Maak de borrelplank niet ingewikkeld, maar het is wel leuk om één gerecht te bereiden dat de aandacht krijgt en indruk maakt.

Een borrelplank maken met hapjes die geschikt is als avondeten.

Als je op zoek bent naar de perfecte borrelplank om te serveren tijdens jouw volgend feestje, dan bent je hier aan het juiste adres!

In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe jij de ultieme borrelplank maakt, gevuld met de meest heerlijke hapjes en drankjes én geschikt als avondeten.

Welke borrelplank met hapjes maken?

Er zijn zoveel mogelijkheden om een borrelplank met hapjes te maken. Zo kun je denken aan:

 1. luxe borrelplank maken
 2. borrelplank maken verjaardag
 3. borrelplank maken avondeten
 4. Italiaanse borrelplank maken
 5. borrelplank maken kerst
 6. gezonde borrelplank maken
 7. warme borrelplank maken
 8. borrelplank maken vega

In dit artikel maak je een borrelplank in 5 stappen, daarmee zet jij de perfecte borrelplank met hapjes op tafel.

Borrelplank met fruit

Wat gaat er op een borrelplank?

De plank wordt opgemaakt met:

 • vers fruit
 • gedroogd fruit en noten
 • charcuterie,
 • kaasjes
 • groenten als snack
 • compote en/of chutneys
 • dips en rillette
 • olijven en andere lekkere hapjes

Maak één showstopper

Een borrelplank hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel leuk om één gerecht te bereiden dat de aandacht krijgt en indruk maakt.

Bereid bijvoorbeeld deze rillette van gans of deze gepekelde en gemarineerde zalm.

Rillettes van ganzenvlees
Rillettes van ganzenvlees.

Zorg voor een borrelplank met hapjes die jij lekker vindt. Wil je echt eens iets anders dan de reguliere borrelhapjes? Maak bijvoorbeeld bladerdeeg hapjes met kaas.

Chef-kok Rick legt je alles uit in deze kookvideo’s. Hij bereidt een borrelplank met producten uit de regio Noord-Holland.

Stappenplan voor de borrelplank als avondeten

Stap 1: Kies de juiste plank voor jouw borrelplank maken

Een goede borrelplank begint met de juiste plank. Kies een stevige plank die groot genoeg is om alle hapjes op te leggen, maar niet zo groot dat hij niet meer op tafel past. Houten planken zijn populair omdat ze een natuurlijke uitstraling hebben en makkelijk schoon te maken zijn.

Stap 2: Selecteer de juiste hapjes voor jouw borrelplank hapjes

Nu komt het leukste gedeelte: het selecteren van de hapjes! Zorg ervoor dat je een mix van hartige en zoete hapjes kiest. Denk aan verschillende soorten kaas, worstjes, olijven, noten en crackers. Maar ook druiven, aardbeien en chocolade passen perfect op een borrelplank. Voor een luxe borrelplank maken kun je bijvoorbeeld denken aan kaviaar, gerookte zalm en truffelkaas.

Stap 3: Presenteer de hapjes op de juiste manier op jouw tapasplank maken

Als je alle hapjes hebt verzameld, is het tijd om ze op de plank te leggen. Begin met de grotere hapjes en werk dan naar de kleinere hapjes toe. Leg de verschillende hapjes in groepjes bij elkaar, zodat het er overzichtelijk en georganiseerd uitziet.

Zo maak je een mooie tapasplank

Stap 4: Maak het af met een aantal drankjes

Een goede borrelplank is niet compleet zonder een aantal bijpassende drankjes. Denk aan een flesje wijn, bier of frisdrank. Zorg ervoor dat je voldoende glazen klaarzet, zodat jouw gasten zelf hun drankjes kunnen inschenken.

Stap 5: Geniet ervan!

Een borrelplank maken kan ook prima als avondeten dienen. Voeg bijvoorbeeld wat brood, dipsausjes en groenten toe om de borrelplank iets voedzamer te maken. Zo heb je een gezonde borrelplank die je als avondeten kunt serveren.

Vegetarische borrelplank hapjes serveren
Een gezonde versie van een borrelplank.

Variatie op jouw borrelplank maken

Als je een warme borrelplank wilt serveren, kun je bijvoorbeeld gehaktballetjes, mini quiches of warme kaashapjes toevoegen. Voor een verjaardag kun je jouw borrelplank versieren met feestelijke decoraties.

Restjes kaas en nu?

Restjes kaas, vaak overblijfsels van een gezellige avond of een uitgebreide kaasplank, verdienen zeker een tweede kans. In plaats van ze weg te gooien, kun je kaas invriezen, let wel op niet alle kaas in evengoed in te vriezen.

Conclusie

Een borrelplank maken is niet moeilijk, maar vergt wel wat planning. Zorg ervoor dat je de juiste plank kiest, de juiste hapjes selecteert en alles op de juiste manier presenteert. Vergeet niet om het af te maken met een aantal bijpassende drankjes en geniet van jouw gezellige avond!

Veel Gestelde Vragen over een Borrelplank als Avondeten (3)

 • Is het oké om een borrelplank als avondeten te serveren?
 • Moet ik nog steeds een complete maaltijd serveren als ik een borrelplank als avondeten serveer?
 • Welke hapjes zijn geschikt voor een borrelplank als avondeten?

Bereidingswijze

 1. Maak de plank op met Hollandse en buitenlandse kazen
 2. Werk vanuit één richting
 3. Bouw alles op met kaas en vlees
 4. Verspreidt de plakjes venkelsalami, salami ventricina, parmaham en garneer dit met wat Marrakech olijven en appelkappertjes. De fris zurige smaak van de appelkappertjes is aangenaam na het vettige van de vleeswaren
 5. Verdeel de notenmelange en de basilicum/tomaat olijven over de plank. Maak het geheel af met wat gedroogde vijgen en druiven. De zoetige smaak combineert weer goed met de hartige kazen

Laat een reactie achter