Bubble tea, ook bekend als parelmelkthee, bubble thee, boba-melkthee, boba-thee, tapioca-thee, boba nai cha, parelthee, melkthee, bubbeldrank of “de drank met het dikke rietje”. Wat ze gemeen hebben is dat dit de nationale drank van Taiwan is en nu ook in heel Azië, Noord-Amerika en Europa dood normaal. Je hebt vast ook zo een bubbletea winkel bij jou in de buurt.

De drank bestaat uit zwarte thee, melk, ijs en rubberachtige tapioca-parels. Dit goedje wordt door elkaar geschud als een martini en geserveerd met dat beroemde dikke rietje. Dat dikke rietje is er om de tapioca-knikkers op te zuigen.

Sinds het begin is het basisrecept voor tapioca-ijsthee geëvolueerd tot een heel genre van drankjes. Melk kan variëren van volle- en magere melk maar ook met zuivelvervangers zoals amandel en kokosnoot – met koude thee of met vruchtensappen. De parels kunnen zo dik zijn als knikkers, klein als erwten, vierkant van vorm, rood of glashelder.

In dit artikel meer over wat is bubble tea, wat de bubbels zijn, waar smaakt bubbletea naar en is het gezond of niet.

Wat is bubbelthee?

Bubble tea is een Taiwanees recept dat wordt gemaakt door thee te mengen met melk, fruit en vruchtensappen, vervolgens smakelijke tapioca parels toe te voegen en te schudden.

Bubbelthee is (nog steeds) een rage overal in de wereld, maar het is sinds de jaren tachtig al een favoriet drankje in landen als Taiwan en China.

Het woord “boba” verwijst naar een brede categorie waarin de tapioca-bolletjes gebruikt worden. Dat kan van alles zijn, van ijsthee met tapioca-parels tot vers sap vol fruitige stukjes. Waar ze hun echte naam aan te danken hebben lees je bij het kopje ‘Geschiedenis.’

Tapioca pearls

Wat zijn de bubbels?

De bubbels of parels zijn gemaakt van tapiocazetmeel, een extract van de Zuid-Amerikaanse cassaveplant. Deze casaveplant is vanuit Brazilië via Zuidoost-Azië naar Taiwan is gekomen. Tapioca-parels beginnen wit, hard en smakeloos. Ze worden gekookt in grote vaten en urenlang gedrenkt in suikerachtige gekarameliseerde siroop. Na dit proces heb je die zwarte, rubberige tapioca-parels die we overal tegenkomen. Tegenwoordig zijn er bubble tea recepten verkrijgbaar waarmee jij thuis je favoriete boba tea maakt.

Bubble tea geschiedenis

Vóór de jaren tachtig waren Q-rijke tapioca ballen een veelgebruikte topping voor desserts. Je vond ze in Taiwan toen al terug in de bij ons bekende slush-puppies, een ijsschaafsel met siroop en een rietje. Thee met melk was in die tijd ook erg geliefd. Het verhaal gaat dat door Liu Han Chieh ergens in de vroege jaren ’80 koude thee begon te serveren in zijn Taichung-theewinkel, Chun Shui Tang. Een paar jaar later gooide de productmanager van het bedrijf, Lin Hsiu Hui, wat tapioca ballen in haar ijsthee tijdens een personeelsvergadering en zowaar was Boba-tea ontstaan. Maar er zijn natuurlijk genoeg andere verhalen die beweren dat zij de eerste waren die de Bubbletea hebben uitgevonden. Ondanks dat zijn ze het wel eens over dat de naam ‘boba’ een verwijzing is naar het Hong Kong-sekssymbool Amy Yip uit de jaren 80. Haar bijnaam was ‘Boba’. Je raad al wat haar kracht was 😉

Waar smaakt Bubble Tea naar?

Bubble tea komt in net zoveel smaken als er thee en fruit zijn, dus je kunt kiezen en kiezen. Deze zoete, koele verfrissende drank kan echt een heerlijke traktatie zijn. Bubbel thee wordt over het algemeen op drie verschillende manieren aangeboden: een roomdrank met fruitsmaak, een gezoete vruchtendrank of een thee met fruitsmaak. Maar als je het echt wilt weten dan zou ik gewoon eens zo een thee bestellen of thuis zelf een bubble tea maken.

Hoeveel calorieën in een Bubble Tea?

De basis van bubble tea: thee met melk. Maar inmiddels zie je ook bubbletea zonder melk en thee, maar van koffie of limonade. En van limonade weten we dat hier veel calorieën inzitten door de suikers. Er zitten 42 calorieën in 100 gram melk. Ga je voor de pure fruitsappen in je boba thee dan zitten hier ook veel suikers, dus calorieën in.

1 portie Bubble Tea bevat 271 calorieën. Calorieën Verdeling: 10% vet, 86% kolhydraten en 4% eiwit.

100 gram Bubble Milk Chocolate bevat 538 calorieën. Dat is dus een versie van de boba tea dat je niet elke dag wilt drinken.

Boba melk tea met tapioca parels

Hoe gezond is Bubble Tea?

De meeste roomdranken met fruitsmaak bevatten poedervormige niet-zuivelcrèmes om de drank af te werken. Sommige winkels bieden als alternatief ook verse melk, ijs en sojamelk aan. Deze geroomde dranken kunnen al dan niet thee als basisvloeistof bevatten. Een gezoete fruitdrank bevat meestal fruitsmoothies met tapioca-parels.

