Op het Strand Bergen aan Zee is het hele jaar genoeg te doen. Bergen aan Zee is een pittoresk dorpje gelegen in Noord-Holland aan de Noordzee dat in 2006 zijn honderdste verjaardag vierde. Het gezellige dorpje staat vooral bekend om zijn artistieke sfeer en zijn prachtige zandstrand van kilometers lang waar je in de zomer heerlijk kunt genieten van de zon, zee en verschillende leuke activiteiten. Populaire activiteiten in Bergen aan Zee zijn wandelen of fietsen vanwege de mooie omgeving en natuurrijke gebieden, maar je kan hier nog veel meer doen. Wil je weten wat te doen op het strand Bergen aan Zee? Lees dan snel verder over alles wat jij moet weten over dit artistieke dorpje. 

Strand Bergen aan Zee

Het kilometerslange strand van Bergen aan Zee is niet alleen lang maar ook nog eens erg breed. Zo kun jij optimaal van de zon en de zee genieten en is er ruimte genoeg voor alle bezoekers die naar het strand komen. Op warme dagen wordt het strand extra goed bezocht maar ook tijdens de andere seizoenen van het jaar kun je heerlijke strandwandelingen maken in Bergen aan Zee.

Strand van Bergen aan Zee

Praktische informatie

Hieronder meer informatie over de bereikbaarheid en voorzieningen:

Parkeergelegenheid:Ja
Rolstoelvriendelijk:Ja
Toiletten:Ja
OV voorzieningen:Ja
EHBO:Ja
Horeca voorzieningen:Ja
Fietsenstalling:Ja
Elektrische fiets opladen:Ja
Huisdieren:Ja

VVV-informatiepunt is aan het Waagplein 2 in Alkmaar.

Het weer in Bergen aan Zee

Het hele jaar door worden er in Bergen aan Zee ongeveer 2515.64 zonuren geteld, wat wil zeggen dat er per maand ± 82.55 uren zon zijn. Hiervan telt de maand juli de meeste dagelijkse uren zonneschijn met een totaal van 324.96 uren zon.

Strand Bergen aan Zee parkeren

In de periode maart tot en met oktober is het betaald parkeren in Bergen aan Zee. Dit betekent dat je in de overige maanden gratis kan parkeren in Bergen aan Zee. In de periode van maart tot en met oktober dat je wel betaald moet parkeren zijn de kosten € 1,90 per uur met een maximum van € 12,- per dag.

Bergen aan Zee bereikbaar met het Openbaar Vervoer

Bergen aan Zee heeft geen treinstation maar kun je wel bereiken met de bus. Dit kan vanuit het dorp Bergen NH. Kom je vanuit bijvoorbeeld Alkmaar dan kon je hier vanuit Alkmaar ook per bus en stap je over om naar het Bergense strand te komen. Check altijd eerst www.9292.nl voor de laatste info.

Bergen aan zee fietsverhuur

De regio Bergen en Bergen aan Zee is prachtig en perfect om op de fiets te verkennen. ook hier vind je veel routes die je langs het strand, duinen en steden brengen en de regio verbindt. De fietsroutes zijn netjes, veilig en goed te rijden, ook met minder weer.

Bergen aan Zee Centrum

Bergen aan Zee zelf heeft niet echt een centrum, maar Bergen zelf wel. Hier rij je meestal eerst doorheen als je naar Bergen aan Zee komt via Alkmaar of Schoorl. Je rijd via de hoofdweg, er is er maar één, zo het centrum van Bergen aan Zee binnen. Hier vind je naast het Aquarium grotere en kleinere horeca gelegenheden en parkeerplaats.

Winkels

Aan de hoofdafgang, aan het Van der Wijckplein, vind je naast wat boetiekjes, Beach bazar. Hier kun je terecht voor je strandspullen, maar is ook een supermarkt voor je dagelijkse boodschappen. Je hebt hier ook de mogelijkheid om je elektrische fiets op te laden en een duinkaart te kopen.

