Vis, ik ben er gek op. Nu woon ik in Alkmaar en met 15 minuten aan zee. Dus als het even kan eet ik graag een visje op het strand. Maar thuis vis bereiden lijkt soms wel een hele opgave. Veel mensen haken dan ook af als ze zelf thuis vis willen bereiden.

Koken vind ik leuk, ik kom tot rust en het resultaat is vaak lekker. Maar fouten maken hoort ook bij leren. En het leuke van deze onderstaande technieken om vis te bereiden is dat iedereen het kan en je geen ingewikkelde of dure apparaten nodig hebt.

Maar net als met zoveel dingen, als je weet hoe iets werkt… dan kan ook jij een lekkere vis bereiden. Daarom heb ik alle basistechnieken om vis te bereiden voor je op een rij gezet en extra tips die je helpen voor het beste resultaat.

Volg de uitleg en dan kan er weinig mis gaan. En anders heb je weer geleerd, veel plezier.

Hoe bak je vis?

Als je vis bakt in een pan dan bak je hem bruin in boter, olie of vet. Hierdoor ontstaat een knapperig korstje.

Tip: Koop vis altijd zo vers mogelijk en bak de vis niet in een te grote pan, hierdoor verbrand de boter niet. Laat de vis net zo lang rusten als je hem hebt gebakken.

Zo bak je vis:

  • Dep de vis droog.
  • Kruid de vis met peper en zout en bak de vis zo snel mogelijk. Gebruik een pan die groot genoeg is voor de vis.
  • Eventueel kun je de vis door de bloem halen voor een extra krokant korstje
  • Bak de vis in boter op niet te hoog vuur. Hou de baktijd in de gaten. Een filet van 120 g bak je twee minuten aan elke kant.
  • Laat de vis na het bakken rusten in bijvoorbeeld een warme oven. De sappen en smaken verspreiden zich door het visvlees.

Baktijd: voor filets 3-6 minuten, voor hele vis 8-10 minuten

Welke vis is geschikt om te bakken?

Kabeljauw, tonijn, schol, pangasiusfilet, zeebaars, forel, sliptong, makreel, heilbot, tarbot, zalm, rode poon, zeewolf, dorade, wijting, schar, schelvis, roodbaars

Vis bakken
Gefrituurde vis

Hoe frituur je vis?

De moten vis, visfilets of kleine visjes worden in een beslag of met een laagje paneermeel bruin gebakken in olie of frituurvet.
Paneren kun je doen in verschillende soorten en met verschillende kruiden. Paneren kun je doen met paneermeel uit de supermarkt, maar je kunt het ook zelf maken met bloem waaraan je kruiden toevoegt, of met verkruimelde cornflakes. Omdat het paneerlaagje tijdens het frituren vet opneemt is frituren een ongezondere manier van vis bereiden. Zorg daarom dat de olie of frituur heet genoeg is zodat de vis sneller gaar en krokant is.

Vis bereiden in de frituur:

  • Verwarm de frituurpan of een pan met olie voor op 170 graden
  • Paneer ondertussen de vis
  • Laat de vis voorzichtig in de hete olie (170°C) zakken (gebruik bijvoorbeeld een schuimspaan)
  • Frituur de vis in 4-8 minuten goudbruin en gaar. (dit hangt af van de dikte van de vis)
  • Leg de gefrituurde vis op keukenpapier om uit te laten lekken.
  • Bestrooi met zout, peper en kruiden

Welke vis is geschikt om te frituren?

Kabeljauw, koolvis, sardientjes, spiering, sprot, anjovis

Frituur tijd: 4-8 minuten voor filets, 2-3 minuten voor kleine visjes

Hoe stoom je vis?

Door de stoom van de vloeistof die je verwarmt, gaart de vis. De vloeistof kan water, wijn of bouillon zijn. Vis stomen kun je het beste doen in een stoommand of vispan. De aroma’s van de vis blijven behouden doordat de vis niet in de vloeistof ligt.

