Snoekbaars wordt in Europa het meest gegeten door de Fransen. Wat jammer is is dat de wangen van deze vis niet erg bekend zijn. Terwijl gebakken snoekbaars wangen het meest delicate en heerlijk deel van de vis zijn.

Je kunt de wangen een beetje vergelijken met de coquilles. Niet wat smaak betreft maar wel ongeveer de grote en de dikte.

Verschillende bereidingswijze

De wangen zijn gemakkelijk te bereiden. Bak ze in de boter en citroen of bak ze in de oven of frituur ze tot ze goudbruin zijn. Snoekbaars wangen zijn ook ideaal voor het maken van een heerlijke zeevruchtensoep.

Lees hier hoe je vis allemaal kunt bereiden

Hoe weet je of vis vers is?

Koop of haal gratis de koppen bij je lokale visboer en verwijder zelf de wangen uit de kop. Of de vis vers is kun je zien aan de ogen, de geur en de kieuwen. Dat geldt bij alle vissoorten, de vis moet er fris en vers uitzien.

Lees hier meer over de snoekbaars

Gebakken snoekbaars wangen recept

In dit recept maakt chef Rick Sassen gebakken snoekbaars wangen met wintergroenten en saus van knoflook. Dit snoekbaars recept is echt super eenvoudig te bereiden en ideaal tijdens de feestdagen als voorgerecht.

Snoekbaars wangen recept

Ingrediënten gebakken snoekbaars wangen

Knoflook is onmisbaar in dit recept van snoekbaars. Dit soort vis kan knoflook goed gebruiken, vandaar dat er een hele bol knoflook gebruikt wordt.

Sjalot en knoflook gaan ook goed samen en worden langzaam aangezet in de boter en komen de smaken vrij zodat de smaak goed naar voren komen maar de knoflook fijn van smaak wordt.

Room voegen we toe zodat het geheel een mooie fluweel romige smaak krijgt. En vet neemt smaak op dus komt alles mooi samen op het bord.

Groentebouillon om alles op smaak te brengen en te zorgen dat deze samen met de boter om de groentes heen hangen.

Zo maak je jouw eigen bouillon

Witte wijn gebruiken we om in te koken zodat de alcohol uit de wijn is.

Citroensap om een beetje de smaken omhoog te halen.

Peterselie wordt gebruikt in de saus als garnering.

Knolselderij is een smaakvolle wintergroenten en werkt goed samen met de pastinaak.

Pastinaak is ook een wintergroenten die geen overheersende smaak heeft maar wel goed gaat samen met de rest van de ingrediënten van het gerecht.

Bereidingswijze

  1. Haal de wangen uit de snoekbaars koppen met een scherp, liefst fileermes, zoals op de video te zien
  2. Snijd de knoflook en sjalot grof en fruit in 1 el boter
  3. Blus af met de wijn. Voeg de room en bouillon toe. Kook de saus rustig in voor 20 minuten
  4. Zeef de saus. Voeg de citroen toe en breng op smaak met zout en peper
  5. Smelt 1 el boter in een pan en snijd de knolselderij en pastinaak in “bruinoise” en zet aan in de boter. Voeg de bouillon toe en kook helemaal in
  6. De wangetjes worden heel kort gebakken in “beurre noisette”. Breng wat zout rondom te wangen en bak in de bruine boter gaar (30 seconde om 30 seconde)
  7. Maak met de staafmixer een gladde olie van de peterselie en zonnebloemolie
  8. Serveer het gerecht in een diep bord en maak af met wat zeekraal

Laat een reactie achter