Het originele recept bevatte alleen room, kaas en pasta, maar later werd kip toegevoegd om het gerecht meer smaak en voedingswaarde te geven
Kip Alfredo is een geliefd pastagerecht dat gemaakt wordt met een witte romige pastasaus.
Maar hoe maak je kip Alfredo? In dit kip Alfredo recept leg ik het je stap-voor-stap uit.
Dit recept is beter dan de kip Alfredo van HelloFresh want wij maken hem op de authentieke Romeinse manier zoals Alfredo hem maakte.
Maar wees zo vrij om jouw versie van deze smaakvolle Italiaanse pasta alfredo te maken.
Wat is kip Alfredo?
Kip Alfredo is een Italiaanse gerecht dat bestaat uit kip, room, kaas en pasta. Het is een populair gerecht dat vaak wordt geserveerd als een hoofdgerecht.
Het is afkomstig uit Rome, waar het werd bedacht door restauranthouder Alfredo di Lelio in 1914. Hij bedacht het gerecht als een manier om zijn zwangere vrouw te verwennen.
Het originele recept bevatte alleen room, kaas en pasta, maar later werd kip toegevoegd om het gerecht meer smaak en voedingswaarde te geven.
Ingrediënten kip Alfredo
Penne pasta – waarin de saus gaat zitten. Je kunt ook kiezen voor Linguini of Fettuccine met een breeder oppervlak waar de saus lekker op blijft zitten.
Kippendijen – hebben meer smaak dan kipfilet. Het gerecht afmaken in de pan waarin je de kippendijen hebt gebakken zorgt voor extra smaak aan het pasta Alfredo gerecht. Je kunt er ook voor kiezen om kip te koken.
Italiaanse kruiden – geven de saus en en kippendijen hun smaak.
Meer informatie over pasta
Roomboter – zorgt voor die heerlijk volle romige smaak en bind de saus.
Slagroom – zorgt natuurlijk ook voor de smaak en niet voor niets wordt de Alfredo pasta een crowdpleaser genoemd.
Knoflook – mag je niet vergeten in deze romige pastasaus.
Parmezaanse kaas – wordt gebruikt om de saus nog romiger te maken zodat ze goed blijft plakken aan de pasta.
Zwarte peper en zout – om het gerecht diepgang te geven en de ingrediënten omhoog te halen.
Kip Alfredo broccoli maken
De kip
- Marineer de kip door de kippendijen in te smeren met olijfolie, zout, peper en Italiaanse kruiden.
- Verhit een grote pan op hoog vuur.
- Voeg een theelepel olijfolie en een klontje boter toe en zet het vuur op middel hoog.
- Wanneer de boter is gestopt met pruttelen leg je de kippendijen rustig één voor één in de pan en laat ze met rust.
- Bak de kippendijen in 10 minuten om en om gaar.
- Verwijder de gebakken kippendijen uit de pan.
Broccoli
- Zet een steelpannetje met water op het vuur en breng dit aan de kook.
- Snij kleine roosjes broccoli.
- Zet het vuur uit en voeg de kleine roosjes broccoli toe aan het warme water en laat de broccoli hierin 6 minuten garen.
- Proef een stukje broccoli en is deze naar wens giet de broccoli af.
Pasta
- Kook de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking.
- Houd een soeplepel pasta water apart.
Saus
- Voeg de boter toe aan de pan waarin je net de kip in hebt gebakken en laat de boter smelten.
- Nu voeg je de slagroom toe, de knoflook, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper en roer alles goed door.
- Voeg de geraspte parmezaanse kaas toe aan de saus en roer alles goed door totdat de kaas gesmolten is.
- Laat alles op laag vuur warm worden.
Kip Alfredo opmaken
- Voeg de pasta toe aan de pan met saus en meng alles goed door zodat de saus goed verdeelt is over de pasta.
- Is de saus te dik, voeg dan een beetje van het pasta water toe totdat je de gewenste dikte hebt en roer alles door.
- Voeg de broccoli toe aan de pasta en saus en roer ook dit goed door.
- Snij de kip in reepjes of blokjes en voeg deze ook toe aan het Alfredo pasta gerecht.
- Zet de pan met kip Alfredo op tafel en schep de borden op.
Eet smakelijk!
Kip Alfredo variaties
Van origine werd de Fettuccine Alfredo alleen gemaakt met room, kaas, pasta zout en peper. Tijden veranderen en smaken dus ook.
Probeer eens om pasta Alfredo te maken met champignons, paprika en een andere soort kaas. Kies om de kip te vervangen met gerookte zalm of maak een Alfredo pasta ovenschotel.
Kip Alfredo tips
Kies voor een blok Italiaanse kaas. zoals Parmezaanse kaas of Pecorino Romano of een van deze smeltkazen.
Zorg dat alles klaar staat voordat je begint met koken. Op deze manier is dit Alfredo kip recept gewoon een kwestie van 1, 2, 3…
Bak de kip niet te gaar. De kip bak je aan beide zijden voor 10 minuten zo weet je dat de kip gaar is en niet droog wordt.
Is je saus te dik? Voeg er dan een beetje pasta water aan toe en roer alles goed door. Totdat je de gewenste dikte hebt.
Is je saus te dun? Kook de saus dan even wat langer totdat je de gewenste dikte hebt.
Wil je het recept wat lichter hebben? We gebruiken aardig wat boter en slagroom en om het Alfredo recept wat lichter te maken kun je kiezen om de slagroom te vervangen met wat halfvolle room.
Onthoud dat als je kiest voor halfvol je saus wat dunner blijft.
Kip Alfredo bewaren
Vooruit maken: Als je kip Alfredo vooruit wilt maken dan kun je het beste alleen de kip een dag van te voren bakken. De Alfredo saus zou ik persoonlijk de dag zelf bereiden.
Restjes: kip Alfredo zijn tot 3 dagen in de koelkast te bewaren in een afsluitbare container in de koelkast.
Hoe kip Alfredo opwarmen: Verwarm een koekenpan op matig vuur en voeg de pasta met Alfredo saus en de kip toe aan de pan. Laat langzaam opwarmen.
Een andere optie is om de restjes aan een ovenschaal toe te voegen, wat geraspte kaas over de pasta te strooien en in de oven opwarmen als een ovenschotel.
Gekookte broccoli over? Zo bewaar je de broccoli.
Wat eten bij kip Alfredo?
De pasta Alfredo is hoog in calorieën is en zal je zeker een gevuld gevoel geven. Deze bijgerechten kun je erbij eten: