Ben je benieuwd hoe je matcha latte maakt? Wanneer je regelmatig matcha latte drinkt in je favoriete koffieshop, is het misschien de moeite waard om te leren hoe je thuis je eigen matcha lattes kunt maken.

De zoete, romige matcha tea lattes zijn een leuke manier om je kopje cafeïne af te wisselen door de gezonde groene thee met melk. Want ook in matcha zit cafeïne! Het leuke van dit drankje is dat je binnen 10 minuten kunt genieten.

In dit artikel leg ik je uit hoe je op verschillende manieren thuis zelf matcha latte maakt met maar drie ingrediënten. Ook heb ik een aantal matcha recepten aan het eind van dit artikel.

Wat is matcha latte?

Latte betekent melk en matcha is een groene thee variant. Dus je maakt groene thee met verwarmde en/of opgeklopte melk. Het wordt vaak warm gemaakt en gedronken. Gewone matcha gemaakt met water heeft een sterkere matcha smaak. Je kunt het ook als ijsthee drinken, dan wordt de matcha samen geklopt met koude koemelk of plantaardige melk en over ijsblokjes geschonken maar ook als bubble tea gedronken.

Ingrediënten voor matcha latte

Voor een kwalitatief goed matcha latte heb je de volgend ingrediënten nodig:

Matcha poeder: deze matcha poeder is geschikt.

Melk: Je kunt verschillende soorten melk gebruiken. Net wat je lekker vindt. Ik gebruik graag ongezoete amandelmelk, maar je kunt ook havermelk, kokosmelk of andere plantaardige melkvarianten gebruiken.

Zoetstof: Ik zoet mijn drankjes liever zelf zodat ik precies weet wat ik drink. Zoet jouw drankje met gewone suiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing, stevia of zoetstof naar jouw keuze als je het nodig vindt.

Matcha latte met geklopte melk

Welke materialen kun je gebruiken?

Afhankelijk van wat je in huis hebt, kun je een prima matcha latte maken met een van de volgende opties:

Ga je voor koffieshop kwaliteit en wil je vaker een matcha serveren dan komt elektrische melkopschuimer het meeste in de buurt. De andere methoden werken prima om thuis jouw favoriete matcha latte te maken.

Hoe maak je matcha latte?

Matcha latte kun je helemaal naar eigen smaak en methode maken en geeft je langdurige energie. Je hebt ook geen duur apparatuur nodig, met een handmixer gaat het ook prima! Ik maak meestal mijn macha latte of chai latte gewoon in een steelpannetje en mix alles met een garde.

Je gaat als volgt te werk:

Ingrediënten: Verzamel de matcha poeder, een kopje (plantaardige)melk en je favoriete zoetstof, indien nodig. (Optioneel; je kunt de matcha ook direct toevoegen aan de melk zonder eerst met water op te kloppen)

Tip: maak thuis je eigen havermelk of amandelmelk.

Melkschuim toevoegen aan de matcha

Informatie over: Theetuinen in Noord-Holland

4 manieren om thuis matcha latte te maken

1. Matcha latte maken in een pannetje

Matcha: Voeg 1 theelepel of bamboe lepel matcha poeder toe aan het kommetje.
Voeg daaraan 1 eetlepel water toe en mix met de bamboe mixer of de elektrische handmixer tot een vloeibaar geheel. Zet apart.

Melk: Maak je een warme latte, breng dan 200 ml melk rustig aan de kook, maar blijf de pan rustig bewegen zodat de melk niet vastzet aan de pan. Rustig roeren met een garde kan ook. Zet het vuur uit.

Zoetstof: Roer nu de zoetstof van jouw keuze door de warme melk.

Matcha latte: Voeg de matcha toe aan het pannetje met warme melk en klop met de garde of elektrische mixer totdat er een schuimlaag ontstaat.

Serveren: Schenk alles in een groot glas en geniet!

Variatie tip: je kunt de matcha latte ook over ijs gieten voor een matcha iced latte.

2. In een blender

Maak je warme latte matcha verwarm dan eerst je melk zoals hierboven beschreven.
Voeg de (warme)melk en matcha poeder toe aan een blender en laat het geheel 1 minuut mixen. Enjoy!

3. Iced matcha latte in een shaker

Heb je geen blender maar wel een cocktail shaker of een afsluitbare mok, dan kun je hier ook een matcha latte mee maken. Voeg de melk en matcha poeder toe aan een cocktail shaker en schud alles goed door, zeker 30 seconden schudden! Giet over ijs voor een matcha latte iced.

4. Matcha latte maken met een melkopschuimer

Maak je met warme melk, verwarm dan eerst je melk zoals hierboven beschreven.
Giet de matcha in een groot glas en voeg de warme melk toe. Stop nu de handopschuimer toe aan het glas en klop je matcha latte op tot de gewenste dikte.

Matcha latte drinken in een koffieshop

Matcha latte smaak

Goede kwaliteit matcha heeft een zoete, hartige smaak. Slechte kwaliteit is vaak bitter van smaak. Matcha latte kun je maken met koemelk of plantaardige melk. Door melk aan je matcha toe te voegen verdun je de matcha smaak en maak je het gehele romiger. Is de plantaardige melk gezoet dan zul je dit ook proeven. In de koffieshop wordt het meestal gezoet door bijvoorbeeld suiker, honing of ander zoetstoffen.

Is matcha latte gezond?

Matcha zelf heeft veel antioxidanten wat de ouderdom zou vertragen. Matcha wordt gezien als superfood en zou dan ook helpen tegen hart- en vaatziekten en het behouden van een jonge huid. Een matcha latte is gemaakt van koemelk of gezoet al dan niet gezoet plantaardige melk. Drink je elke dag een matcha latte met gezoete melk dan is dit ongezonder dan wanneer je het één of twee keer in de week drinkt. Alles met mate dus.

Meer over matcha green tea

Laat een reactie achter