Activiteiten op het strand in Bergen aan Zee

Het strand heeft 4 strandopgangen. Via deze strandopgangen kun je gemakkelijk het strand bereiken. De namen van de strandgangen zijn:

 • Strandopgang Noord 
 • CF Zeilerboulevard
 • van der Wijckplein
 • Standopgang Zuid

Op het strand van Bergen aan Zee kun je veel verschillende activiteiten ondernemen. Dit kunnen rustige activiteiten zijn, zoals een stukje wandelen of zwemmen. Maar ook voor de waaghalzen onder ons zijn er meer uitdagende activiteiten te doen op het strand. 

Activiteiten op het strand

Activiteiten die je kunt doen op Bergen aan Zee zijn:

 • Windsurfen
 • Suppen
 • Zeilen
 • Kitesurfen
 • Golfsurfen
 • Kanoën
 • Vliegeren
 • Deltavliegen

Deze activiteiten kun je uitvoeren op speciale gedeeltes van het strand om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Tot slot is het niet toegestaan om snelle voertuigen mee te nemen op het water. Ook dit is vanuit veiligheidsredenen voor de vele zwemmers in de zee.

Meer informatie over: Uitjes in Noord-Holland

Strandtent in Bergen aan Zee

Strandtent Blooming
Soul Beach Restaurant
Strand Noord paviljoen
Strand Noord

Aan strandtenten geen gebrek in Bergen aan Zee. Er zijn maar liefst 8 locaties waar jij een heerlijk hapje en een drankje kunt doen aan de zee. Enkele strandtenten zijn alle seizoenen te bezoeken voor een hapje en een drankje of een heerlijk diner. Wil je niet in het zand liggen en comfortabel op een ligbed liggen met een parasol dan kun je ook hiervoor vaak terecht bij een van de strandpaviljoens in Bergen aan Zee.

De strandpaviljoens die je kunt bezoeken in Bergen aan Zee zijn: 

 • Strandpaviljoen Noord
 • De Jongens
 • Strandpaviljoen Zuid
 • Strandpaviljoen Noorderlicht
 • Bada Bing
 • Hemingway’s Beach Restaurant
 • Soul Beach Restaurant
 • Strandpaviljoen EVI

Wat kun je nog meer doen in Bergen aan Zee? 

We hebben het natuurlijk al even gehad over wat je kunt doen in Bergen aan Zee. Maar naast wandelen, zwemmen, surfen, suppen, kanoën, vliegeren of deltavliegen is er nog meer te doen in de omgeving van Bergen aan Zee.

1. Zee Aquarium Bergen aan Zee

Dichtbij het strand en midden in Bergen aan Zee vind je het Zee Aquarium. Er worden in dit museum wel meer dan 300 verschillende vissoorten getoond. Er worden niet alleen vissen getoond uit de Noordzee maar ook uit de Atlantische oceaan, Middellandse zee en andere tropische wateren. Ontdek de meest mooie zeedieren zoals, piranha’s, griezelreptielen, zeepaardjes, zeesterren, clown visjes en andere spannende dieren zoals haaien en giftige koraalduivels. Bij het roggen rif krijg je zelfs de kans om een rog te aaien. Kortom een uitje naar het Zee Aquarium is leuk en leerzaam voor jong en oud.

2. Fietsen en wandelen door natuurgebied

Goede bewegwijzering en goed onderhouden fietspaden bieden je de mogelijkheid om door prachtige routes de regio te leren kennen. De kilometers fietspaden vind je zowel in Bergen en Bergen aan Zee en brengen je ook direct in contact met de omliggende gemeenten. Dit maakt fietsen door deze regio zo aantrekkelijk.

3. Fietsverhuur en Moutainbiken

Hou je van fietsen en mag het wat spectaculair? Fiets dan binnen 20 minuten door naar het mountainbike parcours rond Schoorl. Hier vind je fietspaden voor de waaghalzen. Een helm is aan te raden vanwege de vele hoogte verschillen, snelle parcours en bomen langs het fietspad.

