Aardappelpuree kan ook als basis dienen voor andere gerechten, zoals stamppotten of ovenschotels.

Aardappelpuree maken is zo eenvoudig. Het leuke van zelf aardappelpuree maken is dat je eindeloos kunt variëren. Zo kun je puree maken als bijgerecht of gebruiken in ovenschotels en stamppotten.

Serveer je aardappelpuree als bijgerecht dan kun je er voorkiezen om te variëren met ingrediënten. Denk dan aan verschillende soorten kazen, kruiden, specerijen of puree maken met zoete aardappel en knolselderij of met pastinaak, creme fraiche. Welke keuze je ook maakt, zelf aardappelpuree maken is zoveel lekkerder dan uit een pakje of zakje.

In dit basis aardappelpuree recept leg ik het je stap voor stap uit hoe je het maakt en geef ik je 6 variaties.

Wat is aardappelpuree?

Aardappelpuree is een gerecht gemaakt van aardappelen die zijn gekookt, geprakt en gemengd met boter, melk of room en eventueel andere ingrediënten zoals zout en peper. Het resultaat is een smeuïge en zachte puree die vaak als bijgerecht wordt geserveerd bij vlees, vis of gevogelte.

Aardappelpuree kan ook als basis dienen voor andere gerechten, zoals stamppotten of ovenschotels. Het kan op verschillende manieren worden gepresenteerd, zoals in een schaal of in een bergje op een bord.

Aardappelpuree is een populaire en smakelijke manier om aardappelen te serveren en kan gemakkelijk worden aangepast met verschillende kruiden en specerijen om de smaak te veranderen.

Informatie: Hoe gezond is een aardappel?

Ingrediënten voor de basis aardappelpuree

  • 300 gram kruimige aardappelen
  • 75 ml volle melk
  • 50 gram roomboter
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • Snuf zout en peper

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappel en kook ze gaar in gezouten water
  2. Giet de aardappels af en duw ze door een fijne zeef of stamp ze met een stamper
  3. Meng 50 gram boter en 75 ml melk met aardappel zodat er een romige aardappel puree ontstaat
  4. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat
  5. Optioneel: Voeg een handje fijngesneden bieslook toe en serveer
Aardappelen pureren met boter

Tips voor het maken van aardappelpuree

Bij het maken van aardappelpuree zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het resultaat smeuïg en lekker is:

Soort aardappel

Gebruik aardappelen die geschikt zijn voor puree, zoals bintjes of kruimige aardappelen.

Gaar koken

Kook de aardappelen goed gaar voordat je ze pureert. Als de aardappelen nog te hard zijn, zal de puree niet smeuïg worden.

Voldoende melk toevoegen

Gebruik voldoende boter, melk, room of crème fraiche om de puree smeuïg te maken. Als je te weinig toevoegt, kan de puree te droog of stijf worden.

Stamp niet te lang

Prak de aardappelen niet te fijn met een stamper. Als je ze te fijn prakt, kan de puree plakkerig worden.

Geen koude producten

Voeg geen koude boter of melk toe aan de aardappelen terwijl je ze pureert. Dit kan ervoor zorgen dat de puree niet smeuïg wordt.

Specerijen

Voeg de kruiden en specerijen pas aan het einde toe. Als je ze te vroeg toevoegt, kan de smaak verloren gaan tijdens het koken.

6 variaties van aardappelpuree

Basis aardappelpuree is een lekker en simpel bijgerecht. Maar soms kan het leuk zijn om er iets extra’s aan toe te voegen om het nog lekkerder te maken. Hier zijn 5 manieren om het te maken:

Variant 1: Hartige Aardappelpuree

Voeg geraspte kaas, gesneden uien en gebakken spekjes toe aan de puree.

Variant 2: Knoflook- en beurre noisette puree

Voeg fijngesneden knoflook, nootmuskaat, beurre noisette, zout en peper toe aan de aardappelpuree. Dit is een variant van chef-kok Rick Sassen.

Variant 3: Zoete puree

Maak de aardappelpuree op dezelfde manier als beschreven, maar gebruik dan zoete aardappelen. Deze puree is wel wat zoeter van smaak dan normale puree.

Variant 4: Aardappelpuree met Pesto

Voeg een lepel pesto en wat geraspte pecorino kaas toe aan de aardappelpuree voor een lekkere Italiaanse twist.

Variant 5: Puree met Curry

Voeg een theelepel milde currypoeder, wat gehakte koriander en een kleine rode peper toe aan de aardappelpuree voor een Indiase twist. Voeg ook wat gesneden cashewnoten toe voor extra crunch.

Variant 6: Gegratineerde Aardappelpuree

Gegratineerde Aardappelpuree betekend gebakken in de oven. Maak de puree en bak deze in de oven met wat geraspte kaas.

Informatie: Hoe groenten kruiden

Gerechten met aardappelpuree

Bereidingswijze

Bereidingswijze aardappelpuree
  1. Schil de aardappel en kook ze gaar in gezouten water
  2. Giet de aardappels af en duw ze door een fijne zeef of stamp ze met een stamper
  3. Meng 50 gram boter en 75 ml melk met aardappel zodat er een romige aardappel puree ontstaat
  4. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat

Laat een reactie achter