Griekse salade met ui, komkommer, tomaat, Kalamata olijven en een dressing met olijfolie en rode wijnazijn, heerlijk met brood, stukje vlees of vis.
Net terug uit Griekenland en super enthousiast over het eten en vooral de Griekse salade? Heel herkenbaar, ook ik ben er gek op. De eenvoud van deze salade, mits goed gemaakt, is een fantastisch gezond gerecht.
Maar hoe maken de Grieken deze salade nou ook alweer. Zoek niet verder, hier is de authentieke Griekse salade recept.
Ingrediënten Griekse salade
De traditionele Griekse salade bestaat uit;
- ui
- komkommer
- tomaat
- olijfolie
- Kalamata olijven
- 1 plak echte feta kaas
- Oregano
Griekse dressing;
- Olijfolie
- Rode wijnazijn
Bereiding Griekse salade
- Was de paprika en tomaten en snij de in grove stukken.
- Snij de komkommer in plakjes van een 5 mm.
- Maak de ui schoon en snij deze in halve ringen ook van 5 mm.
- Leg de groenten in een diep bord of kom.
- Giet er de olijfolie en azijn overheen en maak af met wat zout en versgemalen peper.
- Huzzel de groenten en dressing goed door elkaar zodat de dressing goed mengt met de groenten.
- Leg nu de feta in het midden op de salade of brokkel de feta over de salade heen.
- Strooi wat oregano over de feta en voeg als laatst de Kalamata olijven rondom.
Griekse sladressing
Een Griekse dressing bestaat meestal uit goede extra vergine olijfolie en azijn. Maar er wordt ook gewerkt met geperste knoflook, rode wijnazijn en balsamico gebruikt.
Waar komt de Griekse salade vandaan?
Griekse salade moet je eigenlijk zien als boeren salade. Wat er van het land kwam daar werd een salade mee gemaakt. In Duitsland kent met de boerensalade of Baurensalat. De beste salades worden gemaakt in het seizoen, dus wanneer de groenten vers en op hun top zijn.
Wat is Goriatiki (choriatiki)?
Goriatiki of choriatiki is de traditionele Griekse salade. Deze Griekse salade wordt gemaakt met rijpe tomaten, komkommer, groene paprika, witte ui, olijven en feta. Daarna wordt de salade besprenkelt met goede olijfolie, oregano, zout en vers gemalen peper. Met de juiste verse ingrediënten uit het seizoen en de juiste volgorde van de bereiding van de Griekse salade, ervaar je echt Griekenland.
Grieken houden van hun kruiden. Veel gerechten zoals sauzen, brood en salades worden op smaak gebracht met een Griekse kruidenmix. Denk dan aan koriander, oregano, dille, munt, basilicum, komijn en kaneel.
De beste olijven zijn de Kalamata olijven en hebben een fantastische smaak. Kun je deze Kalamata olijven krijgen, dan zeker doen! Er wordt ook olijfolie van geperst en dat maakt de Griekse salade helemaal af.
Hoeveel calorieën zitten er in een Griekse salade?
Alle slasoorten zijn gezond. De meeste bevatten meer vocht dan calorieën. In de regel geldt hoe donkerder de slablaadjes hoe gezonder de sla is. Romaine sla, ook wel bindsla genoemd wordt gezien als de lekkerste slasoort, door zijn knapperigheid en voedingswaarden.
Echte feta wordt van schapenkaas gemaakt en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. De meeste feta bedraagt 45% melkvet. In vergelijking met parmezaanse kaas heeft feta minder calorieën. 28 gram Parmezaanse kaas bevat namelijk ± 110 calorieën en 7 gram vet. Daar tegenover heeft feta 74 calorieën en 6 gram vet.
Salade heeft in het algemeen weinig calorieën. De calorieën voeg je meestal zelf toe door het toevoegen van bijvoorbeeld oliën, kaas of brood.
Bekijk hier een lijst van Eten met weinig calorieën
Hoe lang kun je Griekse salade bewaren?
Griekse salade kun je prima een dag van tevoren maken. Bewaar de salade afgesloten in een bak tot 1 á 2 dagen in de koelkast. Let wel op dat je de sla dressing apart bewaart en pas met de sla mengt wanneer je de salade gaat eten. Dan blijft de salade het langs goed. De zuren in de dressing kunnen namelijk de sla laten verleppen en dit bevorderd de versheid niet. Sla invriezen is niet mogelijk omdat je de smaak en structuur van de sla kapot maakt en de sla verlept en niet meer knapperig is na het invriezen.
Variaties
Zoveel smaken zoveel wensen. En daarom kun jij een Griekse salade naar wens maken. Of je dat nu door kip, rucola, blad- of botersla, maak jouw variatie van deze salade.
Gek op salades, bekijk ook deze Italiaanse Panzanella
Wat eten we bij een Griekse salade
Bereidingswijze
-
Was de paprika en tomaten en snij de in grove stukken
-
Snij de komkommer in plakjes van een 5 mm
-
Maak de ui schoon en snij deze in halve ringen ook van 5 mm
-
Leg de groenten in een diep bord of kom
-
Giet er de olijfolie en azijn overheen en maak af met wat zout en versgemalen peper
-
Hussel de groenten en dressing goed door elkaar zodat de dressing goed mengt met de groenten
-
Leg nu de feta in het midden op de salade of brokkel de feta over de salade heen
-
Strooi wat oregano over de feta en voeg als laatst de Kalamata olijven rondom