Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag.

Dit boboti recept is een authentiek Zuid-Afrikaans ovengerecht, zonder Knorr pakjes en zakjes.

“Mijn favoriete Boboti maak ik van uitsluitend verse ingrediënten”, vertelt Esther Vos. “Het recept heb ik jaren geleden gekregen van kennissen, bij wie we dit aten.

De gastvrouw, die in Zuid-Afrika heeft gewoond, had daar Boboti leren maken van de lokale bevolking. Met dit recept heb ik altijd succes. Een witte of rode Zuid-Afrikaanse wijn erbij maakt dit gerecht compleet.”

“We genieten zelf graag van wat ik maak, maar ik kook ook maaltijden om te geven als kraamcadeautje. Ovenschotels, zoals Boboti, lenen zich hier goed voor.

We eten er Piesangslaai bij, wat een bijgerecht is van banaan, mayonaise en melk. Iets wat Nederlanders niet kennen, maar super lekker is.

Ik maak alles klaar in mijn eigen keuken en degene die mijn gerecht cadeau krijgt, hoeft de maaltijd alleen nog maar in de oven te zetten en de rijst te koken.”

Bekijk ook dit authentiek Surinaams broodtaart recept.

Bereidingswijze

  1. Week het brood in de melk
  2. Snij de uien in stukken, bak ze tot ze glazig zijn voeg het gehakt toe, roer het gehakt los
  3. Voeg de rozijnen, abrikozenjam, zout, suiker, nootmuskaat en peper toe
  4. Vervolgens azijn met water en bouillonpoeder, kerrie, koenjit en chutney toevoegen
  5. Knijp de melk uit het brood, bewaar de melk
  6. Maak het brood fijn en roer het door het gehakt. Bak het gehakt op zacht vuur
  7. Vet een platte ovenschaal (2,5 liter) in en vul deze met het gehakt
  8. Kluts de eieren in de overgebleven melk en giet de melk over het gehakt
  9. Zet de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Kook ondertussen de rijst
Piesangslaai
  1. Snij de bananen in plakken
  2. Roer de mayonaise en melk door elkaar en meng dit met de gesneden bananen

Laat een reactie achter