Een wijnproeverij thuis organiseren is altijd leuk en de beste oplossing om het gezellig te maken tijdens een lockdown. Want met kerst en Oud & Nieuw niets doen zit er niet in, wat mij betreft.

Als wijnliefhebber is het organiseren van een wijnproeverij een van de leukste manieren om je passie met vrienden te delen en nieuwe wijn leren kennen.

In dit artikel geven we tips over soorten wijnthema’s, borrelplank wel of niet tijdens de proeverij en vertellen we je meer over hoe jij een wijnproeverij aan huis kunt organiseren en er gegarandeerd een succes van maakt.

Wijnproeverij thuis organiseren

Een wijnproeverij kun je op diverse manieren organiseren, van een formele aangelegenheid tot informele aangelegenheid.

De meeste mensen kiezen toch voor een informele bijeenkomst waar genodigden in een relaxte omgeving nieuwe wijn leert kennen.

En wat is de beste informele plek? Dan denk ik thuis. Thuis is de beste plek om ongedwongen een wijnproeverij te organiseren.

Zo voorkom je de chaos van een baromgeving en de geuren die kunnen afleiden, want je hebt ook je neus nodig tijdens de proeverij.

Wijnproeven in een ruimte waar gister nog een heerlijke Indiase curry heeft staan pruttelen is geen goede idee, net zo min een rokerige of een vochtige ruimte.

De ideale locatie voor een proeverij is een ruimte met genoeg licht zonder afleiding van sterke geuren. Ook geen slecht idee is een ruimte waar de de luchtstroom goed kan circuleren.

Dezelfde wijn kan namelijk veranderen in een ruimte die gevuld is met sterke geuren, je proeft dan iets heel anders dan wanneer je de wijn drinkt in een ruimte zonder sterke geuren.

Informatie: Tafel dekken, bestek, servetten, glazen en tafelkleed

Ideeën voor een succesvolle wijnproeverij aan huis

Organiseer een wijnproeverij voor 6 tot 10 personen. Alles groter en met meer mensen, wordt vaak chaotisch. Daarnaast mis je de social contacten en wordt het voeren van een leuk gesprek over wijn al moeilijker.

Je wilt iedereen betrokken houden bij je wijnproeverij.

Zorg ook voor verrassingen en feiten over wijn, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om te leren, ook de meest ervaren wijndrinkers.

Informele proeverij
Staande informele wijnproeverij
Formele proeverij
Formele wijnproeverij

Kies een thema voor de wijnproeverij

Net als bij het maken van een borrelplank is het werken vanuit een thema een goed idee en zorgt voor focus.

Een thema helpt je namelijk bij het maken van de keuze welke soort wijn je zal kopen voor je wijnproeverij. Als je alles door elkaar gaat proeven gaat het geen succes zijn.

Zorg voor decoraties die bij je thema passen dat maakt het gezellig en overzichtelijk.

Start je thuis proeverij met een klein aperitiefje en daarna glaasje bubbels zodat iedereen zich ontspant voordat de wijnproeverij begint.

Een sommelier inhuren om de wijnen uit te leggen is een leuke touch, maar is misschien tijdens deze lockdown geen optie. Zorg voor genoeg wijnglazen want er zal vast wat glaswerk sneuvelen.

Denk ook aan ijsemmers als je wittewijn of roséwijn gaat proeven, want deze wijn dien je te koelen. Warmte is de grootste vijand van wijn, dus zet je wijn koud.

Bij een wijnproeverij thuis gaat het om de betrokkenheid en de gesprekken tussen de gasten. Zorg er daarom bij de indeling voor dat het voeren van een gesprek makkelijk gaat.

Dus met z’n alle rond een hele brede tafel zitten is geen optie.

