Egmond aan Zee staat bekend als een van de gezelligste, schoonste en populairste stranden van Nederland. Het ruime en lange zandstrand loopt helemaal door tot aan het strand van Bergen aan Zee. De badplaats Egmond aan Zee heeft een gezellig dorpscentrum met veel restaurants en winkels waar je heerlijk kunt winkelen. Lees verder om erachter te komen waarom bezoekers Egmond aan Zee vaak zien als het gezelligste, schoonste en populairste strand van Nederland.

Praktische informatie:

Hieronder meer informatie over de bereikbaarheid en voorzieningen:

Parkeergelegenheid:Ja
Rolstoelvriendelijk:Ja
Toiletten:Ja
OV voorzieningen:Ja
EHBO:Ja
Horeca voorzieningen:Ja
Fietsenstalling:Ja
Elektrische fiets opladen:Ja
Huisdieren:Ja

VVV-informatiepunten zijn o.a. te vinden bij bij Boekhandel Dekker op het Pompplein en Bikeshop Egmond aan de Trompstraat.

Het weer in Egmond aan Zee

Het hele jaar door worden er in Egmond aan Zee ongeveer 2486.75 zonuren geteld, wat wil zeggen dat er per maand ± 81.61 uren zon zijn. Hiervan telt de maand juli de meeste dagelijkse uren zonneschijn met een totaal van 321.35 uren zon.

Parkeren

Je kunt in Egmond aan Zee onder andere parkeren aan de boulevard, aan de Zeeweg en aan de Watertorenweg. Bij lekker weer kan het in het weekend lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Van 1 maart tot en met 1 oktober is het betaald parkeren in Egmond aan Zee. Het betaald parkeren geldt van 10 uur in de ochtend tot 19 uur in de avond. De parkeerkosten zijn € 2.05 per uur met een maximum van € 12.30 per dag. Voor vakantiegasten van bungalowpark Kustpark Egmond aan Zee van Roompot en gasten van hotels zoals Hotel Dennen en Hotel Zuiderduin is er gratis parkeergelegenheid bij de accommodatie.

Boulevard Egmond
Hotels en pensions overnachten aan Zee in Noord-Holland

Egmond aan Zee bereikbaar met het Openbaar Vervoer

Je kunt Egmond aan Zee ook goed bezoeken met het OV. Er rijden bussen van Alkmaar en Bergen naar Egmond aan Zee. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om eerst met de trein naar Alkmaar te komen om vervolgens op de bus te stappen en naar Egmond aan Zee te rijden. Check de informatie via 9292.nl

Egmond aan zee fietsverhuur

De regio Egmond en Egmond aan Zee is ideaal om te verkennen op de fiets. Hier vind je veel routes die je langs het strand, duinen en steden brengen en de regio verbinden. De fietsroutes zijn netjes, veilig en goed te rijden, ook met minder weer.

Egmond aan Zee centrum

Egmond aan Zee bestaat uit een oud pittoresk centrum. Het gezellige Egmond aan Zee centrum beschikt over veel restaurants, terrassen, winkels en in de zomermaanden een braderie.

Braderie Egmond

De zomerbraderie is elke woensdag te bezoeken in de maanden juni, juli en augustus. Op deze braderie vind je tal van kraampjes met souvenirs, lederwaren, schoenen, sieraden, kleding en kunst. Ook zijn er diverse kraampjes die eten verkopen zoals kaas, worst, stroopwafels, zomerfruit en snoepgoed. In het hele dorp is de gezelligheid te vinden.

Egmond winkels

Bijna alle winkels en restaurants zijn dan 7 dagen per week geopend. Ook op zondag kun je na een bezoekje aan het strand nog een bezoekje brengen aan de winkels in het centrum van Egmond aan Zee. De belangrijkste winkelstraat bevindt zich in de Voorstraat. In deze lange winkelstraat zijn zowel bijzondere boetiekjes als vestigingen van de bekende winkelketens te vinden. Vanuit de Voorstraat loop je zo het strand op. De Voorstraat is grotendeels autovrij.

