Voeg na het roosteren wat geraspte kaas of parmezaan over de zoete aardappels en zet ze nog even terug in de oven totdat de kaas gesmolten is.
Zoete aardappel uit de oven, geroosterd met kruiden en eten als bijgerecht of als frietjes met een stukje vlees, vis of groenten en een dipsaus.
Of je de zoete aardappel uit de oven nu bereid als wedges, frietjes, aardappelschijfjes of zoete aardappelblokjes het blijft een heerlijk en makkelijk gerecht.
Maar hoe maak je geroosterde zoete aardappels uit de oven?
Geroosterde zoete aardappels uit de oven
Geroosterde zoete aardappels uit de oven worden op hoge temperatuur geroosterd totdat ze zacht zijn en een lekker knapperig korstje hebben. Ze zijn een populaire bijgerecht of snack, en kunnen worden geserveerd met een verschillende toppings en sauzen. Om ze te maken, was je eerst de zoete aardappels en snijd ze in frietjes, plakjes, blokjes of wedges. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en eventuele kruiden naar smaak. Rooster de zoete aardappels in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, of totdat ze zacht zijn en lichtbruin zijn gekleurd. Serveer de geroosterde zoete aardappels warm.
Ingrediënten
- Zoete aardappels
- Olijfolie of andere neutrale olie
- Eventueel kruiden naar smaak (zoals paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper)
Bereidingswijze zoete aardappel uit de oven
Om geroosterde zoete aardappels uit de oven te maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olie en eventuele kruiden naar smaak. Rooster de zoete aardappels in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, of totdat ze zacht zijn en lichtbruin zijn gekleurd. Serveer de geroosterde zoete aardappels warm.
Meer informatie over: de verschillende bereidingswijze van zoete aardappelen
Variaties
Er zijn verschillende manieren om de geroosterde zoete aardappels te variëren.
Enkele ideeën:
- Voeg andere groenten toe aan de bakplaat, zoals broccoli, uien, paprika’s, wortelen of bloemkool.
- Voeg zoete aardappelen kruiden toe aan de olie voordat je de zoete aardappels ermee besprenkelt, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder, chilipeper of Italiaanse kruiden.
- Voeg na het roosteren wat geraspte kaas of parmezaan over de zoete aardappels en zet ze nog even terug in de oven totdat de kaas gesmolten is.
- Voeg de laatste 10 minuten wat zelfgemaakte kruidenboter over de aardappelen in de oven.
- Voeg na het roosteren wat vers gehakte kruiden toe, zoals peterselie, bieslook of basilicum.
- Maak ze nog zoeter door na het roosteren wat honing of agavesiroop over de aardappels te gieten en ze nog even terug in de oven te zetten totdat de siroop is ingedikt.
- Bak een hel bol knoflook mee tijdens het bakken van de aardappelen in de oven. Knijp de knoflook uit over de wedges voor nog meer smaak.
- Bak de zoete aardappelen zoals hasselback aardappelen in de oven.
Meer informatie over rauwe aardappelen in de oven
Tips zoete aardappelen uit de oven
Tips om geroosterde zoete aardappels te maken:
- Snijd de zoete aardappels niet te dik of te dun, zodat ze op de juiste manier garen. Ongeveer 1 centimeter dik is een goede maat.
- Gebruik voldoende olie om ervoor te zorgen dat de zoete aardappels niet aan de bakplaat plakken. Dit helpt ook om ze lekker knapperig te maken.
- Schud de bakplaat af en toe om tijdens het roosteren, zodat de zoete aardappels van alle kanten geroosterd worden.
- Probeer te variëren met kruiden en specerijen voor nog meer smaak van de zoete aardappels. Probeer bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder of komijn.
- Als je de zoete aardappels wilt serveren als bijgerecht, kun je ze eventueel ook nog toppen met wat yoghurt of crème fraîche en wat fijngehakte kruiden, zoals peterselie of bieslook.
Kruiden bij zoete aardappels
Naast peper en zout, gaat nootmuskaat, kaneel, knoflookpoeder, paprikapoeder, chilipeper of Italiaanse kruiden ook erg goed samen.
Meer informatie over: Groenten kruiden
Wat eten bij zoete aardappelen uit de oven?
Veel gestelde vragen over Zoete Aardappels uit de Oven (3)
- Welke kruiden zijn lekker op zoete aardappel?
- Waarom wordt mijn zoete aardappel niet krokant?
- Wat is beter aardappelen of zoete aardappel?