Zoete aardappel komt net als de gewone aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de Inca’s ze al aten. Er wordt vanuit gegaan dat Columbus de eerste aardappelen naar Europa heeft meegenomen.

Deze hippe variant is veelzijdig omdat je hem op veel verschillende manieren kunt bereiden. Vanwege de lagere glycemische index dan de ‘gewone’ aardappel, heeft de zoete variant een beter effect op onze bloedsuikerspiegel.

Naast dat ze voedzaam is, zitten er veel vitamines, mineralen en vezels in.

Wat is zoete aardappel?

Een zoete aardappel (Ipomoea batatas) is geen aardappel zoals je gewend bent, maar is een knol die aan de wortels groeit van de zoete-aardappelplant.

Ondanks dat beide aardappelen als knol worden gezien, zijn ze geen familie van elkaar. De aardappel is van de nachtschadefamilie en de zoete van de windefamilie.

Windefamilie nachtschadefamilie

Is zoete aardappel groente?

De bataat, zoals hij ook genoemd wordt is een groente. Grappig om te weten is dat de ‘gewone’ aardappel in Nederland niet gezien wordt als groente, maar hoort bij brood en granen omdat het een bron van koolhydraten is. Dit komt vanwege de manier waarop de Nederlander, de aardappels van oudsher eten.

Oranje- of witvlezige zoete aardappelen

Je hebt oranje en witte bataten. Oranjevlezige aardappelen worden vooral gebruikt in Amerika en Europa. De witvlezige zie je vooral in de Aziatische en Arabische keuken. De oranje variant bevat iets meer bèta-caroteen en de witte variant zou iets zoeter zijn.

Is hij gezond?

De zoete aardappel heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen. De bataat of zoals wij hem kennen als zoete aardappel zit bomvol voedingsstoffen als vezels, kalium en vitamines.

Enkele gezondheidsvoordelen voor je op een rij:

  • Gezond voor het hart
  • Zorgt voor constant bloedsuikerspiegel
  • Magnesium voor antistress
  • Zorgt voor goede darmbacteriën
  • Verbetert de spijsvertering
  • Goed voor ogen en huid
  • Versterkt de weerstand
  • Kan kanker tumoren tegengaan
Pizza bodem van zoete aardappel
Gnocchi

Hoe kun je ze bereiden?

Hieronder staan diverse manieren van de bereidingen. Ook vind je een aantal recepten waar je de ze in kunt verwerken.

1. Hoe pof je zoete aardappel?

Een van mijn favoriete manieren van het bereiden van zoete aardappel is het poffen. Dit betekend dat we de ze bereiden in de oven.

  1. Ondanks dat ik de schil van de gepofte aardappel niet eet, was je ze wel.
  2. Daarna prik je met een vork de aardappel rondom in en wrijf je hem in met olie waarna je de ze in aluminiumfolie inpakt. Dit zorgt dat de zoete aardappel sneller gaar is.
  3. Afhankelijk van de grootte, pof je ze in ongeveer 40 tot 50 minuten op ± 190 graden gaar. Als ze goed zacht zijn dan haal je ze uit de oven, waarna je ze over de lengte opensnijd en verwerkt in een gerecht.

Ik heb hier een zoete aardappel recept waar ik met gepofte zoete aardappel een pizzabodem maak en gnocchi, een heerlijk Italiaans gerecht. Of maak een zoete aardappel puree.

roosteren

2. Hoe aardappel roosteren in de oven?

Zoete aardappel bereiden in de oven door ze te roosteren is een eenvoudige en tijdsbesparende manier om een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Ik doe dit met veel verschillende groenten.

  1. Laat de schil erop of schil ze, net wat je wilt. Snijd de ze in gelijke blokjes voor de evenredige gaarheid. Rooster de blokjes zonder zout en olie op een bakplaat voor 20 minuten op 180 graden.
  2. Haal na 20 minuten de blokjes uit de oven en plaats ze in een kom. Besprenkel ze met olie, zout, peper en kruiden zoals Roosmarijn, tijm, knoflook- of paprikapoeder en schep om.
  3. Plaats de zoete aardappelblokjes weer terug op de bakplaat en bak ze af in ± 15 minuten op 180 graden.

Deze manier van het bereiden van zoete aardappel is ideaal om als vulling te gebruiken voor wraps met kip.

3. Hoe lang zoete aardappel koken?

Het koken van zoete aardappelen verschilt niet veel van het koken van onze ‘normale’ pieper.

  1. Schil de bataat en verwijder bruine plekjes met een mes.
  2. Daarna even afspoelen onder de kraan en in gelijke stukken snijden zodat ze evenredig garen.
  3. Zet een pan met genoeg water op zodat de aardappels net onder water staan en voeg wat zout toe. Kook de ze binnen 20 á 25 minuten gaar. Check ze door er af en toe met een vork in te prikken.
  4. Kook ze niet te gaar want dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn beetgaar het lekkerst.
  5. Giet de gekookte en beetgare aardappels af.

Serveer ze met vlees, maak er een stamppot van of een vegetarische lasagne zoals ik heb gedaan.

4. Hoe bak je ze?

Zoete aardappel kun je bakken in de pan.

  1. Snijd de geschilde of ongeschilde aardappelen in plakken met dezelfde dikte ook weer voor evenredige garing.
  2. Verhit olie of boter in een koekenpan en bak ze gaar in 15 minuten op middelhoog vuur.
  3. Check de gaarheid door ze in te prikken met een vork. Zorg dat je ze aan beide zijden bakt zodat ze een goudbruin krokant korstje krijgen.

Serveer ze met zout en peper bij een stuk (vega) vlees.

5. Hoe frituur je zoete aardappel?

Zelf friet maken van zoete aardappel. Je kunt ovenfrieten bereiden, maar in de frituur werkt prima.

  1. Snijd geschilde of ongeschilde bataat in frieten van ± één centimeter dik.
  2. Zet de frituur op 160 graden en frituur de frieten 5 minuten voor.
  3. Laat de frieten uitlekken en zet de frituur nu op 180 graden.
  4. Bak de frieten nogmaals af in 6 á 7 minuten voor een geweldige knapperige friet.

Lekker met kruidenzout en zelfgemaakte mayonaise en een lekkere biefstuk.

Zoete aardappel friet

6. Hoe zoete aardappel grillen?

Grillen gaat ongeveer gelijk als bakken.

  1. Snijd de geschilde of ongeschilde bataat in plakken van ongeveer 4 mm dik. Dit kun je bereiken door ze op een mandoline te snijden en anders met een heel scherp mes, maar pas op!
  2. Smeer ze in met olijfolie. Leg ze op de hete grill en grill ze in 15 minuten gaar met mooie grillstrepen.

Heerlijk bij een gemarineerd kippetje met diverse groenten.

Wat is er lekker bij?

Ze zijn een makkelijk product om te gebruiken en te combineren met andere ingrediënten. Lekker als puree, te eten met een stuk vlees, te verwerken in een wrap met kip of als eenpansgerecht te bereiden.

Bekijk hieronder de recepten:

Veel Gestelde Vragen (3)

  • Is een zoete aardappel gezonder dan een gewone aardappel?
  • Wat is er gezond aan zoete aardappel?
  • Kan je elke dag zoete aardappel eten?

Laat een reactie achter