4. Stalletjes langs de weg

De regio Bergen biedt heerlijke streekproducten direct van de boer of producent. Met de auto of fiets kun je langs verschillende boeren en producenten van lokale producten rijden. Stel bijvoorbeeld je eigen picknickmand samen en eet deze samen met vrienden in de duinen, strand of het bos.

Informatie over: welke strand gerechten meenemen

5. De Ruïnekerk in Bergen NH

Een van de grootste bezienswaardigheden in Bergen aan Zee is de Ruïnekerk. De Ruïnekerk is een kerk die gebouwd is in de 15e eeuw. In de tachtigjarige oorlog is een gedeelte van de kerk afgebrand, maar hierna is de kerk gelukkig ook weer herbouwd. Er worden nog steeds kerkdiensten gegeven in de kerk, maar ook bruiloften of vergaderingen. De meeste evenementen in Bergen aan Zee worden gehouden in de Ruïnekerk. Wil je de Ruïnekerk ook bekijken? Je kunt de kerk vinden in de Raadhuisstraat.

6. Museum Kranenburgh

In museum Kranenburgh vind je vooral veel kunt van kunstenaars uit het dorp zelf. De kunstenaars die in het verleden veelal de omgeving van Bergen schilderde resulteerden uiteindelijk in een kunststroming dat de ‘Bergense school’ word genoemd. In oktober wordt de Kunst-tiendaagse gehouden ter ere van alle kunstenaars en het dorp.

Duinen en bossen rond strand Bergen aan Zee

Duinen aan Zee

Net als de vele omliggende stranden zoals Schoorl en Egmond, loopt Bergen aan Zee ook aan net Noord-Hollandse Duinreservaat. Je hebt er prachtige natuur waar je naast uren lang kunt fietsen en te wandelen, ook paard kunt rijden. Let op dat je wel een duinpas koopt voordat je het duinreservaat binnen gaat.

Noordhollands Duinreservaat

Het duinreservaat loopt van Wijk aan Zee door tot aan de Schoorlse Duinen. Met 5.300 hectare is het duinreservaat dan ook een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het gebied is ± 2,5 kilometer breed en ongeveer 20 kilometer lang waar je kleine natuurgebieden tegenkomt, maar ook binnenduinrandbossen, strand en duinen. Hier vind je dus ook veel bijzondere flora en fauna.

Duinkaart

De duinen zijn bewonderen van zonsopgang tot zonsondergang. ’S nachts is het niet toegestaan om de duinen te betreden. Daarnaast heb je een duinpas nodig als je ze wilt bezoeken. Deze kaart is ter plekke te koop bij een verkooppunt of online te bestellen. De PWN, onderhouder van dit gebied, vraagt deze bijdrage om de duinen goed te kunnen onderhouden. Een duinkaart voor een dag kost € 2.00. Een duinkaart voor een week kost € 6.00. Wil je de duinen vaker bezoeken? Koop dan eenmalig een jaarkaart voor €13.50.

Evenementen in en Rond Bergen

In en Rond Bergen aan Zee worden jaarlijks veel evenementen georganiseerd. Dit zijn evenementen op informatief gebied maar ook cultureel, sportief en ontspannend.

Enkele evenementen in Bergen en Bergen aan Zee zijn:

April/mei:

 • Dichtkunst langs de vloedlijn
 • Woodlands Festival

Zomers:

 • Kunstmarkt op woensdagen
 • Braderie op donderdagen
 • Wandel4daagse
 • Lichtjesavond een traditie sinds 1928 speciaal voor bezoekers van Bergen
 • International Music Sessions (klassieke muziek)
 • Caribbean Weekend (salsa, danseressen)
 • Jazz & Sail
 • Kunst10daagse

Meer evenementen in de gemeente Bergen vind je hier.

