Het is me nu wel duidelijk… Wat kan stress een hoop doen met je leven.

In mijn vorige blog over stress/ burnout, hebben jullie kunnen lezen hoe het toen met me ging.

Gelukkig merk ik dat het steeds vaker en langer goed gaat.

Het voelt of ik nu in de laatste fase zit.

Laatste loodjes

De laatste keer dat jullie ‘sprak’, merkte ik dat alles nog in kleine stapjes moest doen, nu merk ik dat die stapjes steeds groter worden.

Ik ben mezelf steeds weer opnieuw in situaties aan het testen.

Situaties waar ik het eerst moeilijk mee had, gaan me steeds gemakkelijker af.

Dat geeft vertrouwen.

‘Weer’ meedoen in de maatschappij

Ik heb inmiddels ook wat gesprekken met de bedrijfsarts achter de rug en soms was dat ook samen met m’n werk.

Er is wat onenigheid ontstaan m.b.t. een uitspraak die de bedrijfsarts had gedaan een paar maanden geleden.

Ik was het hier niet mee eens.

Wij hadden een fijn gesprek gehad, dacht ik, totdat ik de uitspraak hoorde.

Uit mijn verhaal kwam volgens mij duidelijk naar voren dat ik toen nog niet klaar was om te beginnen met werken/ re-integreren.

Zij vond van wel… Dit kwam voor mij uit de lucht vallen, want dit hebben wij helemaal niet besproken tijdens het gesprek.

Blijkbaar kon ik hier bezwaar tegen maken door deskundig advies aan te vragen bij het UWV.

Tijdens het invullen van de lijst met informatie voor het UWV, kwam ik erachter dat dit mij 100 euro zou gaan kosten.

Ook dit is mij niet verteld… Nou goed, het is inmiddels een paar maanden later en wilde ook wel mijn goede wil tonen.

Ik heb samen met de filiaalmanager een opbouw schema besproken en dit zouden wij gaan doorzetten (dus re-integreren).

Na de eerste keer geweest te zijn, voelde dit helemaal niet goed.

Het voelde als 3 stappen terug.

Hopelijk kom ik binnenkort in ‘spoor 2’…

Hierbij kan ik hulp krijgen met uitzoeken waar mijn kwaliteiten liggen en zo uiteindelijk gaan re-integreren in een ander bedrijf.

Informatie: hoe jouw zelfvertrouwen vergroten

Afronden

Het voelt alsof ik aan het afronden ben; ik ben niet meer opzoek, niet meer afhankelijk van factoren van buitenaf, als er wél stress is, trekt dit steeds sneller weg en wat me nog het meeste opvalt, is dat ik dingen beter kan onthouden.

M’n geheugen was zó achteruitgegaan dat als iemand iets vertelde, het ‘bandje’ zich bij mij langzamer afspeelde en ik het niet meer kon volgen.

Dit gaat steeds beter!

Wat ik heb geleerd

Als ik terugkijk, zijn de belangrijkste dingen die me zijn bijgebleven:

Mentale lessen:

 • Pleasing gedrag en aardig gevonden willen worden heb je alleen maar jezelf mee. Ik ging aardig doen tegen mensen die ik zelf niet eens aardig vond. Mooi inzicht.
 • Afscheid nemen van energie slurpende mensen lucht op! In real life en op social media.
 • O.a. doordat ik m’n werk niet leuk vond, me niet gewaardeerd voelde en met veel negatieve mensen (sfeer) om me heen was, verloor ik plezier in het leven. Ik heb nu leuke, positieve mensen om me heen, heb mezelf en thuis weer op de rit en als ik straks werk vind waar ik blij van word, weet ik zeker dat alles weer in een opwaartse spiraal gaat.
 • Als je niet weet waar je grenzen liggen en ze dus ook niet weet aan te geven, kunnen anderen ook niet weten waar jouw grens ligt.
 • Weggestopte emoties of trauma’s kunnen zich uiten in lichamelijke problemen.
 • Emoties zoals boosheid, frustratie, verdriet kun je verminderen door te bewegen. Ik ren daarom vaak buiten met muziek (hardstyle) op! Zo raak je de energie/ lading een beetje kwijt.
 • Ik was geld aan het uitgeven aan dingen die ik niet nodig had, alleen maar om de pijn te verzachten of even te vluchten in iets leuks (doen).
 • Een creatieve hobby/ bezigheid prikkelt je brein op een goede manier. Zo heb ik bijvoorbeeld veel plezier gehad aan het schilderen in huis en alles opnieuw inrichten.
 • Ook in je huis (woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, berging, schuur) dingen weggooien en ordenen is de basis van de orde in je hoofd. Chaos in je huis = chaos in je hoofd.

