Tafel dekken of tafel opdekken. Hoe je het ook noemt, vroeg of laat wil je weten wat de juiste manier is om een tafel te dekken. De reden kan basis, informeel of formeel zijn, handig om te weten welke manier van dekken de juiste is.

Wat nu als je de taak hebt gekregen om een ​​babyshower lunch, een informeel etentje of een groot Kerst-diner te organiseren? Geen zorgen, we laten jou zien hoe je dit doet.

Om het nog gemakkelijker te maken, hebben we voor elk diner een tekening van de tafelschikking toegevoegd. Op deze manier weet jij precies waar het servies, glaswerk en de servet moet worden geplaatst.

Waarom tafel dekken?

Misschien vraag jij je af ‘waarom zou ik überhaupt leren hoe ik op de juiste manier een tafel dek?’ Het eten zal er niet minder om smaken, toch? Hier zijn redenen waarom een tafel dekken wel belangrijk is. Ten eerste respecteer je de chef die de moeite doet, of dat je moeder, oma, vriendin of vriend is. Ten tweede zet je de toon voor de andere gasten aan tafel, het is leuk om samen te eten en te genieten van de chef zijn of haar gerechten. Ten derde, de juiste gedekte tafel kan het eten er nog mooier uit laten zien. Dit geldt natuurlijk ook voor buiten eten en tijdens een picknick.

Bestekset

Bijna geen maaltijd gaat voorbij zonder gebruik te maken van bestek. Daarom is het juist tijdens een informeel, formeel of luxueuze maaltijd belangrijk om je tafel te dekken met een passende bestekset. Niets zo erg dan wanneer je de tafel dekt met allemaal verschillende messen en vorken.

Een bestekset kopen doe je niet elke dag. Zorg er daarom voor dat jij een bestekset koopt waarmee je nog jaren prachtige tafels kunt dekken en de meest fantastische herinneringen maakt.

Tafelkleed

Een tafelkleed maakt een formeel diner af. Mooie gestreken en in de juiste maat. Als je geen tafelkleed hebt kun je ook kiezen voor tafellopers. Tafellopers worden over de korte zijde van de tafel gelegd. De personen zitten tegenover elkaar aan een tafelloper.

Bestek

Het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant en werk van buiten naar binnen. De vorken staan aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg ervoor dat de snijkant van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het dessert staat altijd horizontaal boven het bord.

Servetten

Plaats het servet links van de vorken. Als er geen soep geserveerd wordt, geef het servet een plaats op het bord door het servet te vouwen of rol het in een servetring.

Glazen

Plaats de glazen in de rechterbovenhoek van het bord in een hellend richting. Zet eerst de waterglas, daarna het glas voor rode wijn en die voor witte wijn onderaan.

Informatie: Wat is lekker om te eten op je verjaardag?

Etiketten tafel dekken

Hieronder vind je de uitleg én voorbeelden van het tafel dekken. Loop deze basis, informele of formele manier van tafeldekken eenvoudig na zoals staat aangegeven op de tekeningen.

Tafel dekken: Basis setting

Tafel dekken basis setting
Voorbeeld tafel dekken: Basis

Krijg je gasten voor een gewoon diner of een zondagsontbijt, dan is het goed om te weten hoe je een tafel correct indekt. Voor informele gelegenheden heb je alleen de basis nodig: een placemat, bestek (vork, mes en lepel), een bord, een waterglas en een servet.

Basisinstructies voor het opdekken van een tafel

 • Leg de placemat op tafel.
 • Zet het bord in het midden van de placemat.
 • Leg het servet links van het bord.
 • Leg de vork op het servet.
 • Plaats het mes rechts van het bord het dichtst bij het bord, met het mes naar binnen gericht. Plaats de lepel rechts van het mes. (Opmerking: de bodems van het bestek en het bord moeten allemaal waterpas zijn.)
 • Plaats het waterglas iets boven het bord, tussen het bord en het bestek, ongeveer op de plek van 13.00 uur op de klok.

Basistips voor tafel dekken

Als je wilt, mag je in een basis setting het servet op het bord te leggen. Sommigen mensen geeft dit een formeler gevoel

Nu ken je de basisregels voor het tafel dekken en kun je jouw gasten verrassen met een heerlijke ontbijt of lunch.

Voorbeeldmenu

Wentelteefjes of een salade met vis

Tafel dekken: Informele setting

Tafel dekken informele setting
Voorbeeld tafel dekken: Informeel

Hoe dek je een informele tafel als je gasten krijgt voor een ontspannen etentje. In wezen zijn de basis tafelsetting hierboven en de informele tafelsetting bijna identiek. Het enige verschil is in een informele tafelsetting is er de toevoeging van een soepkom en een bord. Als algemene regel geldt dat je alleen het glaswerk, serviesgoed en bestek plaatst dat je ook echt gaat gebruiken. Als je geen salade hebt, hoef je alleen maar een diner vork neer te leggen. Als je alleen witte wijn schenkt, is een rode wijnglas niet nodig. En als je geen soep eet, dan sla je de soepkom en lepel over.

Onderborden zijn over het algemeen gereserveerd voor meer formele diners. Ondanks dat kun je kiezen om nog steeds een onderbord te gebruiken van een wat meer relaxte stijl.

