Je wilt de kipspiesjes langzaam verwarmen om ze later nog even aan te zetten voor die lekkere grillrandjes- en smaak.

Teriyaki kipspiesjes – De lekkerste gemarineerde teriyaki kip tot in de perfectie gegrild en afgewerkt met een heerlijke teriyaki saus. Serveer met wat sesamzaadjes en vers gesneden lente-ui. Deze kippendij spies op de bbq is heerlijk met bijvoorbeeld noedels, over gestoomde rijst of gewoon zo uit de hand.

Zoals ik vaker zeg, met koken maak jij zelf uit wat je in je gerechten, sauzen of marinades gebruikt. Alleen zo kom jij er achter wat je het lekkerst vindt. In dit recept kip teriyaki spiesjes volgen we de Westerse manier om de marinade te maken. In Japan gebruikt men maar 4 ingrediënten om teriyaki saus te maken.

Meer informatie over wat teriyaki is

Welk kip voor teriyaki kipspiesjes?

Ik gebruik kippendijen voor mijn spiesjes. Je maakt de marinade waarna je de fijngesneden kippendijen zeker 4 uur marineert. Wat ik soms doe als ik kipfilet gebruik is dat ik de kipfilet een halve centimeter dik, in de lengte van de kipfilet snij. Je krijgt zo langere stukken die ik daarna in één stuk aan een spiesje rijg. Ik merk dat als je dit op deze manier doet de kip beter blijft zitten als je de kip teriyaki spiesjes grillt op de barbecue.

Ingrediënten voor de kipspiesjes:

Kippendijen/filet; Zonder botten, zonder vel. Ik raad aan om in dit recept kippendijen te gebruiken, maar je kunt ook kipfilets gebruiken.
Water; Dit wordt gebruikt om je teriyaki saus te maken.
Sojasaus; Kikkoman natriumarme sojasaus is gebruik ik zelf. Zorg dat de sojasaus niet te zout is.
Maïszetmeel; Dit helpt om je een mooie geglazuurde teriyaki saus te geven.
Knoflook; Verse knoflook is het lekkerst in dit recept.
Gember; Mijn voorkeur bij dit recept is verse gember, maar experimenteer gerust met gemalen gember.
Bruine suiker; Lichte of donkerbruine suiker werken beide oke.
Honing; hoef je niet te gebruiken als je de kip teriyaki spiesjes minder zoet wilt.
Sesamolie; Een pure sesamolie van goede kwaliteit is het lekkerst.
Rijstazijn; Als je geen rijstazijn hebt, kun je ook witte wijnazijn gebruiken als vervanging.
Spiesjes; Voorkom het aanbranden van je kipspiesjes tijdens het grillen door de houten spiesjes een half uur van te voren in water te weken.
Lente-ui; gebruiken als topping (optioneel).
Koriander; als topping gebruiken als je hiervan houdt (optioneel).
Sesamzaad; niet alleen lekker maar ziet er feestelijk uit.
Rode peper; voor een beetje pit (optioneel).

Bekijk ook: authentieke Japanse teriyaki saus met maar 4 ingrediënten

Teriyaki kipspiesjes recept grill

Hoe maak je de lekkerste teriyaki kipspiesjes:

Teriyaki marinade

Je begint met de kip teriyaki marinade. Voeg in een kom de maizena en water toe. Roer dit goed door. Voeg dit toe aan een steelpan, samen met de sojasaus, geperste knoflook, geraspte gember, bruine suiker, honing, sesamolie en rijstzijn. Breng langzaam de saus aan de kook en blijf goed roeren zodat de suiker niet aanbrandt. Kook de saus totdat hij iets is ingedikt en donkerbruin wordt. Haal de marinade nu van het vuur en laat hem afkoelen.

Bekijk ook kip marineren met ketjap

Kippendijen

Snij de kippendijen in blokjes of zoals ik eerder aangaf je kipfilet in de lengte. Pak een afsluitbare vrieszak, voeg je kip hieraan toe en giet de helft van de teriyaki saus over de kip. Verdeel de saus goed zodat de de kip compleet onder de marinade zit. Laat de kippendijtjes marineren voor minimaal een uur maar liever 4 uurtjes. Zet de andere helft van de teriyaki saus weg om later te gebruiken.

Spiesjes

Rijg, na het marineren, de kip aan de spiesjes en verwarm je barbecue of grill tot middelhoog vuur. Je wilt de kipspiesje langzaam verwarmen om ze later nog even aan te zetten voor wat grill strepen en die lekkere grillsmaak.

Grillen

Bak je kipspiesjes met teriyakis saus op de grill. Ik bak mijn teriyaki kipspiesjes meestal op de Big Green Egg op zo een 200 graden voor 3 tot 4 minuten aan beide kanten. Omdat je de kip in de lengte dun hebt gesneden is de kip snel klaar en is hij lekker sappig van binnen. Smeer de kip nogmaals in met de overgebleven teriyaki saus nadat je ze hebt omgedraaid.

Snij je dikke stukken kip dan moet je langer grillen en is de kans dat de kip droog is aan de binnenkant aanwezig als je vuur te heet is.

Serveren

Serveer de teriyaki kipspiesjes van de grill met gesnipperde lente-ui, sesamzaadjes, koriander en wat fijn gesneden rode peper voor wat pit. De koriander en rode peper kun je ook weglaten want de kipspiesjes zijn zo al fantastisch lekker!

Teriyaki tips

  1. Om te zorgen dat je kip niet vastplakt tijdens het grillen smeer je grill in met aardappel zetmeel. Dit doe je door een aardappel doormidden te snijden en je grill met de binnenkant van de aardappel in te smeren. Werkt altijd!
  2. Maak je teriyaki saus een dag of paar uur van te voren klaar zodat hij kan afkoelen. Je kunt de teriyaki saus in de koelkast zetten om af te koelen. Maar zet geen hete pan in je koelkast!

Gerechte die goed samen gaan met teriyaki kip zijn:

Gebakken rijst; ook wel Fried rice genoemd. Super simpel gerecht maar o zo lekker samen.

Tjauw min; is een Surinaamse noedel gerecht dat de kipspiesjes complimenteert en andersom.

Aubergine curry; is ook een makkelijk gerecht waaraan je teriyaki kipspiesjes kunt toevoegen

Veel plezier en ik ben benieuwd hoe jij het liefst jouw kipspiesjes eet.

Laat een reactie achter