Kip koken en dan bakken is een kooktechniek om vooral gezonde maaltijden te bereiden.

Maar buiten dat, waarom zou je kiezen voor deze methode en hoe pak je het aan met verschillende soorten kip?

Dit kookproces, hoewel eenvoudig, kan jouw gerecht met kip sneller en smaakvoller maken.

Ik neem je mee door de voordelen, de veelzijdigheid van deze bereidingswijze, hoe je de verschillende soorten kip kookt en recepten om ze erna te bakken.

Waarom kip eerst koken en dan bakken?

Italiaanse kip marinade voor kruidige kip

Gezondheidsvoordelen

Door kip eerst te koken, verminderen we de hoeveelheid vet die wordt gegeten. Dit komt omdat kip koken in water een deel van het vet laat smelten voordat je met bakken begint. Dit maakt het eindresultaat lichter, wat kan bijdragen aan een gezonder dieet. Bovendien zorgt het koken van kip ervoor dat het vlees door en door gaar wordt, wat zorgt voor voedselveiligheid.

Bereidings voordelen

De techniek van gekookte kip bakken heeft niet alleen gezondheidsvoordelen, maar ook culinaire. Het koken maakt de kip mals en sappig, terwijl het latere bakken zorgt voor een heerlijk krokant laagje. Dit is vooral nuttig voor recepten waarbij de kip naderhand uitgepluisd wordt, zoals in kippensoep of voor een salade met kip.

Maar het is ook een handige techniek om niet te lang te hoeven wachten totdat je kip gaar is tijdens het barbecueën. Rauwe kip grillen op de barbecue kan nogal lang duren en risico’s met zich meebrengen.

Hoe kip delen koken en dan bakken

Hele kip koken en dan bakken

Het koken van een hele kip is een basis voor vele gerechten. De kooktijd kan variëren, maar een richtlijn is ongeveer een uur tot anderhalf uur op laag vuur. Dit is de ideale manier om de hele kip verder te bakken in de oven of grillen op de bbq.

Kippenbouten koken

Kippenbouten koken eerst dan bakken is een fantastische manier om deze stukken sappig en mals te houden. Ze hebben ongeveer 30 tot 40 minuten kooktijd nodig. Na het koken kun je ze bakken of grillen voor een krokante buitenlaag.

Kippendijen koken en baken

Kippendijen koken in zelfgemaakte bouillon verrijkt ze met smaak en houdt ze mals. Deze stukken hebben minder tijd nodig dan de hele kip, ongeveer 30 minuten, en zijn daarna perfect voor verdere bereiding in de oven of grillpan.

Kippenpoten koken en bakken

Voor kippenpoten geldt een vergelijkbare kooktijd. Koken voor het bakken zorgt ervoor dat ze door en door gaar zijn. Daarna kun je de kippenpoten bakken of grillen in de oven vooreen krokant jasje.

Kipfilet koken

Kipfilet in bouillon koken is een snelle en gezonde manier om deze magere stukken voor te bereiden. Kook ze ongeveer 20 tot 25 minuten, en ze zijn klaar om te snijden of pluizen en te worden toegevoegd aan een salade of ander gerecht.

Veiligheidstips bij het bereiden van kip

Bij het koken en bakken van kip is voedselveiligheid van het grootste belang. Om ervoor te zorgen dat je maaltijden niet alleen heerlijk, maar ook veilig zijn, zijn hier enkele eenvoudige richtlijnen:

  • Juiste temperatuur: Zorg ervoor dat de kip een interne temperatuur van 75°C bereikt. Dit is cruciaal om alle ziekteverwekkers, zoals salmonella, te doden. Een vleesthermometer is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.
  • Kruisbesmetting voorkomen: Gebruik verschillende snijplanken en messen voor rauwe kip en andere ingrediënten. Dit voorkomt de verspreiding van bacteriën naar voedsel dat niet wordt gekookt.
  • Bewaaradvies: Laat gekookte kip niet langer dan 2 uur bij kamertemperatuur staan. Bewaar restjes in de koelkast en consumeer binnen 3 tot 4 dagen.

Meer informatie over: Hoe lang kun je eten bewaren in de koelkast?

Alternatieve kookmethoden van kip

Met waterdruk sous vide koken zonder apparaat
Sous-vide kip koken.

Naast het koken en bakken van kip zijn er ook andere methoden die je kunt verkennen om variatie in je maaltijden te brengen:

  • Stomen: Kip stomen in een tajine is een methode die de kip sappig houdt zonder extra vet toe te voegen. Met deze methode kun je een hele kip stomen of kipfilets en zorgt ervoor dat ze mals blijven. Kruid de kip naar smaak en stoom deze boven een pot met kokend water of Tajine tot de juiste interne temperatuur is bereikt.
  • Sous-vide koken: Bij sous-vide kip koken wordt de kip in een vacuümzak verpakt en vervolgens in een waterbad op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur gekookt. Dit zorgt voor een perfecte sappigheid en smaak, omdat de kip gelijkmatig gaart en alle sappen en aroma’s in de zak blijven en dus in de kip trekken. Het is een wat geavanceerdere methode, maar zeker de moeite waard voor de fijnproevers onder ons.

Meer informatie over: Sous vide koken zonder apparaat of vacuümmachine

Conclusie

Het koken en dan bakken van kip biedt verschillende voordelen, van gezondheid tot smaak. Door de veelzijdigheid en het gemak van deze kookmethode kan iedereen genieten van sappige, smaakvolle kipgerechten. Of je nu een hele kip bereidt of slechts een filet, deze techniek is leuk én handig om te gebruiken.

Heb je al eens geprobeerd om kip te koken en daarna te bakken? Wat was jouw ervaring? Laat het weten in een reactie.

Laat een reactie achter