Lichamelijke lessen:

 • Door de constante blootstelling aan stress (cortisol), hebben mijn lever en nieren overtoeren gemaakt. Hierdoor is mijn haar extreem uit gaan vallen en kwam mijn menstruatie niet meer door. Dit is al een jaar zo en nog niet hersteld… Ik ben hier kruiden (capsules) voor gaan slikken die de lever en de nieren helpt met het verwerken van afvalstoffen (deze bleven bij mij opstapelen omdat ze niet afgevoerd konden worden). Dit zijn Chinese kruiden. Ook kan ik de lever capsules van Moder Native aanraden. Dit is pure lever van grasgevoerde runderen in capsule vorm. Omdat de lever een belangrijke motor is in ons lichaam, kan het zijn dat hierdoor andere functies ook niet goed werken. Of, als je het aandurft, kan je zelf lever kopen en bereiden of rauw eten.
 • Als er stress in het lichaam zit, houdt dat letterlijk alles krampachtig vast. Denk dan aan spieren die stijf worden, ademhaling die vast komt te zitten, maar ook voedselintoleranties die ineens gaan opspelen. Ik was door stress voor veel voeding intolerant geworden. Wat mij duidelijk is geworden; als ik bijvoorbeeld op vakantie ben of ik ben ontspannen met vrienden, dat ik dan nergens last van heb… Kortom: weg met stress!
 • Een kitten in huis halen werkt stressverlagend 😉

Meer informatie over: hoe ongezond stress voor je buik is

Specialisten die mij geholpen hebben in het proces zijn:

 • De osteopaat. Hij heeft mijn lichamelijke en geestelijke klachten in z’n totaal bekeken en vanuit daar behandeld.
 • De kinesioloog. Hij stelde eerst de juiste vragen en heeft mijn bekken/ heup een aantal keren rechtgezet (op een wat zachtere manier).
 • Bij de chiropractor. Hier kon ik terecht als ik mijn rug en nek gekraakt wilde hebben (op een wat hardere manier).
 • Bij de acupunctuur. Hier kon ik terecht als ik voelde dat ik ¨onder stroom¨ stond. Dit voelde zo, omdat de zenuwbanen in de knel zaten.
 • De fysio. Hier ging ik naartoe als ik stijve spieren had. D.m.v. dry needling ‘prikten’ ze de knoop eruit. Dit kon zijn in m’n rug, maar ook in m’n kaken doordat ik ‘s nachts klem/ knars.
 • De therapeutische masseuse. Hier kwam ik als ik al het andere gehad had, dan kon zij op een zachte manier mijn pijntjes eruit masseren. Ik hoef bij haar niet eens te vertellen waar het zit, zij voelt dit zelf aan en stelt zo haar eigen behandeling erop samen.
 • De tandarts. Als ik een periode druk ben geweest in m’n slaap, kan het zijn dat ik een laag van m’n kiezen heb geknarst, zij konden dan weer een kies erop knutselen zodat m’n gebit weer gelijk was. (ondanks een knarsplaatje, blijf ik dit doen).
 • En de psycholoog. Fijn dat ik met deze persoon mijn gedachten even kon delen en zo dingen weer kon relativeren. Soms zit je zó verstrengeld in je eigen gedachten, dat je even niet meer weet wat wél of niet klopt.

Meer informatie over: positief denken, kun je dat leren?

Terugkijkend op de afgelopen 9 maanden, ben ik eigenlijk alleen maar dankbaar voor wat er allemaal gebeurd is.

Het is wél met pijn en moeite gegaan, maar het is niet voor niks geweest.

Ik heb alle lessen met beide handen aangepakt.

Als die wake up call toen niet was gekomen, was ik nu nog steeds alles op de automatische piloot aan het doen.

Ik ben me nu ook meer op de toekomst aan het richten.

Zo lijkt het mij erg mooi om met de kennis die ik nu heb opgedaan, andere mensen te gaan helpen.

Ik weet alleen nog niet hoe ik dat ga invullen.

Informatie over: 6 positieve mindset tips die echt werken

Wat ik je wil meegeven

 • Leef je leven voor jezelf, niet voor iemand anders!
 • Praten lucht op.
 • Maak doelen voor jezelf, maar maak ze klein! Hoe kleiner de stapjes, hoe waarschijnlijker het is dat je de doelen gaat halen en blijft het ook leuk.
 • Stel je bij elke situatie/ moment de vraag: wat wil ik? Word ik hier zelf blij van of doe ik dit omdat anderen dit van mij verwachten?
 • Leer ‘nee’ te zeggen en geef je grenzen aan in het algemeen.
 • Slaap goed! (zie vorige blog)
 • Kijk naar wat je wél hebt i.p.v. wat je niet hebt of wat niet goed gaat.

Zie je herkenning in mijn blog(s) of wil je zelf iets erover delen, laat gerust een reactie achter of stuur mij een mailtje: elineyasmin@hotmail.com.

Ik hoor graag of het je geholpen heeft 🙂

Laat een reactie achter