Barbecue is echt iets Amerikaans. Dus niet. Veel verschillende landen over de hele wereld koken vlees boven een open vuur en elke bbq traditie heeft zijn eigen specifieke smaak. Het land wat we hier bespreken is trots en staat bekend om hun barbecues – Zuid-Afrika en haar braai barbecue.

Voordat je denkt ‘ah een barbecue’, leuk maar wat is er zo speciaal aan deze bbq? Kipspiesje d’r op, broodje hamburger en happen maar. Als dat jouw manier van een barbecue is, dan is de braai niet voor jou.

In dit artikel leg ik uit waar braai vandaan komt, welk hout je gebruikt, gerechten, welke gewoontes de Zuid-Afrikaners hanteren en tips voor een succesvolle braai bij jou in de tuin.

Braai barbecue en Zuid-Afrika

Het woord braai is Afrikaans voor “barbeque” of “braad”. Het is een sociaal gebruik in Botswana, Zuid-Afrika, NamibiĆ«, Lesotho, Zimbabwe en Zambia.

Het is ontstaan ā€‹ā€‹bij de Afrikaners en overgenomen door Zuid-Afrikanen met veel etnische achtergronden. Het woord vleis is Afrikaans voor “vlees”.

Een typische braai barbecue bestaat uit boerewors (Zuid-Afrikaanse runderworst), sosaties, gemarineerde kip, lamskoteletten, vis, steaks en spareribs.

Dit eten ze samen met wat ‘Monkey gland sauce’, een saus op basis van chutney en tomaat of met de meer pittige chakalaka. Chakalaka is een traditionele Zuid-Afrikaanse smaakmaker gemaakt met o.a. gebakken bonen, kool, tomaat en chili.

Het andere hoofdbestanddeel van de maaltijd is pap, of krummelpap (“kruimelpap”). Krummelpap of Phuthu is maĆÆs dat fijngemalen is. De maĆÆsmeel waarmee de pap wordt gemaakt wordt dan samen gegeten met het vlees.

Dit gerecht is een hoofdbestanddeel van lokale Afrikaanse gemeenschappen en wordt traditioneel gegeten met een tomaten- en uiensaus of de meer pittige chakalaka, bij een braai.

Dop ’n Chop

Dop n chop bbq

Wordt er meer gedronken, vooral bier, dan gegeten tijdens de braai barbecue dan wordt het ook wel “dop ’n chop” genoemd. “Dop” is Afrikaans jargon voor een alcoholische drank met een knipoog naar een ‘flessendop’.

Zuid-Afrikanen hebben geen excuus nodig om te braaien. Een groot sportevenement op tv zoals rugby, voetbal of cricket en ze ontmoeten elkaar voor een “dop en chop” bij een vriend thuis.

24 september hebben ze omgedoopt tot “Nationale Braaidag”, dus dan weet je hoe serieus ze dit nemen. Zelfs in een land dat zo divers is als Zuid-Afrika, is de liefde voor de braai barbecue terug te vinden in al hun culturen.

Is braai bbq?

Voor Zuid-Afrikaners is braai een cultuur, een ongekend geliefd onderdeel van het Zuid-Afrikaanse leven. Ondanks dat braai het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue is, is het zeker niet het zelfde zoals wij Nederlanders een bbq geven.

Wij barbecueƫn op kolen terwijl je bij een braai speciaal braaihout brandt totdat het hete kolen zijn geworden, zonder toevoeging van houtskool of aanmaakblokjes.

Je maakt dus eerst je eigen kolen en daarna gaat pas het vlees op de braai. Daarna gaat het vlees op de grill waardoor het de smaak van echt braaivleis krijgt.

En dat is precies het andere verschil, er worden grote stukken vlees op de braai gelegd om langzaam te garen. Dus vergeet dat spiesje dat wanneer het klaar is iemand in de vriendengroep te eten krijgt.

Een braai draait om gezelligheid en samenzijn en je er de tijd voor neemt. En is het vlees gaar dan wordt het warm gehouden op de braai totdat er genoeg vlees gaar is zodat iedereen in de groep kan eten.

Meer informatie over: BBQ boodschappenlijst

Hardhout
bbq aansteken

Welk soort hout voor de braai barbecue?

Gebruik uitsluitend droog en schoon hout brand. Dit zorgt dat je geen overlast geeft en het milieu minimaal belast.