Thema’s voor het ontdekken van nieuwe wijnen:

 1. Een horizontale wijnproeverij: Met dit type proeverij kun jij en je gasten verschillende wijnen vergelijken die afkomstig zijn uit hetzelfde oogstjaar of dezelfde wijnstijl vertegenwoordigen. Je kunt de verschillen in wijnbereidingsstijlen van verschillende producenten benadrukken en je favoriete wijn kiezen uit de verschillende soorten.
 2. Een verticale wijnproeverij: Dit type proeverij richt zich op slechts één wijn over een periode van jaren. Het doel is om de overeenkomsten en verschillen van elke jaar, te observeren en te bespreken. Dit type proeverij is een leuke manier om te laten zien hoe het weer van invloed is op wijn en om inzicht te krijgen in de stijl en samenstelling van de soort.
 3. Eén wijn uit twee verschillende regio’s: Dit type proeverij vergelijkt een enkel type wijn dat in verschillende landen of regio’s wordt verbouwd. Bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland versus die uit Frankrijk.
 4. Verschillende wijnen uit specifieke geografische locaties: Om een ​​letterlijke indruk te krijgen van hoe de regio zo’n duidelijke rol speelt in de smaak van wijn, kun je verschillende wijnen proberen uit gebieden die je interesseren. Vergelijk een selectie van Barbaresco-wijnen uit de Italiaanse Piemonte met verschillende jaargangen van het naburige Barolo, of een selectie van Chenin Blanc uit Zuid-Afrika.
 5. Druivensoort of -rassen: wat dacht je van een rosé wijnproeverij? Kies een selectie wijnen van dezelfde kleur die gemaakt zijn van verschillende druiven. Het is een leuke manier om een ​​volledig scala van cepagewijnen te proeven. Cépagewijn is wijn die voor het grootste deel, minimaal 85%, van 1 druivenras is gemaakt.
 6. Blind proeven van wijnen onder de € 20 en wijnen van meer dan € 50: De etiketten zijn bedekt, dus alleen jij als gastheer/ gastvrouw of de sommelier kent de identiteit van elke wijn. De helft van de wijnen zijn alle daagse wijnen met een prijs van onder de € 20, en de andere helft zijn eersteklas fijne wijnen. Deelnemers proeven de wijnen en beoordelen deze van laag naar hoog. De resultaten van dit soort proeven zijn altijd verrassend en heel leuk om te doen.
Wijnproeverij op locatie

Wie brengt de wijn mee?

Heb je een locatie en thema voor je wijnproeverij aan huis gekozen, dan is het tijd om te beslissen wie de wijn gaat leveren. Je kunt dit zelf doen, of volgens potluck-stijl, ook wel bekend als de Amerikaanse manier van feestjes organiseren waarbij elke bezoeker een wijn meebrengt volgens het besproken thema.

Als iedereen een fles of twee bijdraagt, stel je snel een gevarieerde combinatie van wijnen naar smaak samen. Een wijnproeverij van 6 tot 10 personen heeft 6 tot 12 wijnen.

Overleg de prijsklasse van de flessen die je wilt proeven en hoeveel flessen elke deelnemer zal meenemen. Ken je een goede wijnleverancier, dan kun je deze om hulp vragen.

In de bedrijvengids op smaakvolnh.nl vind je een aantal goede wijnleveranciers die vast ook sommeliers leveren.

Muziek tijdens de wijnproeverij

Geen feest zonder muziek en voor jouw wijnproeverij wil je ook de juiste toon neerzetten. Zie de muziek als onderdeel van het thema dat je gekozen hebt.

Drink je Italiaanse of Franse wijnen, kies dan muziek uit die landen. Heb je de afspeellijst gekozen, houd dan de volume laag tijdens de wijnproeverij.

Het moet sfeer versterkend werken in vorm van achtergrondmuziek en niet irritant worden wanneer je moet schreeuwen tijdens een gesprek.

Checklist voor een wijnproeverij aan huis

Klaar om het feest te laten beginnen? Nou, niet zonder deze musthaves. Hier is een handige checklist met benodigdheden voor een wijnproeverij die je niet wilt vergeten.

 • een kurkentrekker
 • Flessen water
 • Karaf
 • Zakjes voor het afdekken van de wijnflessen
 • een trechter
 • Wijnschenkers
 • Glasbedels of een stift om flessen te markeren
 • Kwaliteitsglaswerk
 • Emmer om te spuwen
 • Proefbladen om notities te maken
 • Potloden of pennen
 • Koeltassen voor witte en rosé wijnen
IJsemmer voor de wijn

Wijnproeverij thuis beginnen

Denk je aan wijn, denk je aan kaas, maar serveer geen kaas bij een wijnproeverij. Serveer tussen de wijnen door gewone crackers, brood of stokbrood en plat water om je mond te reinigen.

Wacht met het serveren van kaas of andere smaakvolle hapjes totdat alle wijnen zijn geproefd. Ondanks dat een goed samengestelde charcuterie plank wijn kan complimenteren, kan de verkeerd samengestelde plank het wijnproeven verpesten.

Zorg dat je een globaal idee hebt van hoe je wilt dat de proeverij zich ontwikkelt en dat elke fles wijn geserveerd wordt volgends de regels wat betreft wijnproeven. Denk dan aan temperatuur en beluchting.

Kies iemand die tijdens de wijnproeverij aan huis de wijnen schenkt en stel een lijst met vragen op die men kan beantwoorden na het proeven van elke wijn. Zorg er dus voor dat er genoeg wijnglazen zijn, voor elke wijn een apart glas.

Tip; huur wijnglazen bij een verhuurbedrijf uit de buurt. Tenzij je wilt afwassen en afdrogen na elk proefmoment. Ga je thuis liever voor een relaxte wijnproeverij, dan kun je het witte wijnglas hergebruiken voor andere witte wijnen.

Wat je anders kunt doen is om de gasten te vragen om zelf een aantal glazen mee te brengen. Deze kunnen ze naderhand weer terug plaatsen in de doos waarin ze zitten, om vervolgens mee terug te nemen naar huis waar ze deze kunnen afwassen.

Heeft iedereen een klein beetje wijn in zijn of haar glas, dan kun je beginnen met de wijnproeverij en de vragen te beantwoorden. Let wel op dat je de juiste hoeveelheid wijn schenkt in het wijnglas.

Te weinig wijn in een glas, zal moeilijk proeven zijn, te veel wijn en deze kan niet ademen in het glas waardoor ook weer niet alle smaken naar boven komen. Een goede richtlijn is een duimbreedte wijn in het glas.

Wijn drinken tijdens proeverij

Begin je wijnproeverij goed

De volgorde waarin je de wijnen proeft is belangrijk. Met de witte wijnen werk je van droog naar zoet en met de rode wijnen van licht tot vol.

Zorg dat elke wijn die je proeft ongeveer 5 minuten krijgt om ze te bespreken en de aantekeningen te maken. Daarna ga je nadenken en over de wijn discussiëren. Maar zorg wel dat het ontspannen en leuk blijft.

Ga niet over tot ellenlange lezingen over de wijn want anders is de focus van je gasten snel weg.

Tip: Schrijf de namen op van de wijnen die je lekker vind, dit help je bij je keuze bij een volgend restaurant bezoek als het weer mag. De naam van de maker of het type druif zorgt er ook al voor dat de sommelier weet wat jij lekker vindt.

Op welke temperatuur serveer je wijn?

Je wilt de wijn goed kunnen proeven, daarom is het belangrijk de wijn op de juiste temperatuur te drinken. Als je de wijn te koud drinkt dan komen sommige smaken niet goed naar voren. De onderstaande lijst is een goede richtlijn van hoe koud je de wijn kunt drinken voor de beste ervaring.

