Is orzo pasta of rijst? Het heeft de vorm van rijst, maar het is een pastasoort. Orzo wordt veel gegeten in het Middenlandse zee gebied en Turkije. Orzo in het Italiaans betekend ‘gerst’ en wordt net zoals de andere soorten pasta’s gemaakt van harde tarwe.

In dit artikel leg ik je meer uit wat orzo precies is, in welke gerechten je het kunt gebruiken, of het gezond is en of het hetzelfde als Griekse pasta is.

Waar is orzo van gemaakt?

Orzo heeft het uiterlijk van rijst maar is gemaakt van harde tarwe net als alle andere Italiaanse pastasoorten. Het is dus ook niet van nature glutenvrij.

Het bevat 360 kcal per 100 gram, bevat net als pasta veel koolhydraten en eiwitten, maar weinig vet.

Wordt de orzo gemaakt van durum tarwe, dan vind je hier veel mineralen in terug als vitamine A, B en E. Durum variant bevat meer eiwitten, maar minder vezels dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

Volkoren pasta is gezonder dan witte rijst vanwege de vezels zie het bevat. Een belangrijk onderdeel én ontzettend belangrijk voor onze darmen. Let op dat je afwisselend eet en je gerechten niet verdrinkt in de pastasauzen uit potjes en zakjes. Hierin zitten weinig gezonde ingrediënten. Beter is om je eigen sauzen te maken met verschillende soorten groenten.

Wat kun je maken met orzo?

Kippensoep met orzo

Het is een veelzijdig product. Je kunt het gebruiken in salades, ovenschotels, als vermicelli in de soep. Ik gebruik vaker pasta waarvan ik nog restjes heb om deze fijn te maken en toe te voegen aan mijn soep.

Verder kun je denken om rijst te verruilen met orzo zoals dit gerecht van gevulde paprika’s. Of deze Pilav met kip en abrikoze maken met orzo of toevoegen aan deze kippendijen uit de oven met paprika en tomaat. Zoals je ziet, genoeg mogelijkheden om deze pasta toe te voegen of in plaats van rijst te gebruiken.

Koken en manieren van bereiden

Orzo koken is super eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een fornuis en een pan met water.

Orzo koken:

  • Voeg de orzo toe aan een pan met ruim kokend water
  • Breng alles weer aan de kook tot beetgaar in 10 minuten
  • Haal de pan van het fornuis en giet het water af
  • De orzo is nu klaar om verder te gebruiken in je gerecht

Orzo als risotto bereiden;

  • Kook de orzo net als risotto op laag vuur door er steeds een beetje bouillon aan toe te voegen
  • Als de bouillon is opgenomen door de orzo voeg je steeds een lepel bouillon toe
  • Dit herhaal je en na 20 minuten heb je een heerlijk orzotto gerecht

Wat is gezonder rijst of orzo?

Volkoren is altijd gezonder dan wit. Als je volkoren orzo gebruikt dan is dit een gezondere keuze omdat deze meer vezels en eiwitten bevatten van gewone ‘witte’. Gewone witte variant bevat net als witte rijst evenveel calorieën en weinig voedingsstoffen.

Omdat de meeste orzo soorten gemaakt worden van durum tarwegriesmeel, is het te vergelijken met de andere pasta soorten die ook gemaakt zijn met dezelfde tarwe. Kies voor volkoren soort of zilvervliesrijst als je een gezonde keuze wilt maken.

Bewaren en opwarmen

Orzo kun je afgesloten in de koelkast bewaren. Beter is om genoeg orzo te bereiden en niet over te houden, want vers is altijd lekkerder. Hou je toch wat over dan kun je het als volgt opwarmen:

Magnetron

  • Afgesloten in een voor magnetron geschikte bak opwarmen in de magnetron op 600 Watt voor ±7 minuten

Oven

  • Afhankelijk van de hoeveelheid en om uitdroging te voorkomen, voeg je 3 eetlepels water toe en roer door
  • Plaats de orzo in een voorverwarmde oven op 200 graden en warm het op in ± 13 minuten

Hoeveel orzo per persoon

De hoeveelheid orzo per persoon is afhankelijk van het soort gerecht dat je maakt.
Gebruik je het in je soep, dan heb je genoeg aan 30 tot 40 gram per persoon.
Maak je een pan orzotto voor 4 personen dan heb je genoeg aan een pak van 275 gram.
Let er altijd op dat je in het gerecht ook nog andere ingrediënten gebruikt, zo maak je niet te veel.

Meer over Hoeveel rijst per persoon

Is Griekse pasta zelfde als orzo?

Ondanks dat orzo in de het Middellandse zee gebied gegeten wordt, komt het oorspronkelijk uit Macedonië dat nu aan Griekenland grenst. En omdat veel van de landen, zoals we ze nu kennen, jaren geleden andere grenzen hadden, is het een Griekse pastasoort. Men noemt het daar ‘kritharaki’ en Italië kennen ze het ook als risoni.

Voor de echte orzo bezoek je Italiaans traiteur of groothandel. Merken zoals De Cecco en La Molisana leveren ook en kun je vinden in de meeste supermarkten of biologische winkels. AH heeft het van het merk Lassie.

Is orzo hetzelfde als risotto?

Het is niet het zelfde als risottorijst. Groeit de rijstkorrel aan een plant, wordt de pastasoort gemaakt van tarwemeel. Wat leuk is is dat je risotto precies zo kunt bereiden met orzo. Het gerecht wordt dan orzotto genoemd in plaats van risotto.

Geen orzo in je supermarkt? Bestel het online of vervang de het met andere kleine pastasoorten, rijst of couscous.

Wat maken we met orzo?

Conclusie

Orzo is een pastasoort gemaakt van harde tarwe en komt oorspronkelijk uit Macedonië (nu Griekenland). Er zijn veel manieren om het te bereiden, zoals soep, salades en ovenschotels. De volkoren versie is gezonder dan witte rijst omdat het meer eiwitten en vezels bevat. Je kunt orzo bewaren in de koelkast en opwarmen in de magnetron of oven.

Laat een reactie achter