Over het algemeen is hard, droog en onbewerkt hout geschikt voor de braai. Verschillen van soorten hardhout zijn dat essenhout een mooie vlam en warmte geeft.

Berkenhout heeft een zoete geur en eikenhout is de duurzame keuze. Steek het hout in de braai aan met aanmaakhout en dus geen aanmaakblokjes.

Gedroogd Sekelbos uit Namibiƫ en is het perfecte hout voor de braai, maar ook de bbq of pizza oven. Braaihout kenmerkt zich doordat het steenhard is, extreem lang brandt en hierdoor een heel laag verbruik.

Sla je braaihout altijd op op een droge plek.

Wat eten we tijdens een braai barbecue?

Verwacht een overvloed aan vlees, salades en natuurlijk braaibroodjies – een heerlijk geroosterd broodje gemaakt met brood, kaas, ui en tomaat. Na al het vlees is dit de held van elke braai.

We beginnen de braai met:

Boerewors

Boerewors, oftewel boerenworst. Zoals de meeste worsten, moet de boerewors ook op een bepaalde manier gemaakt worden.

Het moet voor ten minste 90% uit vlees bestaan, en de overige 10% uit specerijen, smaakmakers en conserveermiddelen zoals azijn en zout. De worsten moeten rundvlees bevatten, maar kunnen ook wat varkensvlees of lamsvlees bevatten. En niet meer dan 30% van het vleesgehalte mag uit vet bestaan.

Daarna grill je de worst en eet je hem zoals een hotdog met een broodje. Andere grillopties kunnen zijn, biefstuk, kip, lamsvlees en vaak wildvlees zijn, evenals bijgerechten, van gebakken aardappelen, tot maĆÆskolven.

Potjie en boerewors Zuid-Afrika

Potjie

Aan vlees geen gebrek tijdens een braai maar het is ook gebruikelijk om een Zuid-Afrikaans potjie te maken, oftewel een stoofpotje.

Het koken in zo een drie-poot potjie stamt nog uit de oude ‘ontdekkingstijd’ van Nederland. Naar men zegt zou in 1652 Jan van Riebeeck, chirurgijn en koopman in dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie en z’n mannen het allereerste potjie, hutspot, meegenomen hebben naar ‘Kaap de Goede Hoop’.

De generaties na hen zouden het potje gebruiken voor andere stoofgerechten en het bakken van brood. Dat bakken werd ook in het gietijzeren potje gedaan.

In dit recept bakken we brood in een gietijzeren pan.

Doordat er verschillende kruiden en specerijen via Aziƫ naar Zuid-Afrika kwamen zijn de stoofgerechten geƫvolueerd door de verschillende smaken en culturen.

7 Braai barbecue tips

Om jouw braai nog leuker en makkelijker te maken heb ik hier 7 braai barbecue tips:

1. Kwaliteits vlees

Koop vlees van kwaliteit en zorg ervoor dat het is gerijpt voordat je het gebruikt op de bbq. Rijpen vertraagt de afbraak van het vlees. Zorg dat rundvlees minimaal een week voor het braaien laat rijpen in de koelkast en lamsvlees vijf dagen. Rijp het vlees door het vacuĆ¼m te verpakken en te bewaren in een koelcel van net iets boven de 0ā„ƒ. Door vlees langer te rijpen wordt het steeds malser en krijgt het een vollere smaak dan vers vlees. Laat het vlees altijd op kamer temperatuur komen voordat je het op vuur gaat bereiden.

2. Voeg smaak toe

Gebruik kruiden om smaak te geven. Salie gaat bijzonder goed met vet vlees, maar pas op want het kan een sterke smaak geven, vooral als het gedroogd is. Rosemarijn geeft een citroenachtige dennensmaak en gaat perfect bij varkens- en lamsvlees. Gebruik het vooral bij de varkenskarbonades en bij vis op de braai barbecue.

3. Visliefhebbers

Voor sappige, perfect gesmoorde vis, kook op een matig vuur en houd de vishuid eraan om te voorkomen dat het zachte vlees verbrandt of uit elkaar valt. Rooster je direct op de grill, bestrijk de vis dan eerst licht in met olie, of snij een aardappel doormidden en wrijf hiermee je rooster in om te voorkomen dat hij blijft plakken. Je weet dat je vis klaar is als hij gelijkmatig van kleur is veranderd en het vlees in vlokken uiteenvalt.