 • Lichte frisse wijn 7-11 ºC
 • Mousserende en licht zoete wijnen 6-8 ºC
 • Dessert en rijke zoete witte wijn 7-10 ºC
 • Volle of houtgerijpte witte wijn 10-15 ºC
 • Fruitige licht rode wijn 13-15 ºC
 • Medium rode wijn 13-15 ºC
 • Stevige volle wijn met veel tannine 16-19 ºC

Door witte wijn kouder te drinken krijg je een frissere wijn en maskeert de suikers. Wanneer je rode wijn kouder drinkt dan krijg je meer bitters. Rode wijn op kamertemperatuur zorgt voor meer aroma’s en verzacht de tannines.

Wijnproeverij
Wijnproeverij in de tuin

De wijn beoordelen

Beoordeel het uiterlijk, de smaak en de geur van elke wijn. Is het droog, halfdroog of zoet? Hoe zit het met de zuurgraad of de tannines?

De meest voorkomende smaken in rode wijn zijn specerijen, vijgen, bramen, kersen, veenbessen, vijgen, pruimen, rozijnen, frambozen en bloemige tonen.

Aan de andere kant hebben witte wijnen vaak fruittonen van abrikoos, banaan, citrus, kiwi, ananas en bloemen en tropische smaken.

Rode wijnen zijn tanninerijk en vaak samentrekkend, terwijl witte wijnen voor meer zuurgraad in de mond zorgen.

Vervolgens bespreek je de intensiteit van aroma’s, hoe lang ze in de neus blijven hangen en de algehele indruk van de wijn. Hoe intens zijn de primaire smaken zoals bitter, zoet, zuur en hoe is de waarneming van de wijn?

Kies jouw favoriete wijn

Na het eind van elke wijnproeverij laat je de gasten een algemene beoordeling geven van de kwaliteit. Ze verwijzen naar de opmerkingen en de indrukken die zijn verzameld tijdens de proeverij.

Het doel van een wijproeverij thuis is om de kwaliteit van elke wijn te beoordelen op basis van de persoonlijke smaak. Wat vind je van de wijnen die je hebt geproefd en wat vertellen ze je?

Wijnproeverij met eten
Wijnproeverij eindigen met borrelhapjes

Wijnproeverij thuis afronden

Is de proeverij afgerond, dan kun je de kaas- en vleesplanken of andere borrelhapjes aanbieden aan je gasten. Je smaakpapillen zijn toe aan andere smaken, maar wel in combinatie met een goed glas wijn natuurlijk.

Wil je een statement maken aan het eind van je wijnproeverij, serveer dan een dessertwijn voordat iedereen naar huis gaat.

Een zoete wijn zoals de wereld beroemde Tokaji Aszú of de Vin Santo, die vroeger gebruik werd als miswijn, zijn een perfect gespreksonderwerp na het eten.

Maak er een terugkerend evenement van

Heb je de basis onder de knie van het organiseren van een wijproeverij dan is het wellicht een leuk idee om er een vast evenement van te maken, al dan niet op een andere locatie.

Een wijnproeverij is het perfecte moment om te socializen, wijnen te leren kennen en plezier te hebben.

Wijnproeverij scorekaart – gratis download

Om het helemaal makkelijk te maken heb ik hier twee opties voor een wijnproeverij scorekaart die je gratis kunt downloaden en uitprinten op A4.

Nummer 1 is de wijnproeverij score kaart en nummer 2 is de blind wijnproeven scorekaart. Klik op een button, download de pdf en print hem uit, veel plezier!

Conclusie

Maak van jouw wijnproeverij aan huis een ongedwongen én terugkerend evenement. Als iedereen enthousiast is, organiseer de wijnproeverij dan steeds bij iemand anders en met een ander thema. Op deze manier leer jij en je gasten welke wijnen favoriet zijn. Ik weet zeker dat er leuke gesprekken ontstaan die je niet snel zal vergeten.

Organiseer jij wijnproeverijen en heb je tips? Laat het ons in een reactie hieronder weten 🙂

Laat een reactie achter