Groene thee is een van de meest populaire dranken ter wereld en Matcha is een variëteit van groene thee.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat groene thee de bloeddruk verlaagt en zo de kans op een beroerte verkleint. Dit komt doordat groene thee bioactieve stoffen bevatten zoals antioxidanten. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals o.a. de vitamines E en C.

Naast dat de Matcha thee anders verbouwd wordt, wordt ook het hele blad van de plant gebruikt om matchapoeder te maken.

Maar waar komt Matcha vandaan en wat maakt deze thee zo krachtiger? In dit artikel wordt uitgelegd of Matcha gezonder is dan andere groene theesoorten.

Wat is Matcha?

Matcha en de gewone groene thee komen beide van de plant Camellia sinensis. Deze theeplant komt oorspronkelijk uit China maar is in 1191 meegenomen naar Japan waar Matcha is ontwikkeld.

Anders dan andere groene thee worden de bladeren van de theestruiken 20 tot 30 dagen voor de oogst beschermd tegen het zonlicht.

Door de schaduw ontstaat er een toename van het chlorofylgehalte, krijgen de bladeren een donker groene tint en neemt de productie van aminozuren toe.

De heldergroene poeder waar Matcha bekend om staat, wordt bereikt doordat na de oogst de nerven en stengels worden verwijderd en de bladeren met stenen worden vermalen.

Matcha bevat meer cafeïne en antioxidanten dan groene thee omdat het hele blad wordt gebruikt.

Een standaard Matcha thee wordt gemaakt van 1/2 tot 1 theelepel poeder en bevat ongeveer 70 mg cafeïne. Dit is veel hoger dan een gewone kop groene thee dat maar 35 mg cafeïne bevat.

Meer informatie over: Hoeveel calorieën per dag nodig?

Waar smaakt Matcha naar?

Van de smaak moet je houden, het kan namelijk een bittere smaak hebben. Daarom wordt er vaak zoetstof of melk aan toegevoegd zoals aan een matcha latte. Maar je ziet het ook in smoothies terug of in het bakken van bijvoorbeeld Matcha cake of macarons.

Hoe wordt Matcha-thee gemaakt?

Om Matcha-thee te bereiden, meng je 1 theelepel poeder met 59 ml heet, niet kokend water. Gebruik een garde om een ​​gladde drank te maken met schuim bovenop.

Dit is de typische traditionele Japanse manier van het bereiden van Matcha. De groene thee wordt afgewogen in een bamboe lepel en toegevoegd aan een verwarmde pot.

Daarna wordt er water van 70°C graden aan toegevoegd en wordt het opgeklopt.

Gezondheidsvoordelen van Matcha

Matcha heeft bijna dezelfde voordelen als gewone groene thee. Maar omdat het meer geconcentreerd is in antioxidanten staat het gelijk aan drie koppen gewone groene thee.

Studies op dieren tonen aan dat Matcha het risico op nier- en leverbeschadiging kan verminderen en tegelijkertijd de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol kan verlagen.

Hieronder een aantal gezondheidsvoordelen van Matcha:

Matcha thee zit vol met antioxidanten

Matcha bevat veel antioxidanten, vooral catechines. De krachtigste catechine is epigallocatechinegallaat (EGCG).

EGCG is uitgebreid onderzocht bij dieren. Het vertraagt de veroudering en kan ontstekingen in je lichaam verminderen, gezonde bloedvaten helpen behouden en celherstel bevorderen.

Matcha word daarom gezien als superfood en kun je in verschillende dranken en gerechten gebruiken.

Matcha thee met melk
Matcha met melk

Informatie over: Theetuinen in Noord-Holland

Is Matcha gezond?

Matcha helpt om je lichaam jong en gezond te houden

Matcha verlaagt het cholesterolgehalte. Het rijke gehalte aan antioxidanten vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt het bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler.

Matcha kan het immuunsysteem versterken

Matcha kan het immuunsysteem versterken doordat het veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten bevatten.

