Gebruik dim sum saus om je gevulde deeghapjes te dippen. Zo krijgt je dim sum nog meer smaak.
Kip dim sum zijn gevulde, kleine deeghapjes die je eet met een dipsaus. Dim sum komt in verschillende grootte en smaken. En wist je dat kip dim sum zelf maken helemaal niet ingewikkeld is!
Het enige wat je nodig hebt zijn wontonvelletjes of dim sum vellen en een manier om de dim sum te stomen. En dat kan in een mandje of gewoon zoals ik doe in het vergiet dat in de pan zit.
Verder maak je de vulling met wat jij lekker vindt. Je kunt dim sum maken met kip, garnalen, vlees of groenten.
In dit artikel gaan we dim sum maken met kip. De basis van de vulling maken we met kipgehakt en voegen hier smaakvolle ingrediënten aan toe.
Wat is dim sum?
Dim sum zijn keine hapjes die gefrituurd, gestoomd of gebakken worden. Het zijn gevulde deegkussentjes. De Italianen hebben ravioli en de Chinese dim sum. Officieel komen ze uit de Zuid-Chinese keuken en worden gevuld met groenten, garnalen, kipgehakt en vlees zoals rund- en varkensvlees. Maar dim sum kan naast hartig ook zoet worden gevuld en geserveerd.
Kip dim sum ingrediënten
- kipgehakt. Thuis maak je zelf eenvoudig kipgehakt.
- blik Stro-champignons
- Vissaus / oestersaus
- Koriander
- Bos-ui
- Wonton deegvellen
- Sojasaus en/of zoete chillisaus om te dippen
- Rood pepertje (optioneel)
Kip dim sum maken (stap 1)
- Ontdooi de wontonvelletjes door ze een halfuur van te voren uit de verpakking op een bord te leggen
- Maak van je 300 gram kipfilet of kippendijen kipgehakt. Lees hier meer over hoe maak je kipgehakt.
- Laat het blik met de Stro-champignons uitlekken
- Neem de helft van de stro-champignons en hak deze fijn in de keukenmachine of zoals ik doe met een keukenmes op een houten bord
- Snij dunne ringen van het bos-uitje
- Voeg nu de kip, champignons en bos-ui bij elkaar en meng alles goed door
- Voeg hieraan toe 1 á 2 el vis- of oestersaus en meng alles goed
- Maak ruimte op je keukenblad of tafel waar je de wonton deegvelletjes naast elkaar en onder elkaar neer kunt leggen. Deze manier werkt snel en netjes (zie foto)
- Vul een klein schaaltje met lauw water. Hiermee plak je de wontonvelletjes dicht.
- Voeg de vulling voor de kip dim sum toe aan een schaaltje en pak twee theelepels
Wonton vullen met kipgehakt (stap 2)
- Pak nu met een theelepel wat vulling en plaats dit in het midden van een wontonvel. Gebruik de andere theelepel om de vulling van je lepel te krijgen (zie foto)
- Leg op alle deegvelletjes die je klaar hebt liggen en klein beetje vulling
- Maak je vinger nat met het lauwe water en strijk langs de buitenkant van de een wontonvel
- Pak het wontonvel op met de vulling in het midden en vouw de wontonvel zoals je zelf leuk vind. Ik vouw ze naar elkaar toe, maar je kunt ook bijvoorbeeld envelopjes maken
- Leg nu alle dichtgevouwen dim sum op een vochtig bord en vul de rest van de velletjes met het kipgehakt totdat ze op is.
Dim sum stomen (stap 3)
Heb je stoommandjes? Doe je ding, ik stoom mijn kip dim sum in het vergiet dat in de pan zit. Met de deksel er natuurlijk op.
- Stoom de dim sum op middelhoog vuur binnen 10 minuten gaar.
- Zet in de tussentijd de dipsaus zoals zoete chilisaus of sojasaus klaar op tafel om te dippen.
- Haal na 10 minuten de gestoomde dim sum uit de pan of serveer de dim sum in de mand op tafel.
Eet smakelijk!
Dim sum kruiden
Je kunt er voor kiezen om je kipgehakt te kruiden met verschillende soorten kruiden. Ik zou lekker experimenteren met smaken die jij en jouw gasten lekker vinden. Hou je van pit, voeg wat Sichuan pepper toe, liever wat frisser, voeg dan citroengras toe.
Hieronder een aantal voorbeelden van kruiden die je kunt toevoegen aan jouw kip dim sum.
Verse kruiden:
- Knoflook
- Gember
- Rode peper
- Citroengras
- Bos-ui
- Koriander
Droge kruiden zoals:
- Witte peper
- zwarte peper
- Zout
- Chinese vijf-kruiden poeder
- Sichuan pepper
Dim sum saus
Voor mijn kip dim sum gebruik ik meestal oestersaus of sojasaus om te dippen. Er zijn verschillende lekkere sauzen om je gevulde deeghapjes in te dippen. Zo krijgt je kip dim sum nog meer smaak.
Hieronder een aantal dim sum sauzen zo uit de fles of maak je eenvoudig in je keuken:
- Sojasaus
- Zoete, thaise chilisaus
- Zoetzure pruimensaus
- Sesamolie
- Teriyaki saus
Rode rijstazijn met gember:
- 2 el rode rijstazijn
- 1 cm verse gember in flinter dunne reepjes
Variaties op dim sum
Met het maken van de dim sum vulling kun je alle kanten op. Ondanks dat dim sum van origine uit de Zuid-Chinese keuken komt, kun je naast variëren met ingrediënten, ook variëren waarmee je het eet. Zo kun je dim sum toevoegen aan soep of vul je de dim sum met garnalen.
Maak genoeg dim sum en maak direct porties, genoeg voor een soepkom per persoon. Maak zelf kippenbouillon, runderbouillon of groentebouillon en voeg je een portie dim sum toe.
Bereidingswijze
-
Ontdooi de wontonvelletjes
-
Maak van je 300 gram kipfilet of kippendijen kiphgehakt
-
Blik met de Stro-champignons uitlekken
-
Neem de helft van de stro-champignons en hak deze fijn in de keukenmachine of met de hand
-
Snij dunne ringen van het bos-uitje
-
Voeg nu de kip, champignons en bos-ui bij elkaar en meng alles goed door
-
Voeg hieraan toe 1 á 2 el vis- of oestersaus en meng alles goed
-
Leg de wonton deegvelletjes naast elkaar en onder elkaar neer
-
Vul een klein schaaltje met lauw water
-
Voeg de vulling voor de kip dim sum toe aan een schaaltje en pak twee theelepels
-
Pak nu met een theelepel wat vulling en plaats dit in het midden van een wontonvel
-
Gebruik de andere theelepel om de vulling van je lepel te krijgen
-
Leg op alle deegvelletjes die je klaar hebt liggen en klein beetje vulling
-
Maak je vinger nat met het lauwe water en strijk langs de buitenkant van de een wontonvel
-
Pak deze op en vouw de wontonvel
-
Leg nu alle dichtgevouwen dim sum op een vochtig bord en vul de rest van de velletjes met het kipgehakt totdat ze op is
-
Ik stoom mijn dim sum in het vergiet dat in de pan zit. Met de deksel er natuurlijk op
-
Stoom de dim sum op middelhoog vuur binnen 10 minuten gaar
-
In de tussentijd kun je de dipsaus zoals zoete chilisaus of sojasaus klaar zetten op tafel om te dippen
-
Haal na 10 minuten de gestoomde dim sum uit de pan of serveer de dim sum in de mand op tafel
-
Eet smakelijk!