Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag.

Dit bobotie recept is een authentiek Zuid-Afrikaans ovengerecht, zonder Knorr pakjes en zakjes.

“Mijn favoriete Boboti maak ik van uitsluitend verse ingrediënten”, vertelt Esther Vos. “Het recept heb ik jaren geleden gekregen van kennissen, bij wie we dit aten.

De gastvrouw, die in Zuid-Afrika heeft gewoond, had daar Bobotie leren maken van de lokale bevolking.

Met dit bobotie recept heb je altijd succes.

We eten er Piesangslaai bij, wat een bijgerecht is van banaan, mayonaise en melk. Iets wat Nederlanders niet kennen, maar super lekker is.

Ingrediënten authentieke Zuid-Afrikaanse bobotie recept

De ingrediënten voor Bobotie zijn een mix van kruiden, groenten, vlees en andere smaakvolle ingrediënten die samen een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel vormen.

Het gehakt wordt op smaak gebracht met kruiden zoals kerriepoeder, koenjit, bouillonpoeder en nootmuskaat, terwijl uien, boter en witbrood voor de nodige textuur zorgen.

Melk en eieren worden gebruikt om het gehaktmengsel zacht en smeuïg te maken, terwijl abrikozenjam, chutney, azijn, suiker en rozijnen een zoete en fruitige smaak toevoegen.

Rijst wordt vaak geserveerd als bijgerecht om het gerecht compleet te maken.

Wereldgerecht Bobotie

Doordat Knorr met haar Wereldgerechten pakjes en zakjes is gekomen werd het Bobotie recept ook steeds populairder.

Deze zakjes verschillen echter wel van het originele recept, aangezien Knorr sperziebonen toevoegt.

Origineel worden er namelijk géén sperziebonen aan deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel toegevoegd en dus is de Knorr versie van bobotie niet authentiek.

Maar zoals ik vaker zeg, koken is uitproberen dus als jij sperziebonen wil toevoegen, ga je gang. Zorg alleen dat wanneer je ze toevoegt wel eerst even kort kookt en daarna door je gerecht mengt.

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

Het Bobotie recept is een klassiek Zuid-Afrikaans ovengerecht dat bestaat uit gehakt, brood, eieren en melk, op smaak gebracht met kerrie en chutney.

Het is een heerlijke recept voor wie op zoek is naar iets nieuws en een andere smaak en soort ovenschotel.

Bobotie bewaren en opwarmen

Bobotie kun je van tevoren bereiden en bewaren om later op te warmen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je Bobotie vers blijft en smaakvol blijft wanneer je het van tevoren bereidt:

Bewaren

  • Zorg ervoor dat je Bobotie volledig is afgekoeld voordat je het in de koelkast bewaart.
  • Bewaar het in een luchtdichte container om te voorkomen dat er lucht of vocht in komt.
  • Je kunt Bobotie tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Opwarmen

  • Haal de Bobotie uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen terwijl je de oven voorverwarmt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Bedek de Bobotie met aluminiumfolie en verwarm het gedurende 20-25 minuten in de oven.
  • Haal de folie eraf en verwarm het nog eens 10 minuten in de oven zodat de bovenkant een mooie bruine kleur krijgt.

Presentatie

  • Serveer de Bobotie met vers gemaakte gele rijst en sambal voor een heerlijke Zuid-Afrikaanse maaltijd.
  • Garneer met gehakte peterselie of koriander voor extra smaak en kleur.
  • Bobotie van tevoren bereiden is een werkt goed als je bijvoorbeeld druk bent of moet koken voor een grote groep. Het is een smaakvol gerecht dat gemakkelijk opnieuw opgewarmd kan worden en nog steeds even lekker is.

Bekijk ook dit authentiek Surinaams broodtaart recept.

Bereidingswijze

Zuid-Afrikaanse Bobotie
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Week het brood in de melk
  3. Snij de uien in stukken, bak ze tot ze glazig zijn voeg het gehakt toe, roer het gehakt los
  4. Voeg de rozijnen, abrikozenjam, zout, suiker, nootmuskaat en peper toe
  5. Vervolgens azijn met water en bouillonpoeder, kerrie, koenjit en chutney toevoegen
  6. Knijp de melk uit het brood, bewaar de melk
  7. Maak het brood fijn en roer het door het gehakt. Bak het gehakt op zacht vuur
  8. Vet een platte ovenschaal (2,5 liter) in en vul deze met het gehakt
  9. Kluts de eieren in de overgebleven melk en giet de melk over het gehakt
  10. Zet de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Kook ondertussen de rijst
  11. Serveer de ovenschaal op tafel en de rijst als bolletjes op het bord. Eet smakelijk!
Piesangslaai
  1. Snij de bananen in plakken
  2. Roer de mayonaise en melk door elkaar en meng dit met de gesneden bananen

Laat een reactie achter