Zelf bouillon maken zoals kippenbouillon, runderbouillon, groentebouillon en visbouillon. Heel eenvoudig zet je een smaakvolle én zelfgemaakte bouillon op tafel.

Maak je een soep, dan is de basis een goede bouillon. Je kunt bouillon voor bijvoorbeeld groentesoep heel eenvoudig zelf maken. Echt, zoveel tijd kost het niet want je zet gas laag en je alles rustig een paar uur pruttelen

Het is zo lekker om af en toe een heerlijke drinkbouillon te maken. Kant-en-klare bouillon is niet het zelfde als je eigen bouillon recept. Want in de jouw eigengemaakte soep bouillon zit lang ziet zoveel zout als de voorverpakte uit de supermarkt.

Ik laat je zien dat ook jij verse bouillon eenvoudig zelf kunt maken. Van groentesoep bouillon tot visbouillon.

Om zoveel mogelijk smaak te krijgen laat je de bouillon een aantal uur zachtjes trekken. En omdat je altijd grote hoeveelheden bouillon maakt vries je de rest in en gebruik je wanneer nodig.

Vries de bouillon in als ijsklontjes en zo heb jij je eigen bouillonblokjes gemaakt.

Let wel op dat je een bouillon altijd opzet met koud water. Als je kokend water gebruikt, dan sluiten de poriën van de ingrediënten zich direct. Hierdoor kunnen ze hun smaakstoffen niet goed afgeven aan de bouillon. En laat de bouillon nooit koken!

Hieronder stap voor stap de uitleg voor een heerlijke zelfgemaakte bouillon naar keuze, eet smakelijk!

Zelf kippenbouillon maken

In een ruime pan leg je een soepkip waarbij je ± twee liter water aan toevoegt. Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft. Nu voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij. Daarnaast wat verse kruiden als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie en kruidnagel. Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken. Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper. Als je de bouillon direct gebruik voor een kippensoep, dan kun je de kip hierin verwerken.

Zelf runderbouillon maken

Runderbouillon gaat precies zoals de kippenbouillon maar vervang je de kip voor mergpijp, runderschenkel of runderpoulet. Voeg ook twee teentjes knoflook toe en wat jeneverbessen. Rooster je mergpijp en runderschenkel eerst dan zorgt dit voor een ​​diepere, vollere en rijkere smaak van je runderbouillon. Heerlijk om te gebruiken in elke soort soep.

Zelf groentebouillon maken

Snij groenten zoals prei, wortel ui, venkel, knol- en bleekselderij in grove stukken en bak deze in een grote soeppan aan in wat olie of boter. Voeg peterselie, rozemarijn en tijm toe en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat. Breng alles aan de kook en laat de bouillon voor twee uur of langer trekken op laag vuur. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de de afgekoelde bouillon in bakjes waarin je ijsblokjes maakt. Zo heb je altijd bouillonblokjes bij de hand voor een lekkere groentensoep, saus of de basis van een andere smakelijke soep.

Zelf visbouillon maken

Koop de vis en groenten zo vers mogelijk en haal gratis de viskoppen en graten bij de visboer. Koop ook een stuk mooie visfilet. Deze gefileerde stukken gebruik je daarna in de soep. Voor de visbouillon snij je de groenten kleiner omdat ze sneller gaar moeten worden. Dit omdat de visbouillon niet langer dan 30 minuten mag koken, anders krijg je een nare smaak. Voeg de peterselie, rozemarijn en tijm toe en giet er zoveel mogelijk water aan toe dat alles ruim onder staat. Laat alles 20 minuten pruttelen zonder deksel. Blijf het schuim afscheppen wat boven op verschijnt. Na 20 minuten giet je de droge witte wijn erbij en laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes koken.
Giet de bouillon door een fijne doek in een kom. Jouw eigengemaakte visbouillon is klaar voor gebruik. Vries de resterende bouillon in voor later.

Bereidingswijze

Kippenbouillon
  1. In een ruime pan leg je een soepkip waarbij je ± drie liter koud water aan toevoegt
  2. Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft
  3. Voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij
  4. Voeg de verse kruiden toe als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie en kruidnagel
  5. Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken
  6. Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper
  7. Als je de bouillon direct gebruik, dan kun je de kip hierin verwerken
Runderbouillon
  1. In een ruime pan leg je mergpijp, runderschenkel of runderpoulet waarbij je ± drie liter koud water aan toevoegt
  2. Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft
  3. Voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij
  4. Voeg de verse kruiden toe als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie, kruidnagel, knoflook en jeneverbessen
  5. Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken
  6. Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper
  7. Als je de bouillon direct gebruik, dan kun je de runderpoulet hierin verwerken
Groentebouillon
  1. Snij groenten zoals prei, wortel, ui, venkel, knol- en bleekselderij in grove stukken
  2. Bak deze in een grote soeppan aan in wat olie of boter
  3. Voeg peterselie, rozemarijn en tijm toe en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat
  4. Breng alles aan de kook
  5. Laat de bouillon voor twee uur of langer trekken op laag vuur
  6. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper
Visbouillon
  1. Snij je de groenten fijn
  2. Voeg alle ingrediënten behalve de wijn en visfilet toe aan een grote soeppan
  3. Voeg water toe tot alles onder staat
  4. Laat alles 20 minuten pruttelen zonder deksel
  5. Blijf het schuim afscheppen wat boven op verschijnt
  6. Na 20 minuten giet je de droge witte wijn erbij en laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen
  7. Giet de bouillon door een fijne doek in een kom

Laat een reactie achter