Instructies voor informele tafelschikking

 • Leg de placemat op tafel
 • Zet het bord in het midden van de placemat
 • Plaats het saladebord bovenop het dinerbord
 • Begin je met een soepgang, plaats dan de soepkom op het saladebord
 • Leg een servet links van het onderbord
 • Plaats de vork links van het bord op het servet
 • Plaats aan de rechterkant van het bord het mes dat zich het dichtst bij het bord bevindt en vervolgens de lepel
 • Plaats het waterglas direct boven het mes
 • Plaats rechts en iets boven het waterglas het wijnglas of een glas voor een andere drank

Etiquette tips voor informele tafelschikking

Gebruikt elke gast zijn of haar eigen zoutvaatjes, dan plaats je deze bovenaan de placemat. En anders plaats je ze in het midden van de tafel. Of als je een lange rechthoekige tafel dekt, in het midden van elk uiteinde.

2 gangen voorbeeldmenu

 1. Broccoli courgettesoep
 2. Panzerotti gallesi (pannenkoeken met zalm, prei en ricotta)

Informatie: Wijnproeverij thuis organiseren

Tafel dekken: Formele setting

Tafel dekken formele setting
Voorbeeld tafel dekken: Formeel

Als je een super chique of een een elegant etentje organiseert, is het handig om te weten hoe je de tafel dekt voor een drie-gangen maaltijd.

Het grootste verschil tussen een informele tafel en een formele tafel is het gebruik van onderborden. Ze noemen het ook wel presentatieborden. Traditioneel hebben formele diners ook vaak geen placemats. Je kunt er eventueel voor kiezen om een ​​ronde placemat onder een onderbord te gebruiken voor een nog formelere uiterlijk.

Een formele tafelaankleding heeft veel onderdelen: een tafelkleed, onderborden, dinerborden, soepkommen, saladeborden, broodborden, servetten, saladevorken, dinervorken, messen, lepels, botermessen, dessertlepels, waterglazen, rode- en witte wijnglazen.

Dit kan misschien als ‘erg veel’ klinken, als je weet hoe je een informele tafel moet dekken, weet je ook hoe je een tafel moet dekken met onderborden.

Instructies voor het indekken van een formele eettafel

 • Leg een gestreken tafelkleed op tafel
 • Plaats een onderbord bij elke stoel
 • Plaats een soepkom in het midden van het onderbord
 • Plaats het broodbord linksboven op het onderbord (tussen 10.00 en 11.00 uur zoals op een klok).
 • Leg een servet links van het onderbord
 • Plaats links van het onderbord de saladevork aan de buitenkant en de dinervork aan de binnenkant. Je kunt de vorken op het servet leggen, of als er meer ruimte is, direct op het tafelkleed tussen het servet en het onderbord
 • Plaats aan de rechterkant van het onderbord het mes dat zich het dichtst bij het onderbord bevindt (mes naar binnen gericht naar het onderbord) en vervolgens de lepel. Opmerking: al het verticale bestek (slavork, dinervork, mes en lepel) moet op gelijke afstand van elkaar staan, ongeveer 2,5 cm van elkaar verwijderd, en de onderkant van elk bestek moet op één lijn liggen met de onderkant van het onderbord
 • Plaats een botermes horizontaal, met het mes naar binnen gericht, op de broodplaat met het handvat naar rechts gericht. (Opmerking: bij alle gangen zal het mes naar binnen in de richting van het bord wijzen.)
 • Plaats direct boven het onderbord een dessertlepel (een theelepel) met het handvat naar rechts wijzend
 • Plaats direct boven het mes een waterglas. Plaats rechts van het waterglas en ongeveer 2 cm naar beneden het witte wijnglas. Het rode wijnglas komt rechts van – en iets boven – het witte wijnglas.
 • Als je voor elke gast een apart peper- en zoutvaatje gebruikt, plaats je deze boven de dessertlepel. Plaats ze anders in het midden van de tafel of, als je een lange, rechthoekige tafel gebruikt, in het midden van elk uiteinde
 • Als je een naamkaart gebruikt, plaats je deze boven de dessertlepel

Tips voor formele tafelschikking

Nadat de soep gegeten is en de soepkommen zijn afgeruimd, zal een saladebord de plaats van de soepkom innemen. Traditioneel houdt het onderbord de plek voor het bord vast en wordt deze na de salade verwijderd, zodat het nooit leeg is.

3 gangen voorbeeldmenu

 1. Courgettesoep
 2. Pastasalade met tonijn
 3. Zeebaars uit de oven met groenten

Kun je niet wachten om je tafel te dekken tijdens een feest? Hier zijn De beste tips om te koken voor een grote groep mensen.

Tafel dekken tips

 1. Zorg dat wanneer je een tafellaken gebruikt, het laken groot genoeg is om de hele tafel te bedekken. Niets ergers dan wanneer het laken te klein is of scheef op tafel ligt.
 2. Dek je tafel op thema, dat wil zeggen, Kerst, Halloween of gewoon ‘poepie chique’ met veel goud of zilver decoraties. Op deze manier zorg je er voor eenheid en ipv ‘all-over-the-place’ drukte aan tafel. Dit bereik je ook door met één eye-catcher te werken ipv verschillende.
 3. Naas een tafelkleed kun je ook kiezen voor tafellopers als je geen tafelkleed hebt. Tafellopers worden over de korte kant van de tafel gelegd, je zit tegenover elkaar.
 4. Een naambordje of naamkaartje is niet nodig maar wel handig als je gasten bij elkaar hebt die elkaar niet kennen.

Conclusie

Een tafel kan basis, informeel of formeel worden gedekt. Voor een informele of formele heb je een placemat, bestek, bord, waterglas en servet nodig. Een bestekset koop je niet elke dag en daarom is het belangrijk om er een te kopen die je jarenlang kunt gebruiken. Voor een formele tafelsetting heb je meer onderdelen nodig van tafelkleed en onderborden tot messen en botermessen. Dek je tafel op thema voor eenheid en rust en natuurlijk voor een feestelijke stemming.

Laat een reactie achter