Regio evenementen:

Strand Bergen aan Zee honden

Aan Zee met de hond

Lekker met je viervoeter te strand op en spelen in het water. Dat kan, alleen niet het hele jaar door.

Tijdens de periode 1 mei t/m 1 oktober tussen 10:00 en 19:00 uur zijn honden verboden op het strand. Buiten deze periode en tijd zijn honden wel toegestaan.  Maar check altijd de borden aan het strand voor de laatste regels omtrent honden aan de lijn.

Gezellige plaatsen in de omgeving 

Bergen aan Zee is een erg leuke plaats om naar toe te gaan, maar het ligt ook dichtbij andere gezellige plaatsen in Nederland. Zo kun je vanuit Bergen aan Zee gemakkelijk Schoorl, Bergen of Alkmaar bezoeken.

Bergen NH

Zoals eerder aangegeven grenst aan Bergen aan Zee het dorp Bergen. Bergen heeft een sfeervol centrum met veel gezellige winkeltjes, restaurants en terrassen. Bergen is een echt kunstenaarsdorp met veel evenementen in de kunst en cultuursector. Het is dan ook een aanrader om een museum te bezoeken in Bergen om kennis te maken met de kunst uit het dorp.

Schoorl

Dichtbij Bergen aan Zee liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland, namelijk de Schoorlse duinen. Het duingebied bij Schoorl is 5.300 hectare groot en is voorzien van verschillenden wandel- en fietsroutes. Een grote bekendheid in Schoorl is natuurlijk de klimduin. De klimduin is wel 50 meter hoog en een genot voor jong en oud. Aan de voet van de duin ligt een gezellig restaurant waar je een lekker hapje kan eten, namelijk de Zilte Zoen. Het is mogelijk om hier op het terras te zitten en je kinderen te laten spelen op de klimduin. Wat te doen in Schoorl?

Egmond aan Zee

Egmond aan Zee is bekend als een van de meest gezellige, schone en populaire stranden van Nederland. Het biedt een ruim en lang zandstrand dat helemaal doorloopt tot aan het strand van Bergen aan Zee. Het dorpscentrum van Egmond aan Zee is knus en heeft veel restaurants en winkels waar je heerlijk kunt winkelen, eten en genieten van tal van activiteiten op het strand en het buiten zijn.

Alkmaar

Op slechts tien kilometer van Bergen aan Zee vind je de kaasstad Alkmaar. Alkmaar heeft een historisch centrum waar veel te beleven is. In Alkmaar kun je het hele jaar genieten van de vele winkels, restaurants, cafés en terrassen. Ook zijn er verschillende soorten musea te vinden in Alkmaar, zoals het stedelijk museum, het biermuseum, het Beatles museum en het kaasmuseum. En niet te vergeten het openlucht museum Kaasmarkt Alkmaar op het Waagplein.

Strand Heemskerk

Het strand van Heemskerk is een echte verborgen parel aan de Nederlandse kust. Dit rustige en natuurlijke familiestrand is gelegen in het prachtige Noordhollands Duinreservaat en biedt bezoekers een ontspannen dagje uit in een adembenemende omgeving. Het strand is alleen te bereiken per fiets of te voet via het duingebied, wat zorgt voor een unieke ervaring en een gevoel van rust en stilte. Op het strand staat Strandpaviljoen de Vrijheit, waar je kunt genieten van een hapje en drankje terwijl je uitkijkt over de zee.

Overnachten in Bergen aan Zee 

Wil je alles kunnen zien in Bergen aan Zee dan is een bezoekje van een dag eigenlijk niet genoeg. Gelukkig zijn er in Bergen aan Zee genoeg mogelijkheden om een nachtje, een weekend of langer te verblijven. Je kunt ervoor kiezen om een appartement te huren, een vakantiehuisje of een verblijf op een camping te boeken. Op internet heb je genoeg mogelijkheden om te overnachten in Bergen aan Zee, dus je hoeft niet bang te zijn dat de vakantie van jouw wensen er niet tussen zit.

Laat een reactie achter