Strand Egmond aan Zee: hele jaar genieten

Strandopgang met strandtent aan Zee in badplaats in Noord-Holland
Strandpaviljoen aan Zee
Het brede strand van Egmond

Op het strand van Egmond aan Zee geniet je het hele jaar door van het zand, de zee en de strandpaviljoens. Bij elke strandopgang vind je een strandpaviljoen waardoor je hier heerlijk kunt eten en drinken en tegelijkertijd van het mooie uitzicht kunt genieten. Het strand van Egmond aan Zee is zo’n vijf kilometer lang en valt onder de gemeente Bergen. Het strand beschikt over een eerstehulppost en een reddingsbrigade. Los van dat Egmond aan Zee dus een heel mooi strand is, is het ook nog eens een heel veilig strand.

Internationale Milieuonderscheiding

In 2021 heeft Egmond aan Zee voor de elfde keer een blauwe vlag ontvangen. Deze wappert bij de ingang van het strand. De blauwe vlag is een internationale milieuonderscheiding die stranden kunnen verdienen wanneer ze aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet het water schoon zijn, moeten er goede sanitaire voorzieningen aanwezig zijn en moet er een hoge mate van veiligheid op het strand zijn. Als het strand aan deze eisen voldoet dan mag de blauwe vlag voor een jaar wapperen op het strand. Door dit keurmerk te gebruiken voor alle stranden in Nederland worden de verantwoordelijke van de stranden zoveel mogelijk gemotiveerd om de stranden in Nederland van de beste kwaliteit te blijven voorzien.

Wat te doen in Egmond aan Zee

Het strand is verdeeld in drie delen, namelijk: het activiteitenstrand, het zonnestrand en het naaktstrand. Je kunt deze gedeeltes van het strand herkennen aan de kleur van de aanwezige paaltjes. Zo heeft het activiteitenstrand een oranje paaltje, het zonnestrand een geel paaltje en het naaktstrand een roze paaltje.

Activiteiten op het strand van Egmond

Op het activiteiten strand kun je een groot aantal activiteiten beoefenen zoals:

 • Surfen
 • Paardrijden
 • Vliegeren
 • Windsurfen
 • Beachvolleybal

Er zijn maar liefst zeven strandopgangen om op het strand van Egmond aan Zee te komen:

 • Six
 • Afgang Noord
 • Boulevard Emmastraat
 • Hoofdafgang
 • KNRM
 • Zuid
 • Middenweg

Fietsen en wandelen door natuurgebied

De duinen van Egmond aan Zee zijn vooral bijzonder te noemen omdat ze naast het feit dat het een prachtig natuurgebied is, vooral mooie wandel en fietsroutes heeft die je een ontspannen gevoel geeft. Er zijn twee hoofdingangen, namelijk Middenweg en De bleek. Bij de ingang van de duinen staan borden met hierop fietsroutes en wandelroutes aangegeven. De kilometerslange routes zijn aangegeven met paaltjes en pijlen die je kunt volgen. Het duingebied is autovrij dus je kunt in alle rust genieten van het duingebied en van de planten en dieren.

Wandelen door de duinen, centrum en het strand van Egmond aan Zee
Plein in het centrum
Duinreservaat wandelgebied

Flora en fauna

In het duingebied kun je onder andere Schotse hooglanders, konijnen en prachtige vogels spotten. Ook aan prachtige bloemen geen gebrek. Door de eeuwenlange begrazing en kalkrijk kwelwater zijn de binnenduingraslanden erg bloemrijk geworden. In de maand Juni kun je hier de Ratelaar en Rietorchis bewonderen, het hele binnenduingrasland kleurt dan rood en geel. Nog een natuurlijk verschijnsel door het kalkrijke grondwater zijn de poelen die zijn ontstaan op sommige plekken. Deze poelen zijn de ideale leefomgeving voor amfibieën. Je kunt hier onder andere padden, rugstreeppadden en salamanders vinden in de poelen.

