Wat zijn superfoods?
Superfoods zijn voedingsmiddelen, vooral fruit, bladeren en zaden, met een bijzonder hoge voedingsstoffendichtheid of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.
Zoals Wikipedia zegt; ‘Superfood is een marketingterm die gebruikt wordt om voedsel te benoemen waarvan het nuttigen uitzonderlijk voordelig zou zijn voor de gezondheid.’ Superfoods komen in verschillende soorten. De meeste superfoods komen uit buitenlandse landen, die je bij ons vooral als poeder, extract of capsule kunt kopen.
De ‘echte’ superfoods zijn groenten, deze zijn onmisbaar in je voeding.
Inhoudsopgave
Wat zijn voorbeelden van superfoods?
Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, kokos. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis vanwege de omega-3-vetzuren, olijfolie, sommige noten en donkere chocolade vanaf minimaal 80% cacao worden ook als superfood gezien.
Wat zit er in superfoods?
Een bijkomend voordeel is dat superfoods weinig calorieën bevatten, voor wie slank wil blijven alle reden om te beginnen met een nieuwe voorraad superfoods in de kast!
Superfoods bevatten:
- Vitamines
- Minderalen
- Antioxidanten
- Omega 3 vetzuren
- Proteïne
- Aminozuren
- Voedingsvezels
In deze lijst van superfoods hebben we de belangrijkste voor je op een rij gezet:
Açaí
Açaíbessen komen uit Midden- en Zuid-Amerika. De donkerblauw tot paarse vrucht groeit hier op de pinapalm. De bes bevat veel calcium en is rijk aan antioxidanten. De açaíbes is vetrijk en bevat ongeveer 200 kilocalorieën per 100 gram. De bessen kun je gedroogd eten of gebruik het in poedervorm voor in een ontbijt bowl.
Acerola
Acerola is een bes die lijkt op een kers en wordt daarom ook wel barbadoskers of West-Indische kers genoemd. De vrucht is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De bes heeft een hoge vitamine C-gehalte, er zit in 100 gram rijpe acerola 30x meer vitamine C dan in 100g sinaasappel. Daarnaast is deze vrucht ook een goede bron voor vitamine A en antioxidanten. De acerola is wordt vooral gebruikt in voedingssupplementen, maar ook verkrijgbaar in poeders, pillen, theeën en sappen. Gebruik de bes in je ontbijt met yoghurt of dessert.
Alfalfa
Alfalfa is de Nederlandse naam van de kiemgroente Luzerne. Het wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. De plant behoort tot de alfalfa-familie, en is een peulvrucht. De spruiten van de alfalfa-zaden lijken op taugé en zijn inmiddels verheven tot superfood. Deze kiemgroente zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten en erg geschikt om ook zelf thuis te kweken. Gebruiken het om je boterham of salade mee op te pimpen.
Cacao
Cacao is een ware superfood! Echter alleen de echte, originele, liefst rauwe en pure cacao. In de vorm van cacaobonen of in poedervorm. Pure, rauwe en biologische cacao is heel goed voor je gezondheid. Het helpt bovendien om vet te verliezen en op gewicht te blijven. Pure cacao is rijk aan antioxidanten, magnesium, ijzer, chroom, mangaan, zink, koper, vitamine C, fosfor en meer. Het bevat ook veel tryptofaan, een stof die van groot belang is bij de productie van serotonine. Serotonine zorgt voor afname van angstklachten en vermindert stress. Serotonine heeft hetzelfde effect op onze hersenen als liefde. Het geeft een geluksgevoel!
Carob
Carob wordt ook wel johannesbrood genoemd en wordt verkregen uit de gedroogde vruchten van de johannesbroodboom. De plant behoort tot de peulvruchtenfamilie. Carobe poeder wordt gebruikt als natuurlijke vervanger van cacao en chocolade. Carobe heeft van nature een zoete smaak, cacao een bittere. Het heeft een lager vetpercentage dan cacao, maar rijk aan vezels, calcium, ijzer en vitamine A. Wil je cacaopoeder in recepten vervangen door carobepoeder? Gebruik dan 1,5 tot 2 keer meer carobe dan cacao. Ook lekker in je ontbijtbowl.
