Kip opwarmen lijkt misschien eenvoudig, maar kan soms best een uitdaging zijn.

Ga je opnieuw opwarmen in de oven, magnetron, airfryer, stoompan of slow cooker, elke methode is uniek en beïnvloedt de smaak van de kip.

In deze gids duiken we in de kunst van het opwarmen van kip, met aandacht voor voedselveiligheid en praktische tips om je kipgerechten keer op keer perfect te serveren.

Belangrijkste punten

 1. Zorg altijd voor een veilige interne temperatuur van minimaal 75°C.
 2. Gebruik verschillende methoden zoals oven, magnetron, en airfryer voor variatie.
 3. Bewaar de smaak en textuur door de kip langzaam en op een lage temperatuur op te warmen.
 4. Wees creatief met restjes kip in verschillende gerechten.
 5. Let op de voedingswaarde en pas de opwarm methode dienovereenkomstig aan.
 6. Vergeet niet de juiste opslagmethoden om de versheid en veiligheid van de kip te garanderen.

Voedselveiligheid en hygiëne bij het opwarmen van kip

Rauwe kippendijfilet
Rauwe kippendijfilet.

Het correct opwarmen van kip is belangrijk om voedselgerelateerde ziekten te voorkomen. Een gouden regel is om altijd te zorgen dat de kip een interne temperatuur van minstens 75°C bereikt. Dit doodt schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter. Ook is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Zorg ervoor dat je aparte snijplanken en messen gebruikt voor rauwe kip en andere ingrediënten.

Verschillende methoden van opwarmen

Er zijn verschillende manieren om kip op te warmen, elk met zijn eigen voordelen:

 • Kip opwarmen in de oven zorgt voor een heerlijk knapperig korstje
 • Opwarmen in de magnetron zorgt voor een snelle maaltijd maar niet knapperig
 • De airfryer is perfect voor een krokante afwerking zonder veel olie
 • De stoompan helpt de kip mals en sappig te houden maar ook geen knapperig korstje
 • Opwarmen in een slowcooker zorgt voor een gelijkmatige opwarming

Hoe smaak en textuur behouden?

Het behouden van de smaak en textuur van opgewarmde kip is een kunst op zich.

Hier zijn enkele tips:

 • Laat de kip op kamertemperatuur komen, dit helpt om de kip gelijkmatig op te warmen Vermijd te hoge temperaturen, want dit kan de kip uitdrogen
 • Voeg een beetje vocht toe (zoals kippenbouillon of water) om de kip tijdens het opwarmen sappig te houden.
 • Bedek de kip met in de oven of magnetron om het vocht binnen te houden
 • Start met een lage oventemperatuur en eindig met een ‘korte’ hoge temperatuur voor een knapperig korstje

Creatief gebruik van restjes kip

Snelle kippensoep recept
Snelle kippensoep gemaakt met restjes kip.

Restjes kip zijn een goede basis voor verschillende gerechten. Zelf gebruik in de helft van een gegrilde kip in mijn snelle kippensoep. Maar voeg de kip gerust toe een salade, wrap, of als topping op een zelfgemaakte pizza. Je kunt ook creatief zijn door restjes kip te gebruiken in exotische kip curry of roerbakgerechten. Het mooie van kip is dat het zich goed aanpast aan verschillende smaken en keukens, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is voor allerlei recepten. En natuurlijk super lekker!

Bekijk dit artikel over restjes kip gebruiken in kipgerechten.

Kip opwarmen

Het is belangrijk om te weten hoe je deze gerechten correct opwarmt om de smaak te behouden en voedselveiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld, een kippenborst moet langzaam en op lage temperatuur opgewarmd worden om uitdroging te voorkomen, terwijl kippenvleugels een hogere temperatuur nodig hebben om de huid knapperig te krijgen.

Als je op zoek bent naar de ultieme methode om je kip niet alleen op te warmen maar ook te verzekeren van een perfect sappige en malse textuur elke keer, ontdek dan de geheimen van sous-vide koken in onze complete gids voor het sous-vide koken van kip.

Opwarmen van specifieke kipdelen

Kip opwarmen in de Airfryer
Kip opwarmen in de Airfryer.

