Er zijn veel verschillende soorten water die we elke dag gebruiken, zoals kraanwater, mineraalwater en zelfs smaakvol water. 

Elk type heeft zijn eigen voordelen en gebruiksmogelijkheden. 

In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende soorten water en hoe ze ons helpen gehydrateerd en gezond te blijven.

Belangrijkste punten

 1. Diversiteit in waterbronnen: Er zijn verschillende soorten water beschikbaar, zoals kraanwater, mineraalwater, waters met een smaakje, soda- en spuitwater, en watercoolerwater. Elk type heeft unieke kenmerken en voordelen.
 2. Kraanwater: Een milieuvriendelijke en betaalbare optie, hoewel de kwaliteit kan variëren afhankelijk van de locatie.
 3. Mineraalwater: Biedt natuurlijke mineralen en consistentie in kwaliteit en smaak, maar is duurder en kan milieu-impact hebben door de verpakking.
 4. Waters met een smaakje: Bieden een leuke variatie met verschillende smaken, maar het is belangrijk om te letten op toegevoegde suikers en kunstmatige ingrediënten.
 5. Soda- en spuitwater: Een bruisend alternatief dat populair is in drankjes, maar het is aan te raden om varianten zonder toegevoegde suikers of smaken te kiezen.
 6. Watercoolerwater: Biedt gemak en koelheid, maar de waterkwaliteit hangt af van de bron en het onderhoud van de cooler.
 7. Bewuste keuzes maken: Kies een waterbron die past bij jouw persoonlijke behoeften, levensstijl en gezondheidsdoelen, terwijl je ook rekening houdt met milieu-impact en kosten.
 8. Belang van hydratatie: Ongeacht de gekozen waterbron, is het essentieel om voldoende water te drinken voor een goede gezondheid en welzijn.

Kraanwater

Wat is kraanwater precies? Kraanwater is het water dat uit de kranen in onze huizen stroomt. Het komt uit bronnen zoals meren, rivieren of grondwater en wordt dan door waterzuiveringsinstallaties behandeld zodat het veilig is om te drinken. Afhankelijk van de regio kan de smaak van kraanwater variëren, wat de unieke eigenschappen van elke streek weerspiegelt.

PWN voorziet heel Noord-Holland van drinkwater met een gemiddelde hardheid van 7,9 graden Duitse Hardheid (dH), wat betekent dat ons drinkwater als zacht kan worden beschouwd.

Voordelen van kraanwater:

 1. Kostenbesparend: Kraanwater is veel goedkoper dan water in flessen. Door kraanwater te drinken, bespaar je geld.
 2. Kwaliteitscontrole: In veel plaatsen wordt kraanwater goed gereguleerd en gecontroleerd op waterkwaliteit, wat betekent dat het veilig is om te drinken.
 3. Milieuvriendelijk: Door kraanwater te gebruiken in plaats van flessenwater, verminderen we het gebruik van plastic flessen, wat beter is voor het milieu.

Nadelen van kraanwater:

 1. Variërende kwaliteit: De kwaliteit van kraanwater kan verschillen afhankelijk van waar je woont. In sommige gebieden kan het water meer mineralen of een andere smaak hebben.
 2. Smaakproblemen: Soms vinden mensen de smaak van kraanwater niet zo lekker. Dit kan komen door de mineralen in het water of door de behandelingen die het heeft ondergaan.

Mineraalwater en bronwater

Mineraalwater bronwater
Mineraalwater uit de bergen.

Natuurlijk mineraalwater en bronwater zijn afkomstig uit diepe bronnen, vaak gelegen onder de aardlagen. Deze bronnen, gevoed door regenwater of gesmolten sneeuw, zuiveren het water op natuurlijke wijze, wat resulteert in een unieke smaak en samenstelling. Chemische behandeling van deze waterbronnen is wettelijk verboden, wat de natuurlijke zuiverheid waarborgt.

Voordelen van mineraalwater:

 1. Natuurlijke mineralen en voedingsstoffen: Mineraalwater bevat natuurlijke mineralen zoals calcium, magnesium en kalium, die goed zijn voor onze gezondheid.
 2. Consistente kwaliteit en smaak: Omdat mineraalwater uit specifieke bronnen komt, heeft het een consistente kwaliteit en een herkenbare smaak die veel mensen waarderen.

Nadelen van mineraalwater:

 1. Hogere kosten: In vergelijking met kraanwater, kan mineraalwater duurder zijn, vooral als het in flessen wordt verkocht.
 2. Milieuproblemen door verpakking: Net als ander flessenwater, kan mineraalwater milieuproblemen veroorzaken door het gebruik van plastic flessen, wat niet milieuvriendelijk is.

Mineraalwater is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar water met een beetje extra. De natuurlijke mineralen geven niet alleen een unieke smaak, maar bieden ook gezondheidsvoordelen. Het is alleen wel belangrijk om rekening te houden met de kosten en de milieueffecten van gebotteld mineraalwater.