Vis bereiden in een pan met stoommand:

  • Breng de wijn, bouillon of water aan de kook in een gesloten pan
  • Kruid de vis af met jouw favoriete kruiden en leg ze in de stoommand
  • Plaats de stoommand nu boven het vocht in de pan en sluit deze tot de vis gaar is.

Tip: Heb je geen vis stoompan met mand, gebruik dan een vergiet die in een soeppan past en kunt afsluiten met de deksel.

Bereidingstijd: Je kunt ± 5 minuten rekenen per 2 cm dikte van de vis

Welke vissen zijn geschikt om te stomen?

Griet, rog, tarbot, heilbot, koolvis, schelvis, pollak, leng, heek, zalmforel, zalm en kabeljauw lenen zich perfect om te stomen. Let alleen op dat je de vis nooit te lang stoomt, dan krijg je een taaie droge vis.

Stomen in een ovenschaal

Hoe vis bereiden in de oven?

Vis bereiden in de oven kan snel en gemakkelijk. Het is ideaal om hele vis te bereiden, maar ook vispakketjes gevuld met groenten.
Je wilt de kerntemperatuur van de vis ± tussen de 60 en 65°C hebben. Dan is de vis stevig en sappig. Zet daarom de oven op een lage temperatuur van tussen de 90 en 110°C.

Vis in de oven:

  • Verwarm de oven voor.
  • Dep de vis goed droog.
  • Wrijf de ovenschaal in met boter of olie zodat hij niet blijft kleven.
  • Het vel, knapperige eetbare korst of niet eetbare zoutkorst beschermt tegen de uitdrogende hitte van de oven.
  • Je kunt eventueel wat vocht zoals wijn of bouillon toevoegen aan de ovenschaal zoadat de vis niet uitdroogt.

Tip: Maak met het vocht een lekkere saus voor bij de vis.

Bereidingstijd: Een visfilet moeten minder lang in de oven dan een hele vis. Een dunne visfilet gaar je in ± 5 tot 10 minuten. Dikkere stukken hebben 20 tot 25 minuten de tijd nodig. Blijf de vis regelmatig controleren.

Welke vis is geschikt om te bereiden in de oven?

Zeebaars, dorade, tongfilet of makreel, heilbot en kabeljauw.

Hoe pocheer je vis?

Anders dan bij stomen komt de vis bij pocheren wel in aanraking met het vocht. Je laat de vis garen in vloeistof die tegen het kookpunt aanzit. Het vocht kan bouillon, water, wijn, maar ook melk zijn. Pocheren helpt de vis zijn smaak te behouden en valt minder snel uit elkaar omdat je niet roert.

Vis pocheren:

  • Breng in een lage pan de gewenste vloeistof zoals bouillon, wijn of melk tegen de kook aan
  • Pocheer de vis in 6 tot 8 minuten gaar en zorg dat het vocht niet kookt
  • Verwijder de vis met een schuimspaan

Tip: gebruik de vloeistof als basis voor een saus

Pocheertijd: voor filets 3-6 minuten, voor hele vis 8-10 minuten

Welke vissen zijn geschikt om te pocheren?

Kabeljauw, griet, tarbot, snoekbaars

Vis stoven met groenten

Hoe stoof je vis?

Vis stoven gebeurt in vocht op lage temperatuur. Stoven zorgt ervoor dat de vis niet droog maar lekker smeuïg wordt. Stoven kan zowel in een pan, magnetron of oven. Ga je stoven in een pan, kies dan een pan met dikke bodem zodat de warmte gelijkmatig verdeelt wordt. Ik kies om de vis te stoven in de oven.

Vis stoven in de oven:

  • Vet een ovenschaal in met boter of olie
  • Voeg de vis toe aan de schaal.
  • Kruid de vis
  • Voeg vloeistof zoals witte wijn toe. De vis mag niet onderstaan.
  • Bedek de vis met ingevette aluminiumfolie zodat het vocht niet verdampt en de vis sappig blijft.
  • Laat de vis garen in de oven op 100° C.