Chiazaden
Chiazaadjes zijn vervuld van diverse complete eiwitten (eiwitten met alle essentiële aminozuren). Ze zijn rijk aan vezels, kalium, calcium, ijzer, fosfor en mangaan. Chiazaad is een perfecte aanvulling op je vezelinname. Een eetlepel chiazaad bevat namelijk al 5 gram vezels. Chiazaad is daarnaast ook rijk aan antioxidanten, vitamine C en omega 3 en 6 vetzuren. De chiazaadjes absorberen heel veel water (ongeveer 10 keer hun eigen gewicht). Chiazaadjes kun je het beste weken voor gebruik, zodat een geleiachtige substantie ontstaat. De chiazaadjes zuiveren je spijsverterings- en immuunsysteem, doordat alle giftige stoffen en onzuiverheden via de darmen worden afgevoerd.
Chlorella
Chlorella is een groen, eencellig zoetwateralg afkomstig uit de rivieren en meren in Oost-Azië. Het bevat een bijzonder hoog gehalte aan chlorofyl. Dat is de groene kleurstof in de bladeren van planten waarmee zij zonlicht opvangen en omzetten in energie. Deze alg bevat daarnaast ook grote hoeveelheden DNA en RNA. Deze nucleïnezuren bevatten alle informatie over de bouw en functie van al je lichaamscellen. Bij ouderdom neemt de productie van deze stofjes langzaam af. Dit wordt weer in verband gebracht met artritis, kanker, hart- en vaatziekten en dementie. Chlorella brengt de nucleïnezuren in je lichaam weer op peil, waardoor de kwaliteit van (nieuwe) cellen wordt verhoogd. Hiermee wordt het verouderingsproces vertraagd. Chlorella bevat daarbij nog een unieke stofje. Dat wordt Chlorella Groei Factor (CGF) wordt genoemd. Dit stofje zorgt ervoor dat het algje zich razendsnel vermenigvuldigd. Het stofje uit chlorella levert een bijdrage aan een snel herstel van onze lichaamscellen en -weefsels.
Gojibessen
Gojibessen zijn afkomstig uit Zuid Amerika en delen van Azië. Ze worden gedroogd voordat ze worden geëxporteerd naar andere delen van de wereld. Gojibessen zijn de meest voedzame bessen op de aarde. Ze zijn een bron van eiwitten en aminozuren, vitamine B1, B2, B6, E en C en bevatten enorm veel sporenelementen. Ze zijn zeer rijk aan antioxidanten, die je beschermen tegen het verouderingsproces en vrije radicalen. Daarnaast verbeteren de gojibessen het zicht, verhogen het libido en de seksuele functies en geven het immuunsysteem een ware boost.
Guarana
Guaranabessen komen oorspronkelijk uit Brazilië. Het extract van de vrucht wordt beschouwd als een stimulerend alternatief voor koffie en groene thee, omdat het rijk is aan natuurlijke cafeïne. Het hoge cafeïnegehalte, tot 5% van een zaadje, is de rede dat het een basisingrediënt is in veel energiedrankjes. Guaraná wordt ook ingezet als middel om prestaties te verbeteren, zowel geestelijk als fysiek. Guarana is te verkrijgen in capsules en in poedervorm voor in bijvoorbeeld thee.
Hennepzaad en hennepolie
Hennepzaad en -olie zijn absolute bronnen van volledige eiwitten; 33% tot 37% van het gewicht. Ze zitten boordevol enzymen en zorgen voor een optimale energie. Ze zijn zeer rijk aan omega 3, 6 en 9; welke zeer belangrijk zijn voor de hersenfuncties. Daarnaast is het uitermate geschikt als ingrediënt voor diverse schoonheidsproducten. Hennepzaadjes en hennepolie brengen de essentiële vetzuren in je lichaam in balans ten geven het immuunsysteem een ware oppepper. Ze werken ontstekingsremmend in je lichaam. Hennepzaad en hennepolie bevatten daarnaast een reeks van aminozuren. Ze zijn ook rijk in mineralen zoals fosfor, kalium, magnesium, calcium, ijzer, mangaan, zink, natrium, silicium, koper en vele andere.
Kokos
Kokoswater is rijk aan kalium. Dit is nodig voor een goede rehydratie en heeft sterke antivirale eigenschappen. Het bevat ook kinetine en heeft een verjongend effect op ons lichaam. Het vruchtvlees van de kokos is daarnaast rijk aan eiwitten en vezels. Het bevat een geweldig verzadigd vet wat essentieel is voor ons lichaam. Het verzadigde vet in kokosolie versterkt het immuunsysteem, de schildklier, het zenuwstelsel en ondersteunt de huid. Kokos is heerlijk in dit bananenbrood recept zonder suiker en boter.
