Deze kip is een gegarandeerd succes tijdens een verjaardag, op een borrelplank of serveer de kipkluifjes uit de oven als avond eten met quinoa en gebakken groenten

Knapperig gebakken kipkluifjes uit de oven. Afgemaakt met een heerlijk pittige dressing, gemaakt van Griekse yoghurt, Sriracha saus en citroensap.

Deze kip is een gegarandeerd succes tijdens een verjaardag, op een borrelplank of serveer de kipkluifjes uit de oven als avond eten met quinoa en gebakken groenten.

Gebakken kippenvleugels uit de oven zijn zo echt te makkelijk om te maken. Bak ze krokant van buiten én sappig van binnen met dit recept.

Ingrediënten voor krokant gebakken kipkluifjes uit de oven

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor dit kipkluifjes recept. In dit recept gebruik ik mijn favoriete kipkruiden, maar wees zo vrij om je eigen kruidenmix te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

Kipkluifjes

Koop grootverpakking kipkluifjes ook wel drumsticks of kippenvleugeltjes of vleugeltjes genoemd. Snij de drumsticks wel van de kippenvleugeltjes af, zodat je ze makkelijk in de hand kunt houden tijdens het eten.

Paneer

Ik gebruik 0.0 bloem waarmee ik ook mijn pizzadeeg maak. Je hebt een klein beetje nodig om je kipkluifjes mee te paneren. Je kunt ook maisbloem of andere producten gebruiken zoals broodkruim of havermeel om je kip te paneren voor dat krokante laagje. Maar een beetje bloem brengt al veel knapperigheid aan je kip.

Kruidenmix

Knoflookpoeder, uienpoeder en paprika poeder. Als je wilt, kun je gerookte paprika gebruiken of pittige paprikapoeder als je meer pit wilt.

Peper en zout

Koosjer zout gebruik ik in mijn recepten. Als je fijn zout gebruikt, wil je er misschien minder van gebruiken, anders wordt het gerecht te zout.

Garnering

Snij wat lente-ui of bosui fijn voor de garnering.

Bereidingswijze van de krokante kipkluifjes uit de oven

Kippenvleugels bakken in de oven is super eenvoudig, daarom ben ik er zo dol op. Dit zijn de basisstappen:

Kruiden; meng je favoriete kruiden in een schaal met het zout een peper en smeer je kipkluifjes hier mee in.

Bloem; in een schaal met bloem plaats je een voor een je kipkluifjes en rolt ze door de bloem voor een wit jasje. Verwijder overtollige bloem.

Bakplaat; leg je nu je kippenvleugeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bakken; bak je kipkluifjes op 160 graden in 40 minuten krokant in de oven. Op deze manier bak je de kip langzaan gaar met een krokant korstje en blijft de kip sappig van binnen.

Bak krokante kipkluifjes in de airfryer

  • Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
  • Plaats de drumsticks in de airfryer en gaar ze in 10 minuten bruin.
  • Verlaag de temperatuur naar 150 °C en bak ze in 10 minuten krokant.

Saus voor bij de kipkluifjes uit de oven

Natuurlijk kun je de kipkluifjes zo opeten maar deze dipsaus is ook echt een aanrader.
Wat heb je nodig;

  • Sriracha saus of pittige saus naar keuze
  • Griekse yoghurt 0% vet
  • Sap van een halve citroen

Voeg de ingrediënten toe aan een schaal en roer alles goed door. Proef de saus en voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe.

Voeg de saus toe aan een boterhamzak/vrieszak, knip het puntje van de zak af met een schaar, nu heb je een spuitzak met saus voor over je kip. Je kunt de saus ook in het schaaltje laten om te dippen.

Meer informatie over: Knoflooksaus maken

Kipkluifjes marineren oven

De bovenstaande manier is je kipborrelhapjes paneren in een kruidenmix, of kiezen voor een kip marinade.

Probeer ook eens:

Je kunt de kip marinades gebruiken voor alle soorten kip, van kippenpoten, kippenvleugeltjes, kipfilet, kippendijen of hele kip.