Tip: Grote vissen overgiet je tijdens het bereiden regelmatig met het kookvocht zodat ze sappig blijven.

Stooftijd: voor filets 8-10 minuten, voor hele vis 15-20 minuten

Welke vis is geschikt om te stoven?

Stoven is vooral geschikt voor de bereiding van grote vissen of grote stukken. Wil je kleine stukken vis stoven, kies dan voor een stevige vissoort zoals zeewolf, hondshaai, rode poon, zeeduivel.

Hoe roerbak je vis?

Roerbakken doe je in een wok of hapjespan. Hierin schep je de verschillende soorten vis en andere ingrediënten op hoog vuur door. Deze snelle bereiding wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Roerbakken gebeurt vaak met kleinere stukken vis en groenten zodat ze snel gaar zijn.

Vis roerbakken:

  • Zorg dat de wok of hapjespan goed heet is en voeg een klein beetje olie toe aan de pan.
  • Zodra de olie walmt voeg je de smaakmakers toe zoals knoflook en gember.
  • Nadat ze beginnen te ruiken voeg je de vis toe en de groenten.
  • Blijf alles goed doorscheppen en voeg de woksaus toe en blijf doorscheppen.
  • Na ± 4 á 5 minuten schep je de borden op.

Welke vis is geschikt om te roerbakken?

Roerbakken gaat het beste met stevige vissoorten. Dit zijn bijvoorbeeld: tonijn, zalm, tilapia, grote garnalen, meerval en zeewolf.

Hoe vis bereiden op de grill of barbecue?

Grill bereiding

Door de stralende warmte van een grillpan, ovengrill of barbecue wordt de vis rondom bruin en gaar.

Vis bereiden op een grill:

  • Zorg dat de grillpan of grillplaat gloeiend heet is
  • Snijd de visfilets in de gewenste stukken en dep droog
  • Smeer de filets in met olie of besprenkel met citroensap en olijfolie.
  • Na 5 min leg je ze in de met olie ingevette gloeiend hete grillpan voor 1 á 2 minuten per kant, draai ze daarna om.
  • Zodra de vis de grillpan loslaat zijn ze klaar.
  • Leg de geroosterde vis op de borden en strooi er zout en peper over pas dan met jouw favoriete kruiden.

Tip: Gebruik geen kruiden, deze verbranden tijdens het grillen. Gebruik spatels om de vis om te draaien.

Grill tijd: voor hele vis 15-25 minuten

Welke vis is geschikt om te grillen?

Griet, haring, heek, koolvis, leng, makreel, pladijs, pollak, roodbaars, schelvis, steenbolk, tarbot, tongschar, wijting, zalm, zalmforel, zeebaars, zeebarbeel, zeeduivel, zeetong en zeewolf.

Hoe vis bereiden in de magnetron?

Je gaart de vis doordat de microgolven de vis van binnenuit gaart. Je kunt wel stellen dat je de vis pocheert, stoomt of stooft, alleen een stukje sneller. Een magnetron is een prima manier om vis te bereiden.

Vis bereid in de magnetron:

  • Gebruik een ondiepe schaal voor gelijkmatige garing van de vis.
  • Leg de wat dikker stukken vis aan de zijkant van de schaal.
  • Voeg wat vocht toe zoals bouillon, citroensap of witte wijn en dek af met plastic folie.
  • Zet de magnetron op maximaal 400 watt. Gebruik je meer vocht zet dan op 600 watt.
  • Voeg de schaal toe aan de magnetron en zet hem aan.

Tip: Gebruik nooit aluminiumfolie in een magnetron! Mijn voorkeur, heb je een oven, gebruik deze dan i.p.v een magnetron.

Bereidingstijd: voor filets 2-3 minuten, voor hele vis 3-5 minuten

Welke vis is geschikt om te bereiden in de magnetron?

De magnetron kun je gebruiken voor grote stukken vis. Wil je kleine stukken vis stoven in de magnetron, kies dan voor een stevige vissoort zoals zeewolf, hondshaai, rode poon, zeeduivel.

Laat een reactie achter