Lees meer over hoeveel water drinken per dag?

Water met een smaakje

Water met een smaakje zijn een moderne draai aan traditioneel water. Ze worden geproduceerd door water te verrijken met verschillende smaken, zoals fruit, kruiden of zelfs bloemen. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren door ingrediënten toe te voegen aan het water, of door het gebruik van natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen.

Voordelen van water met een smaakje:

 1. Variatie in smaak: Deze soorten water bieden een veelheid aan smaken, wat het een leuke afwisseling maakt van gewoon water.
 2. Blijven hydrateren met smaak: Voor mensen die moeite hebben met het drinken van voldoende water, kunnen de smaakvolle opties helpen om gehydrateerd te blijven.

Nadelen en overwegingen bij het kiezen van waters met een smaakje:

 • Sommige smaakwaters kunnen toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen bevatten, wat minder gezond kan zijn.
 • Het is belangrijk om de etiketten te lezen en te kiezen voor opties zonder ongezonde toevoegingen.

Soda- en spuitwater

Soda water frisdrank
Soda water zoals frisdrank.

Dit zijn bruisende waterbronnen die koolzuur bevatten, waardoor ze bubbelen en sprankelen. Dit koolzuur kan natuurlijk aanwezig zijn, zoals in sommige mineraalwaters, maar meestal toegevoegd tijdens het bottelproces. 

Toepassingen en populariteit van soda- en spuitwater:

 • Deze water soorten worden vaak gebruikt als een verfrissend alternatief voor plat water.
 • Ze zijn populair in cocktails en andere drankjes vanwege de unieke textuur die de bubbels bieden.

Gezondheids implicaties en overwegingen:

 • Terwijl soda- en spuitwater over het algemeen als gezonde opties worden beschouwd, is het belangrijk om variëteiten zonder toegevoegde suikers of kunstmatige smaakstoffen te kiezen.
 • Overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken kan soms leiden tot een opgeblazen gevoel of maagproblemen.

Watercoolerwater

Watercoolerwater
Watercoolerwater op kantoor.

Watercoolerwater is de naam voor het water dat wordt gebruikt in waterkoelers, vaak gevonden op kantoren, in wachtkamers, of soms zelfs thuis. Deze watersoort kan uit flessen komen of direct aangesloten zijn op de waterleiding. Waterkoelers zijn ontworpen om water op een aangename temperatuur te houden, klaar om te drinken.

Voordelen van watercoolerwater:

 1. Gemak: Water uit een watercooler is direct beschikbaar en altijd koel.
 2. Koelheid: Vooral op warme dagen is het verfrissend om toegang te hebben tot koel water.

Overwegingen met betrekking tot de kwaliteit van watercoolerwater:

 • De kwaliteit van het water in waterkoelers kan variëren, afhankelijk van de bron en hoe goed de koeler wordt onderhouden.
 • Regelmatige reiniging en onderhoud van de waterkoeler zijn essentieel om de waterkwaliteit te waarborgen.

Lees meer over waarom water drinken gezond is.

Welk soort water kiezen

Afvallen door water te drinken
Kraanwater is een gezonde keuze om dagelijks te drinken.

Het kiezen van het juiste soort water kan afhangen van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeur, situatie, en gezondheidsbehoeften.

 1. Dagelijkse hydratatie: Voor algemene hydratatie is kraanwater of gefilterd water een prima keuze. Het is kostenbesparend en milieuvriendelijk.
 2. Tijdens het sporten: Mineraalwater of waters met elektrolyten kunnen nuttig zijn omdat ze mineralen vervangen die je verliest door zweten.
 3. Bij het koken: Gebruik water van goede kwaliteit dat de smaak van je gerechten niet beïnvloedt. In sommige gevallen kan gefilterd of bronwater de voorkeur hebben.
 4. Specifieke dieet behoeften: Afhankelijk van dieet restricties of gezondheidsdoelen, kunnen sommige mensen kiezen voor mineraalwater of vermijden van koolzuurhoudende wateren.

Overwegingen bij de keuze van waterbronnen:

 • Denk aan milieu-impact: vermijd overmatig gebruik van gebotteld water als het niet nodig is.
 • Let op de kosten: bepaalde watersoorten kunnen duurder zijn.
 • Houd rekening met gezondheidsaspecten: sommige waterbronnen kunnen extra gezondheidsvoordelen bieden.

Conclusie

Van het betaalbare kraanwater tot het natuurlijk zuivere mineraalwater, en van smaakvolle waters tot verfrissende soda- en spuitwaters. Onthoud dat hydratatie essentieel is, welke waterbron je ook kiest. Kies een waterbron die past bij jouw behoeften en voorkeuren, terwijl je ook rekening houdt met de milieu-impact en kosten. Het allerbelangrijkste is om voldoende water te drinken, ongeacht de bron. Water helpt ons lichaam goed te functioneren, houdt ons gehydrateerd en ondersteunt onze algehele gezondheid.

Laat een reactie achter