Duinkaart

Je kunt de duinen bewonderen van zonsopgang tot zonsondergang. In de nacht is het niet toegestaan de duinen te betreden. Vergeet daarnaast niet wanneer je de duinen in Egmond aan Zee wilt bezoeken om een duinkaart te kopen. Je kunt deze kaart ter plekke kopen bij een verkooppunt of je kunt deze kaart online bestellen. De PWN vraagt door middel van deze kaart een bijdrage om de duinen zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. Een duinkaart voor een dag kost € 2.00. Een duinkaart voor een week kost € 6.00. Wil je de duinen regelmatig bezoeken? Dan kun je kiezen voor een jaarabonnement. Dan kost de duinkaart eenmalig € 13.50 voor een heel jaar.

Stalletjes langs de weg

De regio Egmond biedt, als het gaat om streekproducten, tal van mogelijkheden. Op de fiets of in de auto rij je langs verschillende boeren en producenten van lokale producten. Hoe leuk is het om langs de diverse aanbieders van streekproducten te rijden en je eigen picknickmand samen te stellen en deze te nuttigen in de duinen of op het strand.

In Egmond aan Zee maak je mooie herinneringen.

Egmond aan Zee met de hond

Egmond aan Zee met de hond

Ook met jouw trouwe viervoeter kun je heerlijk genieten aan het strand van Egmond aan Zee. Wel zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. In de zomer zijn aangelijnde honden altijd toegestaan op de activiteitenstranden. Je kunt de activiteiten stranden herkennen aan de oranje paaltjes. Loslopende honden zijn ’s zomers op alle stranden toegestaan voor 10.00 uur ´s ochtends en na 19.00 uur ´s avonds. In de winter zijn loslopende honden altijd welkom op het strand en hoef je geen rekening te houden met bepaalde tijden en strand gebieden.

Egmond aan Zee strandpaviljoen

Bij elke strandopgang vind je ook meteen een strandpaviljoen. Hierbij ben je dus voorzien van alle voorzieningen die strandpaviljoens brengen. Denk daarbij niet alleen aan eten of drinken, maar ook aan bijvoorbeeld parasols en ligbedden.

De volgende strandtenten zijn te vinden bij de strandopgang:

 • Bij strandopgang Six vind je strandpaviljoen Evi Beach
 • Afgang Noord vind je strandpaviljoen De Zeester Bad Noord
 • Bij strandopgang Boulevard Emmastraat vind je Beachrestaurant Het Zeepaardje
 • Aan de hoofdafgang vind je strandpaviljoen De Uitkijk
 • Bij strandopgang KNRM vind je strandpaviljoen Nautilus aan Zee
 • Op Zuid vind je strandpaviljoen De Zilvermeeuw
 • Strandopgang Middenweg vind je strandpaviljoen Zilverzand

Bezienswaardigheden Egmond aan Zee

Vraag je je af wat te doen in Egmond aan Zee? Met deze bezienswaardigheden in Egmond aan Zee of omgeving Egmond aan Zee heb je gegarandeerd een leuke dag.

1. Bollenvelden

Ben je gek op bloemen, dan is Egmond in het voorjaar de plek om tulpen, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en hyacinten te zien. Hele velden staan vol. Hier kun je veelal met de auto of fiets langsrijden en je verbazen hoe mooi deze Noord-Hollandse regio is.

2. Vuurtoren

Vuurtoren Egmond aan Zee

De vuurtoren, genoemd naar J.C.J. van Speijk staat hoog aan de duinen op de boulevard van Egmond aan Zee. De vuurtoren is gebouwd in 1833 en dus al meer dan 185 jaar oud. In de maanden juli en augustus kun je elke vrijdag tussen 19:00 en 21:00 uur de 137 trappen in de vuurtoren beklimmen. Je kunt hier kaartjes voor kopen in het KNRM-boothuis.