4. Zoetekauw

Een braai eindig je meestal met een braaibroodjie. Een hartig broodje. Maar wissel de kaas, tomaat, uien en chutney eens om voor een dessertbraaibroodjie! Maak het broodje wat zoeter met chocopasta, in plakjes gesneden banaan en marshmallows. Zeker weten dat de kinderen, en jij ook, er dol op zijn.

Spareribs van de bbq
Karbonade van de braai

5. Arroseren of marinade

Probeer dit recept voor een heerlijk vleesmarinade: Verwarm suiker, sojasaus en balsamicoazijn in een pan op matig vuur. Voeg zodra de suiker is opgelost paprikapoeder, piri-piri, knoflookpoeder, gemengde gedroogde kruiden en tomatenpuree toe. Kook gedurende 2 minuten of tot het ingedikt is, laat het afkoelen voor gebruik. Bedruip het vlees regelmatig en keer het vlees regelmatig om te voorkomen dat de saus aanbrandt. Succes gegarandeerd!

6. Steek het vuur aan

Gebruik voor het perfecte vuur altijd droog hout. Nat of pas gekapt hout zal niet goed branden. Plaats vervolgens twee stukken hout parallel aan elkaar. Stapel nog twee stukken hout op de onderste stukken op 90 graden. Ga zo door met het inpakken van je hout tot je minimaal 10 stuks hebt gebruikt. Steek het hout aan met aanmaakhout. Als je vuur eenmaal aan is, laat het dan met rust! Het vuur duurt ongeveer 45 minuten totdat de kolen klaar zijn om er op te grillen.

7. Schoonmaken

Niemand houdt van schoonmaken, maar je kunt het schoonmaken van je grill wel wat makkelijker maken. Wrijf een halve rauwe ui of een halve citroen over het rooster terwijl deze nog heet is. Dit helpt om aangebakken resten van het rooster te verwijderen en tegelijkertijd een heerlijke smaak toe te voegen aan het nog te grillen vlees. Minder werk, meer genieten šŸ˜‰

Wat is het verschil tussen een Braai en een Parrilla asar-grill?

Het woord “asar” betekent letterlijk grillen of braden. Parrilla-grills, worden ook wel gaucho-grills genoemd, zijn Zuid-Amerikaanse barbecues, die in ArgentiniĆ«, Chili, Uruguay en Paraguay gebruikt worden om asado-gerechten te bereiden.

Het eerste grote verschil tussen een braai is dat de chef de temperatuur kan regelen van de parrilla door de hoogte van de grill te verhogen of te verlagen, waardoor je het vlees perfect kunt grillen. Zoals de rechter foto hieronder laat zien.

Het tweede grote verschil is dat je een braai barbecue ook kunt organiseren op een eenvoudige bbq. Hier heb je dus niet een specifiek bbq instrument nodig. De overeenkomsten zijn dat de Braai net als de Asado een sociale aangelegenheid is en men hier echt de tijd voor neemt.

Meer informatie over: Buitenkeuken plannen

Zuid-Afrikaanse braai bbq
Braaimaster is ook te gebruiken als open haard
Argentijnse asado grill

Combinatie van buitenkeuken en buitenhaard

Tegenwoordig heb je fantastisch mooie braai barbecues die je kunt inbouwen in je buitenkeuken of los plaatst in je tuin.

Ben je klaar bent met het bereiden van de braaibroodjies en boerewors, dan kun je de Zuid-Afrikaanse braai barbecue gebruiken als open haard. Heerlijk uren nagenieten van een sfeervol vuurtje onder het genot van een glaasje bier of wijn.

Braai barbecues zijn daarom ook ideaal in een buitenkeuken. Kijk hier voor buitenkeuken inspiratie.

Als jij je verder wilt oriƫnteren lees dan ook mijn buitenkeuken gids.

Braai barbecue kopen

In Noord-Holland is Braaimaster de specialist in dit soort barbecues. Braaimaster ontwerpt en produceert hoogwaardige stalen braai buitenkeukens waarmee je op open vuur kookt. Deze leverancier voorziet je van zowel de braai barbecue als alle benodigdheden zoals accessoires en het sekelbos hardhout.

Laat een reactie achter