Krokant gebakken drumsticks uit de oven

Hoe krokante kipkluifjes uit de oven bewaren

Restjes blijven 3-4 dagen goed in de koelkast, in een luchtdichte verpakking. Verwarm ze voorzichtig, afgedekt, in de magnetron op 50% vermogen. Of verwarm ze opnieuw in een oven op lage temperatuur zoals 160 graden.

Je kunt de restjes ook invriezen. Plaats de gekookte vleugels in diepvrieszakken en vries ze maximaal drie maanden in. Leg ze de dag voordat je ze gaat serveren in de koelkast, zodat ze een nacht lang langzaam kunnen ontdooien.

Als ze klaar zijn om te serveren, verwarm ze dan opnieuw in de magnetron of – beter nog – in de oven.

Veel gestelde vragen

Wat is een kipkluifje?

Kipkluifjes zijn de kleine variant van de wat grotere drumsticks. Supermarkten noemen ze overal anders. Zo krijgen ze ook de naam kipdrummetjes, kipborrelhapjes en borrelpootjes.

Kun je kippenvleugels bakken in plaats van ze te frituren?

Kippenvleugeltjes kun je zeker bakken in de oven. Dit veel veel makkelijker en gezonder dan frituren. Eigenlijk kun je alles in de oven bakken, zolang je de temperatuur goed in de gaten houdt.

Hoe lang kipkluifjes in oven?

Er zijn verschillende manieren om je kipkluifjes te garen in de oven:

  • Bak ze op 180 graden in 20/25 minuten gaar
  • Bak zo langzaam op 160 in 40 minuten + 10 minuten op 190 graden

Kipkluifjes oven temperatuur

Bak ze op een lagere temperatuur zoals 160 graden in 40 minuten gaar, slow roast noemt men dit. Hiermee blijft de binnenkant van de kip sappig en de buitenkant wordt langzaam krokant.

De laatste 10 minuten zou je de oven hoger kunnen zetten op bijvoorbeeld 190 graden om de kip extra krokant te krijgen. Zijn de kipkluifjes wat groter, dan zou je nog 10 minuten extra kunnen toevoegen op 190 graden.

Hoeveel kipborrelhapjes per persoon?

Ben je een grote eter en wat eet je naast de kipkluifjes? Dat zijn vragen die je jezelf moet stellen. Want als de kip het enige is dan eet je vaak meer dan wanneer je er aardappelen, rijst of groente in de oven bij serveert. Denk aan 8 tot 10 kipkluifjes per persoon als je ze eet tijdens een borrel. Kinderen eten er 4 tot 6.

Gerechten voor bij je krokante kipkluifjes

Bereidingswijze

Kipkluifjes
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Voeg je kip toe aan een grote schaal en voeg hieraan je kruiden toe
  3. Meng je kip goed met de kruiden zodat je kip overal gekruid is
  4. Voeg het bloem toe en paneer je kip wit uitziet van de bloem
  5. Plaats de kip op een bakplaat dat bekleed is met bakpapier
  6. Zet de bakplaat met kip in de voorverwarmde oven en bak ze in 40 minuten krokant. Draai de kip na 20 minuten even om
  7. Snij de lente-ui fijn in ringen en plaats ze in een schaaltje
Saus
  1. Voeg de Griekse yoghurt toe aan een schaaltje
  2. Pers het sap van een halve citroen en voeg dit toe aan de yoghurt
  3. Voeg nu de Sriracha saus toe en roer alles goed door.
  4. Laat de saus in het schaaltje of maak een spuitzak met een boterhamzakje en spuit de saus over de kip en garneer met lente-ui zoals op de foto

2 reacties

  1. Elodie Van Der Borre

    heel mooi en lekker
    gek maar goed idee!!!!

    Elodie Van Der Borre did not rate this post.
    1. Hai Elodie wat super leuk om te horen! Geniet van je dag!

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5

Laat een reactie achter