Lijnzaad en lijnzaadolie
Lijnzaad en lijnzaadolie behoren tot de rijkste bronnen van omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren kan ons lichaam niet zelf kan produceren en daarmee essentieel voor de gezondheid! De grote meerderheid van de mensen, in onze huidige maatschappij, krijgen te veel omega 6 vetzuren binnen en niet genoeg omega 3. Echter is de balans tussen de twee vetzuren cruciaal voor de gezondheid. Lijnzaad en lijnzaadolie is een superfood die omega 6 en 3 bevatten in de juiste balans voor het menselijk lichaam. Essentiële vetzuren zijn onder andere belangrijk voor de hersenfuncties, energieproductie, zuurstofhuishouding en het immuunsysteem. Daarnaast werkt Omega 3 ontstekingsremmend en voorkomen ze veel hart- en vaatziektes, zoals een hoge bloeddruk en beroertes.
Lucuma
Lucuma is een zoete vrucht uit Chili, Peru en Ecuador en zo gezond dat het een superfood is. Hij bezit een hoge dosis vitamine B3 en is daarnaast een goede bron van antioxidanten, carotenoïden, ijzer en vitamine C. Deze vrucht bevat ook mineralen zoals fosfor. Per 100 gram lucuma zit er zo’n 26 mg van dit mineraal in. Fosfor is belangrijk voor het functioneren van je spieren. Niet voor niets wordt deze vrucht “goud van de Inca’s” genoemd en wordt in de keuken gezien als een alternatief voor dadels, bananen en zoete aardappelen. Lucuma is verkrijgbaar als poeder en kun je verwerken in ijs of maak er een mousse van.
Maca
Maca is een wortel uit Peru en rijk aan ijzer, calcium, fosfor, magnesium, kalium en de vitamines B1, B2, C. Het wordt voornamelijk in poedervorm gemaakt. Met een eiwitgehalte van 10 procent een goede bron van plantaardig eiwit en bevat daarnaast belangrijke omega-3-vetzuren. Het brengt de hormoonhuishouding in balans en werkt goed voor zowel vrouwen (verlichting bij PMS en menopauze) als voor mannen (verhoogde vruchtbaarheid). Het helpt daarnaast om het stressniveau te verlagen, geeft kracht, conditie, energie en uithoudingsvermogen. Het vergroot het libido en werkt mee met de ritmes en behoeftes van je lichaam.
Matcha
Matcha betekent “gemalen thee” in het Japans. Het poeder wordt verkregen uit groene theebladeren, bevat 10x meer antioxidanten dan normale groene thee en geeft je een verhoogd concentratievermogen. Matcha is ook een goede bron van ijzer (ongeveer 10 tot 17 gram per 100 gram). Door de natuurlijke cafeïne in de plant is matchathee een populair alternatief voor koffie. Ga voor de pure vorm in plaats van de kant-en-klare drankjes met matcha, daarin zit te veel suiker. Maar je kunt er ook een Macha latte van maken of een matcha mocktail.
Informatie: Is Matcha gezonder dan groene thee?
Moringa
De moringaboom staat bekend als een van de meest waardevolle bomen ter wereld en wordt ook wel de wonderboom genoemd. Bijna elk deel van de boom wordt wel ergens voor gebruikt. Moringa blad is onder andere rijk aan vitamine A, B1, B2, B3, B6, vitamine C, calcium, magnesium en ijzer. De bladeren van de moringaboom worden gedroogd en verwerkt tot poeder of capsules. Maar ook de wortels, bloemen, vruchten en zaden zijn geschikt om te eten.
Spirulina
Spirulina behoort tot de algen. Het is een blauwgroen algje, afkomstig uit de basische meren. Het bevat meer dan 65% aan complete eiwitten. 300% meer eiwitten dan vis, vlees of gevogelte, maar dan met bijkomend voordeel 0% cholesterol. Spirulina is ook zeer rijk aan chlorofyl dat is een andere naam voor ijzer. Het bevat zo ongeveer 58 keer meer ijzer dan in verse spinazie voorkomt. Daarnaast bevat spirulina veel antioxidanten, bètacaroteen en de essentiële vetzuren omega 3 en 6. Spirulina is uitermate geschikt voor meer energie en helpt tegen vermoeidheid. Het werkt ook uitermate goed bij mensen met spijsverteringsproblemen, omdat het de opname van voedingsstoffen door het lichaam te bevorderd.