Eet je graag vis, dan moet je snoekbaars echt eens proberen. Naast een prachtig dier is het ook een veelzijdige vissoort die dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Zo kun je hem kruiden met zout, peper en dan bakken in de boter of hem rauw als ceviche bereiden. In dit artikel heb ik het over wat een snoekbaars is, hoe en wanneer we hem het liefst vangen en op welke manier je hem kunt bereiden.
Wat is snoekbaars
Zoals de naam al aangeeft is deze vis familie van de baarsachtigen en werd voorheen ook wel ‘zander’ genoemd. Het is een zoetwatervis met een spitse snuit en langgerekt. Hij kan wel tot 120 centimeter lang kan worden, en een leeftijd tussen de 10 en 15 jaar. Met een gewicht van 12 tot 18 kilogram is de snoekbaars een geliefde vis. Vooral de Fransen zijn er gek op, maar gelukkig ook steeds meer in Nederland.
Wat is het verschil tussen een snoek en snoekbaars?
De snoek is makkelijk herkenbaar door zijn langgerekte vorm, stippen over de rug. De vin achter op de rug en zijn grote bek vol tanden zijn ook typisch.
De snoekbaars is een mooie vis met strepen en de grote vin bovenop de rug. Zoals je hebt kunnen lezen kunnen ze behoorlijk groot kunnen worden, tot 120 centimeter en wel 15 kilo.
Vangst en kweek
Beroepsvissers vangen de snoekbaars veelal met kieuwnetten. Dit zijn netten waarin de vis wel zijn kop door een maas van een net kan steken, maar er niet meer uit terug kan zwemmen. Dit is een duurzame vistechniek en wordt gezien als een bewuste keuze waarmee het de Zuiderzeezilver streek keurmerk krijgt.
In Nederland wordt het bestand op peil gehouden doordat men pootvisjes uitzet en vissen op de snoekbaars is van 1 april tot eind mei verboden tijdens de paaitijd. Verder moeten gevangen snoekbaars kleiner dan 42 centimeter terug gezet worden.
Buiten het gesloten seizoen zijn er regels die aangeven dat je maar een maximum aantal snoekbaarzen mag bezitten. Overbevissing hebben logischerwijs een negatief effect op de populatie.
Frankrijk is de plek waar men de meeste snoekbaars van Europa eet. Maar ook in Nederland wordt deze vis steeds vaker gegeten. En niet voor niets want dit is een prachtig stukje vis dat geschikt is voor diverse bereidingen.
Bereiding
Snoekbaars is een van de lekkerste, smaakvolle zoetwatervissen die er is. Het vlees is wit, stevig en mager en kan worden gecombineerd met veel verschillende kruiden en garnituren. Het vlees kan veel zout opnemen en is geschikt voor de meeste visrecepten.
Kleinere vissen, niet kleiner dan 42 cm, kunnen in hun geheel worden gekookt, terwijl filets voor vrijwel alles kunnen worden gebruikt.
Bekijk hier hoe je op verschillende wijze vis kunt bereiden
Omdat het vlees van snoekbaars mager is, is het langer houdbaar in de koelkast of vriezer dan vettere vis. Het stevige vruchtvlees is uitstekend geschikt voor soepen en werkt ook in een wok als je maar niet té enthousiast bent met de spatel.
Drogen is een bereidingsmethode die minder goed werkt, omdat het magere vlees de neiging heeft om te droog en te hard te worden.
Een van de meest klassieke bereiding is court bouillon, hierin wordt de vis gepocheerd en opgediend met een beurre blanc.
Snoekbaars wangen
Chef-kok Rick Sassen bereid snoekbaars wangen. Een vergeten stukje vis dat in veel landen gezien wordt als een stukje luxe vis. En het leuke is dat je bij de meeste visboeren, de koppen, gratis kunt ophalen omdat ze die toch weggooien.
Ondanks dat de snoekbaars het gehele jaar verkrijgbaar is, denkt men dat hij het lekkerst is in de herfst en winter wanneer hij naar dieper water trekt.
Snoekbaars recept
Op Smaakvol NH hebben we meerdere gerechten met snoekbaars.
- Gepocheerde snoekbaarsfilet met gerookte paling bouillon
- Gebakken snoekbaars wangen met wintergroenten en saus van knoflook
- Snoekbaars met zuurkool en kruidnagel beurre blanc
- Ceviche van snoekbaars
Veel gestelde vragen (3)
- Is snoekbaars te eten?
- Hoe gezond is snoekbaars?
- Hoe maak je een snoekbaars klaar?