Dadels - voegen we toe in plaats van geraffineerde suikers. De dadels bevatten vezels en zijn een gezonder alternatief en geven een heerlijke smaak aan het simpele bananenbrood

Dit bananenbrood zonder boter en suiker is een gezonde variant van bananenbrood. Dit bananenbrood recept maken we namelijk zonder suiker maar met dadels.

Dadels zijn veel gezonder doordat de vezels in de dadel zitten. Verder voegen we er havermout en amandelmeel aan toe.


Liever een koolhydraatarm en een glutenvrij bananenbrood?
Verdubbel dan de hoeveelheid amandelmeel en laat de havermout weg uit het recept.


Ingrediënten bananenbrood zonder suiker en boter

Bananen – zijn het hoofdingrediënt van deze bananencake, want ondanks dat het brood heet, smaakt het als een cake. Kies voor grote rijpe bananen, dit geeft vulling en smaak.

Eieren – voegen we toe voor de bindingen het brood. Ben je vegan, dan kun je de eieren weglaten. Let dan op tijdens het bakken dat de cake goed gestold is door er met een houtenprikker in het brood te steken om te zien of hij goed droog is gebakken.

Amandelmeel – is koolhydraatarm, zorgt voor een heerlijk fluffy brood en geeft dit bananenbrood een fantastische smaak.

Havermout – geeft het bananenbrood zonder boter en suiker de energie die je nodig hebt om de dag te beginnen of gewoon als lekker tussendoortje. Laat de havermout weg als je glutenvrije bananenbrood wilt maken.

Dadels – voegen we toe in plaats van geraffineerde suikers. De dadels bevatten vezels en zijn een gezonder alternatief en geven een heerlijke smaak aan het simpele bananenbrood.

Bakpoeder – zorgt er voor dat het bananenbrood gaat rijzen en een mooie vorm krijgt. Want het oog eet eerst en het staat zo mooi.

Kokosrasp – brengt dit recept samen. Het zorgt er ook voor dat het bananenbrood zonder boter en suiker meer diepgang krijgt. Kokos is ook heel gezond.

Zeezout – zorgt ook voor diepgang en brengt alle smaken uit dit bananenbrood recept omhoog.

Recept bananenbrood zonder suiker en boter

Hoe maak je bananenbrood zonder boter en suiker?

Bananenbrood zonder suiker beslag maken met keukenmachine

Bananenbrood beslag in keukenmachine

Oven

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden

Beslag

  1. Pel de bananen en voeg ze toe aan de keukenmachine
  2. Breek de eieren en voeg ook deze toe
  3. Weeg je amandelmeel, en havermout af en voeg ze toe aan de machine
  4. Snij de dadels doormidden en verwijder de pit, voeg ze toe aan het mengsel
  5. Voeg de bakpoeder en snuf zout toe
  6. Sluit de keukenmachine en mix alle ingrediënten tot een mooi beslag
  7. Voeg nu de kokosrasp toe en meng nog even kort
Bananenbrood beslag in de cakevorm gieten

Bakblik

  1. Knip een bakpapier op maat van het bakblik en leg dit in het blik
  2. Pak de mengkom van de keukenmachine en voeg het beslag toe aan het blik
  3. Met de spatel haal je al het beslag uit de kom en in het blik
  4. Zorg dat het beslag netjes is verdeeld in het cakeblik

Bananenbrood zonder suiker bakken

  1. Voeg het bakblik met beslag toe aan de voorverwarmde oven
  2. Zet het blik in het midden van de oven en sluit de oven
  3. Zet de timer nu op 45 minuten
  4. Na 45 minuten prik je met een houten prikker in de bananenbrood om te zien of de cake gaar gebakken is
  5. De cake is gaar wanneer de houten prikker er schoon/droog uit komt
  6. Is de cake nog niet gaar, bak het bananenbrood dan nog in 10 extra minuten af

