De truc is om de kipfilet of kippendijen minstens een halfuur in de vriezer te plaatsen zodat de kip een beetje bevriest.

Kipgehakt maken doe je net als dat je zelf andere soorten gehakt maakt met bijvoorbeeld rund- of varkensvlees.

Je maakt kipgehakt thuis zelf eenvoudig met een keukenmachine, gehaktmolen of koksmes. Dit gehakt kun je daarna kruiden en verwerken in de spaghettisaus, als gehaktbrood, kipburger, dumplings of als tapasballetjes.

Maar waar wordt kipgehakt van gemaakt, hoeveel calorieën heeft het, en wanneer weet je of kipgehakt gaar is?

Deze vragen en meer over kipgehakt beantwoord ik in dit artikel.

Kan je zelf kippengehakt maken?

Ja kippengehakt kun je thuis zelf maken met een gehaktmolen, keukenmachine of als je goed kunt snijden ook met een scherp keukenmes. De truc is om de kipfilet of kippendijen minstens een halfuur in de vriezer te plaatsen zodat de kip een beetje bevroren is. Op deze manier is er van de kipfilet of dijen makkelijker kipgehakt van te maken omdat de kip dan niet zo plakt.

Ingrediënten

 • 300 gram Kippendijen / kipfilet (half om half kan ook)
 • Snuf zout en peper

Zelf kip gehakt maken

 1. Haal de kip uit de verpakking. Snij de kip in blokken en voeg ze toe aan een diepvrieszak. Zorg dat de zak plat is wanneer je deze in de diepvries legt. Zo bevriest de kip sneller.
 2. Haal de diepvrieszak met de kip na een halfuur uit de vriezer.
 3. Voeg de bevroren kip toe aan een keukenmachine of gehaktmolen. Laat de keukenmachine het werk doen door steeds een beetje te hakken. Zorg dat de kip niet te fijn wordt.
 4. Voeg de zout en peper toe terwijl je steeds verder met de keukenmachine pulseert tot de gewenste dikte.
 5. Maak je kipgehakt met een mes, zorg dan dat de kip net wat meer bevroren is. Dit vergemakkelijkt het snijden. Snij de kip fijner en fijner. Laat het mes het werk doen!
 6. Verwerk het gehakt nu verder in je gerecht of voeg het kipgehakt in porties toe aan diepvrieszakjes en vries het gehakt in tot je het nodig hebt.
Gehaktmolen waarmee je kipgehakt maakt

Waar wordt Kipgehakt van gemaakt?

Hoe je kipgehakt maakt dat bepaal je lekker zelf. Kipgehakt wordt gemaakt op verschillende manieren:

1. Kipgehakt naturel

Hier wordt alleen met kipfilet of kippendijen gehakt gemaakt zonder verder toevoegingen. Voeg een snuf zout en peper toe voor wat smaak.

2. Kipgehakt met ui

In deze variant voeg je een gesnipperde ui toe in de keukenmachine samen met de kipfilet of dijen. Voeg hier ook een snuf zout en peper toe voor wat smaak.

3. Kipgehakt met kruiden en specerijen

Hou je van meer smaak, voeg dan kruiden toe zoals knoflook, sjalot, kerriepoeder, cayennepeper, rode peper, gember, citroenrasp, of net wat jij lekker vindt. Ook hier altijd een beetje zout en peper toevoegen.

Verder kun je kiezen om de gehakt te maken met alleen kipfilet, dit wordt dan een magere variant. Kies voor een wat vettere maar meer smaak voor kippendijen of combineer kipfilet en kippendijen voor een smaakvolle minder vette variant.

Al de genoemde soorten van kipgehakt kun je gebruiken in verschillende gerechten. Gewoon proberen en kijken wat jij lekker vindt. Ik gebruik bijvoorbeeld kipgehakt met specerijen voor het vullen van mijn dumplings.

Tip: Voeg aan 500 gram kippengehakt bijvoorbeeld 1 theelepel specerijen zoals zout, peper, kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder etc. naar smaak toe en meng alles goed door.

Kippengehakt kruiden

Wat is het gezondste gehakt?

Kalkoengehakt en kipgehakt zijn de gezondste soorten gehakt. Daarna rundergehakt en op de laatste plek varkensgehakt. Je kunt rund- en varkensgehakt ook combineren dit zorgt voor meer smaak in je gehaktballen.

Bacteriën

Rauw gehakt eten wordt niet aangeraden omdat er al bacteriën in het vlees zitten. Voordat het vlees gekookt of gebakken wordt is de kans dus groot dat er steeds meer bacteriën in het vlees komen. Hierdoor is het risico van voedselinfectie of ontsteking van de darm zeker aanwezig.

Calorieën

Er zitten ongeveer 110 calorieën in een bal gehakt van 100 gram. Afhankelijk van welk gedeelte jij je kipgehakt maakt, kipfilet of kippendijen. Let op dit gaat om kipgehakt naturel, dus zonder toevoegingen van ui, kruiden, specerijen. Voor een gezonde levensstijl eet je zo divers mogelijk. Een beetje vlees en meer groenten is het gezondst.

Hoe weet je of Kipgehakt gaar is?

Omdat je gehakt heel fijngesneden is zal het kipgehakt sneller gaar bakken dan wanneer je kipfilet in z’n geheel bakt. Zorg er wel voor dat je pan groot genoeg is zodat het gehakt de ruimte heeft om gaar te bakken. In een overvolle pan bakt de kip langzamer gaar.

Op middelhoog vuur kun je ongeveer rekenen tussen de 8 tot 12 minuten voordat je kipgehakt gaar is. Zorg ervoor dat je niet te veel boter of olijfolie aan de pan toevoegt. Er zal namelijk braadvocht uit het gehakt vrijkomen waarmee je ook bakt.

Gerechten met kipgehakt

Veel Gestelde Vragen over Kipgehakt (2)

 • Hoe gezond is Kippengehakt?
 • Is Kipgehakt hetzelfde als kipfilet?

Bereidingswijze

 1. Haal de kip uit de verpakking. Snij de kip in blokken en voeg ze toe aan een diepvrieszak. Zorg dat de zak plat is wanneer je deze in de diepvries legt. Zo bevriest de kip sneller.
 2. Haal de diepvrieszak met de kip na een halfuur uit de vriezer.
 3. Voeg de bevroren kip toe aan een keukenmachine of gehaktmolen. Laat de keukenmachine het werk doen door steeds een beetje te hakken.
 4. Voeg de zout en peper toe terwijl je steeds verder met de keukenmachine pulseert tot de gewenste dikte
 5. Verwerk het gehakt nu verder in je gerecht of voeg het kipgehakt in porties toe aan diepvrieszakjes en vries het gehakt in tot je het nodig hebt
Kipgehakt maken met een keukenmes
 1. Maak je kipgehakt met een mes, zorg dan dat de kip net wat meer bevroren is. Dit vergemakkelijkt het snijden. Snij de kip fijner en fijner. Laat het mes het werk doen!

2 reacties

 1. gaby

  hoe maak ik goed smaakvol kippegehakt

  gaby did not rate this post.
  1. Goed smaakvol kippengehakt maak je door kruiden toe te voegen aan het gehakt en deze te mengen. Wat ik doe is 1 tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl vers gemalen peper, 1 tl cayennepeper. Bij punt 3 geef ik meer opties voor smaak.

   Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4

Laat een reactie achter