Elk deel van de kip heeft zijn eigen kenmerken en vereist een specifieke benadering bij het opwarmen. Kippenborst, bijvoorbeeld, kan snel uitdrogen, dus is het aan te raden deze in een saus of bouillon op te warmen. Kippendijen daarentegen hebben meer vet en zijn makkelijker op te warmen. Gegrilde kip, kippenpoten of kippenvleugels worden het best knapperig opgewarmd in een oven of airfryer.

Beste methode om elk gegrild kipdeel op te warmen als de geschatte opwarmtijd:

Gegrild kip deelBeste opwarmmethodeTemperatuur (°C)Opwarmtijd
Hele KipOven16035-45 min
Halve KipOven16025-35 min
BorstOven15015-20 min
PotenAirfryer17012-18 min
DijenOven15520-25 min
VleugelsAirfryer1808-12 min
DrumsticksAirfryer17012-18 min

Bij het opwarmen van gegrilde kip is het belangrijk om lagere temperaturen te gebruiken om uitdroging te voorkomen en de smaak en textuur te behouden. Ook hier geldt dat de exacte tijden kunnen variëren, afhankelijk van je oven of airfryer en de grootte van de verschillende kip delen.

Lees alles over hoe je kip opwarmt in de airfryer.

Alternatieven voor opwarmen

Soms is opwarmen niet de enige optie. Kip kan heerlijk zijn in koude gerechten, zoals salades of wraps. Gebruik je restjes kip in een Caesar salade, of maak een gezonde kip wrap met verse groenten en een lichte dressing. Dit zijn niet alleen smakelijke gerechten, maar ze helpen ook om de voedingswaarde van de kip te behouden, omdat je de kip niet voor een tweede keer opwarmt.

Gezonde kip recepten

Durum kebab
Gezonde variant van de kip durum.

Gezond eten hoeft niet saai te zijn, vooral als je kip als basis gebruikt. Probeer bijvoorbeeld een eiwitrijke Turkse dürüm kip kebab, of een lichte kippensoep boordevol voedingsstoffen. Deze gerechten zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar zijn ook ontzettend lekker. Ze zijn perfect voor het gebruik van opgewarmde kip, waardoor je restjes omtovert in een heerlijke nieuwe maaltijd.

Tips voor het bewaren van kip

Goede opslag is cruciaal om je kip vers en veilig te houden. Bewaar gekookte kip in een luchtdichte container in de koelkast, en zorg ervoor dat je deze binnen 3-4 dagen consumeert. Als je de kip langer wilt bewaren, kun je deze invriezen. Zorg ervoor bij het ontdooien, dat je de kip in de koelkast legt en niet op kamertemperatuur, om de groei van bacteriën te vermijden.

Meer informatie over gegrilde kip bereiding en bewaren.

Voedingswaarde van kip

Kip is niet alleen lekker, maar ook een gezonde keuze. Het is rijk aan eiwitten en bevat belangrijke vitamines en mineralen. Het is wel goed om te weten dat de eiwitsamenstelling kan veranderen wanneer je de kip opnieuw opwarmt. Toch blijft kip een voedzame optie, vooral als je de kip op de juiste manier opwarmt om de voedingsstoffen zoveel mogelijk te behouden.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan ik gekookte kip bewaren in de koelkast?

Gekookte kip kan 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte container.

Kan ik kip opwarmen in de magnetron?

Ja, je kunt kip opwarmen in de magnetron. Zorg ervoor dat het gelijkmatig opwarmt en een interne temperatuur van minimaal 75°C bereikt.

Is het veilig om kip meerdere keren op te warmen?

Het is over het algemeen veilig om kip één keer opnieuw op te warmen, zolang het goed opgeslagen en opgewarmd wordt.

Conclusie

Het opwarmen van kip komt regelmatig voor in de keuken, maar vraagt aandacht om het goed te doen. Door de juiste technieken te gebruiken en aandacht te besteden aan voedselveiligheid, kun je genieten van heerlijke en veilige maaltijden met kip. Of je nu restjes gebruikt voor een snelle lunch of een uitgebreid diner bereidt, de veelzijdigheid van kip maakt het een favoriet in vele keukens.

Warm jij jouw kip anders op of heb jij jouw kip opgewarmd volgens de genoemde methodes, laat het ons weten in een reactie, we zijn benieuwd!

Laat een reactie achter