Bananenbrood beslag maken met de hand

Prakken

  1. Leg drie gepelde bananen op de snijplank
  2. Met een vork prak je de bananen helemaal fijn zodat er geen klontjes banaan meer zijn
  3. Voeg de banaan toe aan de mengschaal
  4. Weeg de amandelmeel en havermout af en voeg het toe bij de banaan
  5. Breek de eieren en voeg ze toe
  6. Voeg de kokosrasp en bakpoeder toe aan de mengkom
  7. Voeg een snuf zout toe en roer alles goed door met de hand
  8. Het is goed wanneer er een mooi beslag ontstaan is

Bakblik

  1. Knip een bakpapier op maat van het bakblik en leg dit in het blik
  2. Pak de mengkom en voeg het beslag toe aan het blik
  3. Met de spatel haal je al het beslag uit de kom en in het blik
  4. Zorg dat het beslag netjes is verdeeld in het cakeblik

Bananenbrood zonder suiker bakken

  1. Voeg het bakblik met beslag toe aan de voorverwarmde oven
  2. Zet het blik in het midden van de oven en sluit de oven
  3. Zet de timer nu op 45 minuten
  4. Na 45 minuten prik je met een houten prikker in de bananenbrood om te zien of de cake gaar gebakken is
  5. De cake is gaar wanneer de houten prikker er schoon/droog uit komt
  6. Is de cake nog niet gaar, bak het bananenbrood dan nog in 10 extra minuten af

Variëren

Je kunt er voor kiezen om je bananenbrood zonder suiker en boter te vullen met verschillende ingrediënten.
Denk dan aan;

Hoeveel calorieën heeft bananenbrood?

Een plakje bananenbrood van 45 gram heeft ongeveer 135 kilocalorieën.
Wil je afvallen dan is het belangrijk om niet te veel te eten. Dit noem je ook wel een calorietekort. Dat wil zeggen dat je lichaam minder calorieën krijgt dan dat het nodig heeft. Dan val je dus af.

Meer informatie Wat is een calorietekort en kun je ermee gezond afvallen?

Houd er rekening mee dat wanneer je meer ingrediënten toevoegt aan het beslag, je dus meer calorieën toevoegt aan het bananenbrood.

Recepten bananenbrood zonder suiker

Bananenbrood bewaren

Bananenbrood is prima drie dagen buiten de koelkast te bewaren in huishoudfolie of aluminiumfolie.

Hier meer informatie over bananenbrood bewaren, invriezen en ontdooien

Veel Gestelde Vragen over Bananenbrood (4)

  • Kan je bananenbrood invriezen?
  • Hoe lang kun je bananenbrood bewaren?
  • Hoe ontdooi je bananenbrood?
  • Kan je bananenbrood opwarmen?

Bereidingswijze

Bananenbrood zonder suiker en boter
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
Bananenbrood beslag maken met keukenmachine
  1. Pel de bananen en voeg ze toe aan de keukenmachine
  2. Breek de eieren en voeg ook deze toe
  3. Weeg je amandelmeel, en havermout af en voeg ze toe aan de machine
  4. Snij de dadels doormidden en verwijder de pit, voeg ze toe aan het mengsel
  5. Voeg de bakpoeder en snuf zout toe
  6. Sluit de keukenmachine en mix alle ingrediënten tot een mooi beslag
  7. Voeg als laatst de kokosrasp toe en meng nog even kort
Bakblik
  1. Knip een bakpapier op maat van het bakblik en leg dit in het blik
  2. Pak de mengkom van de keukenmachine en voeg het beslag toe aan het blik
  3. Met de spatel haal je al het beslag uit de kom en in het blik
  4. Zorg dat het beslag netjes is verdeeld in het cakeblik
Bananenbrood bakken
  1. Voeg het bakblik met beslag toe aan de voorverwarmde oven
  2. Zet het blik in het midden van de oven en sluit de oven
  3. Zet de timer nu op 45 minuten
  4. Na 45 minuten prik je met een houten prikker in de bananenbrood om te zien of de cake gaar gebakken is
  5. De cake is gaar wanneer de houten prikker er schoon/droog uit komt
  6. Is de cake nog niet gaar, bak het bananenbrood nog 10 minuten extra
  7. Laat de bananenbrood afkoelen en serveer bij een kop koffie of thee

Laat een reactie achter