Kan risico op hartaandoeningen verminderen

Het drinken van groene thee kan verschillende van deze risicofactoren helpen verbeteren, waaronder het totale cholesterol, de slechte cholesterol LDL, triglyceriden en bloedsuikerspiegels.

Studies tonen aan dat mensen die groene thee drinken tot 31% minder risico hebben op hartaandoeningen dan degenen die dat niet doen.

Kan helpen bij het afvallen

Bij gezond afvallen komt meer kijken, maar Matcha wordt geassocieerd met gewichtsverlies. Menselijke studies suggereren dat groene thee, door een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, je totale verbrande calorieën verhoogt door je stofwisseling te verhogen.

Matcha kan ontspanning en alertheid stimuleren

Het aminozuur L-theanine in Matcha kan de alfagolven in je hersenen verhogen. Deze golven zijn gekoppeld aan mentale ontspanning en kunnen helpen stresssignalen tegen te gaan.

Dit aminozuur wijzigt ook de effecten van cafeïne in je lichaam, waardoor de alertheid toeneemt zonder de slaperigheid te veroorzaken die vaak volgt na het drinken van koffie.

Matcha-thee kan dus een mildere en langduriger boost geven dan koffie.

Het kan je geheugen en concentratie verbeteren

Het aminozuur L-theanine in Matcha zorgt dat er dopamine en serotonine worden aangemaakt waardoor je concentratievermogen en geheugen verbetert.

Veiligheid en bijwerkingen

Verontreinigingen

Matcha bevat extreem grote hoeveelheden van plantenstoffen en kan verontreinigingen bevatten uit de bodem, waarop de plant groeit. Het kan dus ook pesticiden bevatten om de plant te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zelfs biologische variant bevatten stoffen uit de bodem die schadelijk zijn bij inname in grote hoeveelheden.

Het wordt daarom niet aanbevolen om meer dan 450 ​​ml Matcha per dag te drinken. Dat zijn ongeveer 2 koppen per dag.

Lever en nier vergiftiging

Zoals eerder gezegd bevat het drie keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Dat wil dus zeggen dat 2 kopjes Matcha dezelfde hoeveelheden plantenstoffen leveren als 20 kopjes gewone groene thee.

Sommige studies tonen aan dat EGCG uit groene thee zou kunnen beschermen tegen niertoxiciteit. Maar het consumeren van hoge hoeveelheden van de plantaardige stoffen die in Matcha worden aangetroffen, kan misselijkheid en symptomen van lever- of niervergiftiging veroorzaken.

Matcha thee is gezonder dan gewone groene thee

Matcha is een speciaal, krachtige vorm van groene thee. Het komt van dezelfde plant maar wordt andere gewonnen en verwerkt. Hierdoor gebruik je bijna het hele theeblad.

Dus net zoals met alles in het leven, een ’teveel’ is nooit goed. Gebruik deze thee op een verantwoorde wijze en drink per dag niet meer dan 450 ml.

Heeft Matcha nadelen?

Prijs

In vergelijking met andere soorten thee is Matcha vrij kostbaar.

Plantenstoffen

Hoge concentraties plantenstoffen kunnen zorgen voor misselijkheid.

Cafeïne

Matcha bevat net als koffie ook cafeïne wat kan zorgen dat wanneer je teveel drinkt een after-cafeïne-dip kunt krijgen. Hierdoor kun je juist minder productief zijn.

Het is hot

Online is er dus veel te koop. Kijk uit met goedkope versie, hiervan weet je zeker dat dit van slechte kwaliteit is. Deze matcha is van goede kwaliteit.

Conclusie

Matcha thee is gezond omdat het vol zit met antioxidanten die goed zijn voor het lichaam en hersenen. Aan de andere kant is het belangrijk dat je niet meer drinkt dan twee koppen thee ± 450 ml per dag. Consumeer je meer Matcha dan kun je een teveel aan plantenstoffen en pesticiden binnenkrijgen, wat de gezondheid schade kan brengen op lange termijn.

Laat een reactie achter