Kippenhartjes zijn mager orgaanvlees, zeer voedzaam met grote hoeveelheid eiwitten, koper, zink, ijzer en B-vitamines en mineralen.

Daarom is af en toe orgaanvlees op tafel zetten niet zo een heel gek idee. Orgaanvlees zelf kan nogal een uitgesproken smaak hebben en dan zijn kippenhartjes een goed begin om te wennen.

In dit artikel meer over hoe gezond kippenhartjes zijn en waar het naar smaakt.

Orgaanvlees

Meestal gaat het om het idee van het eten van een hart, of dat nu om een ossenhart of kippenhartjes gaat. De meeste Nederlanders eten graag een stukje kip, of dat nu gekookte kip, kipgehakt of kippensoep is.

Maar als je je eenmaal over het idee hebt gezet en je hebt je verdiept orgaanvlees en de voordelen hiervan, kan het nog wel eens zijn dat ook bij jou meer orgaanvlees op tafel zal staan.

Hoe gezond zijn kippenhartjes?

Kippenhartjes zijn super gezond, zitten bomvol smaak, bevatten weinig calorieën en veel eiwitten en veel essentiële micronutriënten, waaronder zink, ijzer en B-vitamines. Mineralen en vitamines tref je in orgaanvlees in grote hoeveelheden aan.

Voedingsstoffen in kippenharten

Kippenharten zijn zeer voedzaam en bieden een goede hoeveelheid eiwitten, zink, koper, ijzer en B-vitamines in elke portie.

Een portie gekookte kippenhartjes van 100 gram bevat de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 185
  • Eiwit: 26 gram
  • Vet: 8 gram
  • Koolhydraten: 0,1 gram
  • Vitamine B12: 304% van de dagelijkse waarde (DV)
  • Zink: 66% van de ADH
  • Riboflavine: 57% van de ADH
  • Koper: 56% van de DV
  • Pantotheenzuur: 53% van de ADH
  • IJzer: 50% van de ADH
  • Foliumzuur: 20% van de ADH
  • Vitamine B6: 19% van de ADH
  • Niacine: 18% van de ADH
  • Fosfor: 16% van de ADH
  • Selenium: 15% van de ADH

Kippenhartjes bevatten veel vitamine B12, een essentiële micronutriënt die betrokken is bij de DNA-synthese, de vorming van rode bloedcellen en de gezondheid van zenuwen.

Daarnaast bevatten ze ook veel zink, wat weer nodig is voor celgroei, wondgenezing en bloedsuikerbeheersing.

Bovendien kunnen ze je inname van riboflavine stimuleren, een in water oplosbare B-vitamine die cruciaal is voor groei, ontwikkeling en energiemetabolisme.

Hoeveel koolhydraten in Kippenhartjes?

Gebakken kippenhartjes met prei, ui en rode peper

Voedingswaarden Per 100 Gram:

  • Energie 563 kJ (135 kcal)
  • Vet 9 g
  • waarvan verzadigd 2.5 g
  • waarvan onverzadigd 6 g
  • Koolhydraten 0.5 g
  • waarvan suikers 0.5 g
  • Voedingsvezel 0 g
  • Eiwitten 13 g
  • Zout 0.3 g

Voordelen van het eten van kippenharten

Kippenharten kunnen in verband worden gebracht met verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

Goede bron van eiwitten

Kippenhartjes zijn een prima bron van eiwitten, met 26 gram in elke portie van 100 gram.

Eiwitten zijn nodig voor veel gezondheidsaspecten, waaronder het maken en behouden van spiermassa, immuunfunctie en groei.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat het verhogen van je eiwitinname kan helpen jouw eetlust te reguleren. Ook helpt het honger te verminderen en het gevoel van volheid te vergroten, wat een gezonde manier van afvallen is.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kippenharten kunnen ook de spiergroei en kracht verhogen in combinatie met gewichtheffen.

Welke nadelen zijn er van het eten van kippenhartjes?

Mensen met jicht moeten mogelijk hun inname van voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte, waaronder kippenharten, beperken.

Waar smaakt kippenhart naar?

Kippenhartjes smaken gewoon naar kip. Sommige mensen zeggen dat de structuur te vergelijken zijn met die van bonen. Orgaanvlees heeft namelijk meestal een zelfde soort structuur als bonen.

Het is mager vlees en men zegt dat de rijke smaak nergens zo goed wordt geproefd als in het hart.

Ondanks de krachtige smaak van kip zijn ze heel geschikt om als kip teriyaki of saté spiesjes te serveren en gaan o.a. goed met kastanjechampignons.

Hoe kippenhartjes bereiden?

Kippenharten zijn eenvoudig te bereiden en kunnen worden gekruid, gebakken en gecombineerd met je favoriete groenten voor een eenvoudige, snelle en gezonde maaltijd. Serveer ze naast jouw keuze aan groenten, zoals champignons, uien, aardappelen of wortels en geniet!

Meer informatie over: Kip grillen, bereiding, bewaren en meer

Conclusie

Af en toe orgaanvlees op tafel zetten is een goed idee. Het is mager vlees dat rijk is aan eiwitten, koper, zink, ijzer, B-vitamines en mineralen. Kippenhartjes zijn een goed begin om aan orgaanvlees te wennen, zijn super gezond en bevatten weinig calorieën, veel eiwitten en veel essentiële micronutriënten. Ze smaken naar kip en hebben een structuur die vergelijkbaar is met bonen. Kippenhartjes kunnen worden geserveerd als teriyaki of saté spiesjes en gaan goed met kastanjechampignons.

2 reacties

  1. Sytse

    Vandaag heb ik voor het eerst kippenlevertjes genuttigd. Als een jicht patiënt zou dit een aanval kunnen uitlokken, waar ik zoals valt te begrijpen niet reikhalsend naar uit kijk. Het geeft wel aan hoe ik tegenover de purine paranoia sta. Ik ben niet van plan het dagelijks in forse hoeveelheden te gaan eten. Ik heb de levertjes in de airfryer bereid en het spek, de uien, prei, knoflook en de laat toegevoegde Groenlof in de hapjespan. Je moet even wennen aan de smaak en structuur van de levertjes, maar er zat veel smaak aan het gerecht. Waarom niet iets dergelijks uitgeprobeerd met kippenhartjes?

    1. Hallo Sytse, vervelend om te horen over jouw gezondheid, maar goed te horen dat je bepaalde dingen wilt uitproberen. Zeker zo kom je er achter wat werkt voor je of niet. Laat het je smaken!

Laat een reactie achter