3. Het oude centrum

Pittoreske straatjes
Oude huisjes

Het is de moeite waard om door Egmond aan Zee te slenteren en de oude huisjes en de buurt te bekijken. De buurten waren levendig zo werd er accordeon muziek gespeeld en lief en leed gedeeld met de bewoners. Wat opvalt zijn de hoogte verschillen, dit komt omdat Egmond een duindorp is en de kromme straatjes breken zo de zeewind.

4. Museum van Egmond

In dit museum kun je de geschiedenis bekijken van de drie Egmonds. Met de drie Egmonds bedoelen we Egmond-binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Je kunt hier onder andere prenten, schilderijen, oude foto’s, bodem bevindingen, kleren en gereedschap van vroeger bekijken. Ook wordt de geschiedenis uitgelegd over hoe de drie Egmonden zijn ontstaan.

5. Slotruïne

In de slotruïne kun je de fundamenten met daarop een stukje ruïnemuur van de Rentmeesters zien. Dit gebied is gratis toegankelijk. Je kunt een oude waterput bekijken en de oude binnenplaats van het kasteel. Je kunt helaas niet zo goed zien hoe groot het kasteel is geweest, de hoogste toren van het kasteel was wel 7 verdiepingen hoog. Dit is even hoog als de sterflat, de hoogste flat van Egmond aan Zee.

Slotruine Egmond
Slotruine met kerk Egmond

6. Abdij van Egmond

In 1935 kwamen de monniken vanuit Oosterhout naar Egmond. De Abdij van Egmond ontwikkelde zich in de loop van tijd tot een religieus en cultureel centrum en groeide uit tot belangrijkste benedictijner abdij in het noorden. Nu is er in de abdij een winkel gevestigd waar je producten kunt kopen. Je kunt ook een rondleiding reserveren in de abdij. Dit is wel vanaf 10 personen waarbij je de pottenbakkerij, het museum en de abdijkerk krijgt te zien.

Omgeving in Egmond aan Zee: badplaatsen en steden

In de omgeving van Egmond aan Zee vind je verschillende badplaatsen en grotere steden. Egmond aan Zee ligt tussen de badplaatsen Bergen aan Zee, Schoorl en Castricum aan Zee. Wanneer je verblijft in Egmond aan Zee dan is het centrum van Bergen aan Zee zeker een bezoekje waard wanneer je houdt van kunst. Je kunt in het centrum van Bergen aan Zee ook de eeuwenoude ruïnekerk bekijken.

Egmond aan Zee – Schoorl (18,5 km)

Je wandelt van Egmond aan Zee over het strand door het duinreservaat in 18,5 kilometer zo naar Schoorl aan Zee. Ook hier heb je een duinkaart nodig als je door het reservaat loopt.

Egmond aan Zee naar Castricum (15,7 km)

Wandelen door het Noord-Hollandse Duinreservaat van Egmond naar Castricum is bijna 16 kilometer. Let op hier is een duinkaart verplicht. De kaart is niet verplicht als je over het strand wandelt. Als je meer opzoek bent naar rust en groen dan is Castricum aan Zee zeker een aanrader om te bezoeken.

Egmond aan Zee naar Alkmaar (10,8 km)

Wil je liever een grote stad bezoeken in de omgeving van Egmond aan Zee? Dan is Alkmaar de stad die je zoekt. Alkmaar heeft een hoop monumentale panden, hofjes, grachten, musea en veel winkels om te bezoeken. Je kunt bij de VVV een plattegrond halen voor een mooie stadswandeling en alle mooie plekjes van Alkmaar ontdekken. Ook kun je in Alkmaar de kaasmarkt bezoeken op de vrijdagochtend in april tot september.

Egmond aan Zee naar Texel (65,73 km)

Egmond ligt ± 60 kilometer van Texel vandaan en is dus prima te bereiken als je tijdens je strandvakantie of verblijf een bezoek wilt brengen. Op Texel is genoeg te doen, naast de schitterende natuur van dit Waddeneiland kun je ook karten, fietsen, zwemmen, dorpjes en musea bezoeken.

Laat een reactie achter