Döner kebab is een spies waaraan vlees is geregen en wordt geroosterd terwijl hij ronddraait. In een pita broodje worden plakjes vlees, dat van de spies is gesneden, geserveerd met yoghurtsaus, sla, tomaat en ui.

Wie kent het niet het broodje döner kebab. Meestel na een avondje flink stappen de kebabzaak in om dat broodje te verdrinken in een dikke laag knoflooksaus.

In dit artikel duiken we in wat is döner kebab en waar komt het vandaan?

Wat is kebab?

Kebab is gekruid lams-, kip-, of kalfsvlees gebakken boven kolen. Kebab betekent ‘gebakken vlees’. Ondanks dat er verschillende soorten kebab zijn, is het broodje döner kebab de bekendste en meest gegeten.

Wat is döner kebab?

De term “döner kebab” komt uit het Turks. Döner betekent zoiets als “draaien” en kebab is het Turkse woord voor gegrild of geroosterd vlees. Een “döner kebab” is uiteindelijk “draaiend gegrild vlees”. Net als bij de Griekse gyros worden plakjes vlees in meerdere lagen aan een verticale spies geregen.

De vleesplakken worden vooraf gemarineerd in een speciaal mengsel van yoghurt en kruiden. Doordat de spies tijdens het grillen ronddraait, wordt het vlees aan alle kanten krokant.

Dit van oorsprong Turks vleesgerecht werd meestal gegeten met gekruid lamsvlees, maar wordt ook gegeten met gekruide kip, kalkoen en kalfsvlees. In Turkije drinkt men er Ayran bij, een traditioneel koud drankje op basis van yoghurt, zout en water.

Döner kebab

Döner kebab, made in Germany?

Waar komt kebab vandaan? De vraag wie kan beweren de döner kebab te hebben uitgevonden is omstreden vanwege het ontbreken van duidelijke gegevens.

Er zijn wel theorieën over wie het heeft uitgevonden:
De kebab werd voor het eerst in 1936 genoemd in Anatolië. In die tijd werd de zogenaamde “Sis Kebab” gewoon gegrild op een horizontale spies boven houtskool, zoals een spit. Toen werd alleen schapenvlees gebruikt, maar werd het vlees ook al in reepjes gesneden en in brooddeeg gewikkeld en geserveerd.

In de stad Kastamonu, zou enige tijd later een chef-kok genaamd Hamid de eerste zijn geweest die gelaagd schaap op een verticale grill bakte. Als marinade zou hij een mengsel van peper, zout, uien, paprika en komijn hebben gebruikt.

Een paar jaar later zou in de stad Bursa de döner kebab opnieuw zijn uitgevonden door de chef-kok Iskender. Hij legde gehakte schapenvlees tussen de plakjes schapenvlees. Het gesneden vlees werd geserveerd op een pitabroodje en met yoghurt en gesmolten boter gegeten.

De döner kebab werd in de jaren zeventig, dankzij Turkse migranten, naar Duitsland gebracht. Volgens een wijdverbreid gerucht is de döner kebab uitgevonden in Berlijn. Dit kan echter niet zonder twijfel worden beweerd. En volgends mij ook niet zo belangrijk.

Feit is wel dat er in Berlijn meer kebabzaken zijn dan in Istanbul en dat er verschillende varianten kebab verkrijgbaar zijn. In Duitsland staan er rijen dik voor zowel veganistische en vegetarische döner kebabs.

Döner gerechten

Döner wordt geserveerd op de verschillende manieren:

Broodje döner

De klassieker is de döner kebab, een flatbread / platbrood gevuld met vlees en samen gegeten met groenten en saus. Je kunt kiezen voor een frisse yoghurt- of pepersaus voor wat pit.

Dürüm Döner

Doner vlees, groenten en saus worden op een dunne wrap-achtige flatbread (yufka) gelegd en opgerold om te eten. Dürüm is het Turkse woord voor rol. Yufka heet het als dit brood gegeten wordt naast de maaltijd. Wraps worden vaker gebruikt op diverse manieren en soorten keukens.

Durum kebab

Kapsalon

Een kapsalon is een gerecht dat is opgebouwd met friet dat bedekt is met döner of shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade.

Bekijk dit artikel Shoarma kruiden maken

Döner box

De kebab box is gevuld met kebabvlees, frites en saus. Salade of groenten hoeven niet te zijn inbegrepen, maar kunnen als optie worden gekocht in sommige kebab winkels.

Kebab schotel

Het gegrilde vlees wordt geserveerd op een bord samen met saus, salade en een ander bijgerecht zoals rijst of frites.

Döner kebab gezond?

Döner kebabs zijn een wat gezondere fastfood. Een belangrijk onderdeel van de döner kebab zijn verse, groenten en salade. Een ander pluspunt is dat bij verticaal grillen het vet van het gegrilde vlees druipt. Dit vet wordt meestal opgevangen door het broodje er mee in te smeren. Maar daartegen wordt het gegeten met een yoghurtsaus.

Wij hier in Nederland en België serveren er meestal knoflooksaus, cocktailsaus of sambal bij wat het broodje döner erg calorierijk maakt. Maar dat wordt vaak wel vergeten na een paar biertjes 😉 en is op z’n tijd ook gewoon erg lekker.

Meer informatie over: Knoflooksaus maken

Caloriearme dürüm kebab

Meer zin in een caloriearm en gezonde versie met kebab? Probeer deze eiwitrijke Turkse dürüm kip kebab met weinig calorieën.

Veel Gestelde Vragen (3)

  • Is döner en kebab hetzelfde?
  • Wat is het verschil tussen döner kebab en shoarma?
  • Welk vlees is döner kebab?

Laat een reactie achter