Gebakken rijst is de basis voor Aziatische gerechten waarbij geroerbakte of gewokte gekookte rijst een hoofdingrediënt is. Wij kennen het ook wel als nasi.

Gebakken rijst is een gemakkelijk en veelzijdig gerecht dat je naar eigen smaak kunt aanpassen.

Restjes rijst weggooien, zeker als het om gekookte rijst gaat is totaal niet nodig!

In plaats van het weg te gooien, kun je rijst opwarmen en er namelijk overheerlijke gebakken rijst van maken!

In dit artikel geven we je graag tips en tricks om van je overgebleven rijst een heerlijk gerecht te maken dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens gezond en duurzaam.

Waarom gebakken rijst?

Gebakken rijst is niet alleen lekker, maar het is ook nog eens heel gezond.

Het is een gemakkelijke manier om groenten en eiwitten aan je maaltijd toe te voegen.

Koken met restjes is duurzaam, omdat je restjes rijst en groenten op een lekkere manier kunt opmaken.

Fried rice

Wij kennen het ook wel als nasi. Fried Rice of gebakken rijst is een verzamelnaam voor Aziatische gerechten waarbij geroerbakte of gewokte, vaak één dag oude, gekookte rijst het hoofdingrediënt is.

In Indonesië wordt nasi goreng traditioneel gemaakt van restjes eten van de vorige dag.

De nasi smaakt ook lekkerder als je de rijst een dag van te voren gekookt hebt.

Door de rijst worden ingrediënten als eieren, vlees, vis, zeevruchten en groente geroerbakt.

Hoe maak je gebakken rijst?

Gebakken rijst is een gerecht dat je gemakkelijk naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Hieronder geven we je een basisrecept voor gebakken rijst, maar je kunt naar hartenlust experimenteren met verschillende groenten, kruiden en specerijen.

Gebakken rijst is één van de 4 makkelijk warme lunchgerechten.

Variaties recepten

Er zijn talloze variaties op restjes rijst. Hieronder een paar rijstgerechten die jij zelf thuis kan maken:

Rijstsalade met tonijn

Rijstsalade is een verfrissende manier om restjes rijst te gebruiken.

Meng de rijst met wat tonijn uit blik, tomaten, komkommer en paprika. Voeg wat olijfolie en citroensap toe voor de dressing en breng op smaak met peper en zout.

Als je nog wat feta of olijven hebt liggen, kun je deze ook toevoegen voor extra smaak.

Rijstpudding met kaneel

Rijstpudding is een heerlijk dessert dat je kunt maken met restjes rijst.

Meng de rijst met wat melk, suiker en kaneel in een pan en laat het zachtjes sudderen tot het dik en romig is geworden.

Serveer de rijstpudding warm of koud en strooi er wat extra kaneel overheen voor de smaak.

Bekijk ook dit recept van broccoli roerbakken met kip waarbij je gebakken rijst kunt serveren i.p.v. gekookte rijst.

Tips en tricks

  • Gebruik bij voorkeur gekoelde rijst voor gebakken rijst, omdat deze minder vocht bevat en daardoor beter bakt.
  • Probeer verschillende groenten en eiwitten uit om te kijken wat jij lekker vindt.
  • Voeg extra smaak toe met specerijen en kruiden.
  • Maak het gerecht extra gezond door er noten, zaden of avocado aan toe te voegen.
  • Serveer de rijst met een lekkere salade voor een complete maaltijd.

Lees hier hoe je zelf nasi kruiden kunt maken.

Conclusie

Met gebakken rijst kun je op een gemakkelijke en duurzame manier restjes opmaken. Door te variëren met groenten, eiwitten en kruiden kun je van iedere maaltijd een feestje maken.

Bereidingswijze

  1. Snijd de sjalotjes, de champignons en de lente ui fijn, de wortel Julienne, de Spaanse peper snijd je dun en de koriander en bladselderij snijd je ook fijn
  2. Doe de rode lombok peper, gember, geelwortel, knoflook en zwarte sesam in een Oelek vijzel en pureer tot een pasta. Schaaf als laatste een beetje rasp van een limoen over de pasta heen
  3. Pak een wok of een andere pan. Giet er een scheut zonnebloemolie in. Bak daarin de sjalotjes en de pasta
  4. Voeg het ei toe en blijf roeren
  5. Voeg daarna eerst de harde groente toe en pas later de zachte. Dit omdat de zachte groente minder lang nodig hebben om te garen
  6. Als laatste voeg je de rijst toe. Meng het geheel goed en laat het bakken

Laat een reactie achter