Vanwege het toenemende aantal mensen dat allergisch is, bieden sommige bedrijven vervangers aan zoals honing, agave en stevia.

Eén glas bubble thee levert tweeënhalf keer meer calorieën op dan een glas cola. Dit komt omdat naast dat de tapioca balletjes bestaan uit snelle koolhydraten, ook sterkt gezoet worden met suiker. Daar bovenop komen nog verschillende soorten smaakmakers zoals volle melk, poeders, vruchtensiroop en vruchtensappen. En dat zijn een heelhoop suikers.

Om op een goedkope manier toch smaak te krijgen worden er Bubble tea-aroma’s toegevoegd in de vorm van poeder met fruitsmaak, vruchtensap, pulp of siroop met fruitsmaak. Al met al niet heel erg gezond, maar zo af en toe is het best leuk én gezellig.

Evolutie

Hoewel oorspronkelijk gemaakt van zwarte thee, evolueerde het naar het gebruik van groene jasmijnthee en bevat het nu fruit, fruitsiropen en poeders met roomsmaak die worden gemengd met ijs en water.

Sinds die evolutie worden er nu veel verschillende maten tapioca geserveerd, met verschillende smaken. Sommige tapioca-parels zijn bruinzwart met een vleugje karamelsmaak, sommige zijn wit, roze, geel en groen met een vleugje smaak.

Toen bubble tea op de Amerikaanse markt kwam, is het geëvolueerd met een verscheidenheid aan recepten, waaronder verschillende ingrediënten en technieken om deze ‘unieke’ drankjes te maken.

Welke soorten Bubbletea zijn er?

Er wordt gezegd dat er wel 250 soorten bubble tea bestaan, dus voor ieder wat wils zou je zeggen. Hieronder staan de klassieke en instagrammable boba tea’s. In Taiwan genoeg keus, heb jij ze al in Nederland of België gespot?

Klassieke melkthee

De thee waarmee het allemaal begon. Zwarte thee wordt geschud met schuimige melk, gemalen ijs en een paar handen vol gekarameliseerde tapioca parels. Er zijn versies met verschillende soorten melk en verschillende soorten thee, maar de klassieker voldoet nog steeds.

Bruine suiker

Ultrarijke bruine suiker boba-thee is een explosieve hit in Taiwan, mede dankzij de keten Tiger Sugar populair geworden. Het is een melkzware boba-drank overgoten met een royale shot mierzoete bruine suikersiroop, in een prachtig verloop van cacaobruin en parelwit.

Fruit gevuld

Als melk niet jouw ding is, zijn er boba-drankjes op basis van vers fruit met dezelfde verslavende texturen. Populaire smaken zijn onder meer mango, lychee, wintermeloen, citroen en zelfs tomaat. Gevuld met boba-parels maar ook andere dingen, zoals aiyu-gelei, gemaakt met de zaden van een lokale variëteit van kruipende vijgen, watermeloen blokjes en knapperige passievrucht zaden.

Pearl tea met aardbei smaak
Bubble tea met frisdrank
Boba met kleurverloop

Kaas Thee

Een Taiwanese nachtmarktkraam begon poederkaas en zout te combineren met slagroom en melk om een ​​schuimige, pittige laag op een kopje koude thee te vormen. De met kaas bedekte drank is nu populair in veel delen van Azië en heeft ook een publiek in de Verenigde Staten gevonden. Wat denk je is dit drankje ook iets voor jou?

Bubble Tea zelf maken

Bubble tea maken kun je heel eenvoudig zelf. Op internet staan verschillende bubble tea recepten die je kunt uitproberen. De tapioca parels kun je online kopen en verder heb je niet veel nodig. Maak je bubble tea zoals jij hem graag drinkt. Heb jij al eens boba thee gemaakt thuis?

Kijk hier voor een boba tea recept met zwarte thee of Matcha Bubble Tea.

Overal bubbels

We zijn zeker nog niet uitgebubbelt want tegenwoordig zie je steeds meer bedrijven de tapioca parels omarmen. Je ziet ze terug in pannenkoeken, pizza’s, soep en creme brulee. Ik kwam er een paar kleine varianten tegen bij een sushi restaurant in Zandvoort.

Chun Amsterdam boba tea
Foto: Chun Amsterdam

Ook zijn er tegenwoordig boba cocktails gemaakt met wodka, tequila, gin rum of bourbon. In Taiwan weten ze de trend door te zetten en hou er dus rekening mee dat ook in Nederland steeds meer bedrijven de parels oppakken.

In Taiwan leveren ze nu ook lotions, kaarsen en gezichtsmaskers met tapioca parels. Natuurlijk allemaal gebaseerd op het hoge ‘fun’ gehalte van de Bubble’s.

Waar kan ik Bubbletea kopen?

Nieuwsgierig naar de smaken? Bezoek dan YoYo in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag of Amstelveen. Chun Amsterdam is ook zeker een aanrader en heeft een mooie stijlvolle winkel aan de Berenstraat 8 in Amsterdam. In Alkmaar kun je terecht voor een boba thee bij Bobasense.

Waar drink jij graag je Bubble tea of maak je hem liever zelf?

Laat een reactie achter