekerheden dus niet uit de weg maar pak ze aan!

Durf je bepaalde dingen niet, doe ze toch en je zal zien dat jij jezelf zal verbazen waar je eigenlijk allemaal toe in staat bent. Misschien denk je dat je niet goed kunt praten op bijvoorbeeld een verjaardag, stel vragen en mensen praten wel. Oefen dit, zo creëer je meer vertrouwen.

4. Wat zijn jouw positieve eigenschappen

Iedereen heeft positieve eigenschappen en is ergens goed in. Jezelf vertellen dat je iets niet kunt staat je ware potentie in de weg. Denk goed na over welke kwaliteiten jij hebt en schrijf ze op. Misschien ben je een goede luisteraar, goed met dieren, vriendelijk, behulpzaam etc. Schrijf op wat je hiermee hebt bereikt. Heb je een goed vriend geholpen door te luisteren en er voor hem of haar te zijn, schrijf het op.

5. Weet wie je bent

Wanneer je weet wie je bent en dit accepteert dan heb je een belangrijke stap gemaakt in het proces om meer zelfvertrouwen te krijgen. Door te werken vanuit je eigen kracht ben je niet of minder met andere mensen bezig en wat zij misschien vinden. In het leven heb je altijd voorstanders en tegenstanders en dat geeft niet want anders zou het leven wel erg saai worden. Wil je hulp volg dan de cursus ‘Versterk je zelfvertrouwen’ dat ik aanbied in samenwerking met Hoofdpersoon Psychologie.

Cursus Versterk je zelfvertrouwen

Versterk je zelfvertrouwen

In samenwerking met Hoofdpersoon Psychologie bieden we een Online cursus aan ‘Versterk je zelfvertrouwen’. Deze cursus begeleid je met video’s, informatie, praktische oefeningen en handvatten naar meer zelfvertrouwen.

6. Sta recht op

Sta elke dag op met deze simpele tip; ga recht op staan met je schouders naar achter en kin omhoog. Dit zorgt ervoor dat mensen je anders gaan zien omdat deze houding meer zelfvertrouwen uitstraalt. Probeer het maar eens. Geef mensen een glimlach als ze je aankijken op straat, samen geeft dit een positieve indruk waarmee je zelfvertrouwen groeit.

7. Geef complimenten

Mensen waarderen andere mensen die complimenten geven. Door andere complimentjes te geven gaan ze je anders zien, in een positieve manier én je krijgt complimentjes en bedankjes terug. Ook dit is een goeie zelfvertrouwen vergroten oefeningen.

8. Vat kritiek positief op

Dat wil niet zeggen dat iedereen gelijk heeft en jij niet, maar zie kritiek als mening van een ander en niet als de waarheid. Reageer ook niet direct maar neem even de tijd om er over na te denken. Heeft de ander een punt zeg bijvoorbeeld, oké zo heb ik het nog niet bekeken. Jij bepaalt of je wat met kritiek doet.

9. Ga slapen met een mantra

In mijn zoektocht om mijn zelfvertrouwen te vergroten ben ik er achter gekomen dat het hebben van een mantra, voordat je gaat slapen, een positieve uitwerking heeft op hoe ik mij voel én presenteer. Geen zweverig gedoe, nee positieve gedachtes die je sterken in je denkwijze en je helpen om met een positief gevoel in slaap te vallen én niet geheel onbelangrijk, wakker te worden!

Zeg bijvoorbeeld; ik ben dankbaar dat ik er ben, dat ik gezond ben en blij dat ik de kracht heb gevonden om mijzelf positief te ontwikkelen. Herhaal dit meerdere malen wanneer je in bed ligt en denk sterk aan alle woorden die je uitspreekt in je hoofd. Je zal na een aantal dagen zien dat jij je anders gaat voelen en presenteren, je zelfverzekerdheid groeit!

10. Investeer in jezelf

Bij elk boek dat ik lees word ik slimmer. En nee ik lees geen thrillers of dat soort boeken, nee ik lees boeken waar ik dingen van leer. Dit kan te maken hebben met mijn werk, dingen die ik graag zou willen weten of mij interesseren. Doordat je boeken leest leer je steeds meer en wordt je dus slimmer. Hiermee wordt je naarmate je meer leest, een goede gesprekspartner voor je vrouw, vriendin, man of vriend. Op je werk zal jij de persoon worden waar collega’s naar toe gaan als ze bijvoorbeeld een vraag hebben over een bepaald onderwerp. Dit sterkt je zelfvertrouwen!

Conclusie

Met deze 10 zelfvertrouwen vergroten oefeningen weet ik zeker dat je een heel eind gaat komen. Belangrijk is dat je dit blijft volhouden en er een levensstijl van maakt. Dat wil zeggen, elke dag ben jij bewust bezig met jezelf te verbeteren en groeien. Investeer in jezelf door te lezen en kennis op te doen en deel deze kennis met anderen, zij zullen dit waarderen, waardoor jouw zelfvertrouwen ook weer toeneemt.

Laat een reactie achter