Koop kippendijen of kipfilet bij een toko, dit is vaak goedkoper dan in de supermarkt. Vries porties kipgehakt of kipburgers in voor later gebruik
Zelf een kipburger maken met kipgehakt is eenvoudiger dan je misschien denkt. Dit kipburger recept kan binnen een half uur op tafel staan.
Kies er voor om de kipburger zonder brood te eten met wat aardappeltjes uit de oven en groenten. Of kies er voor om een verse kipgehakt burger te maken en te serveren op een lekker broodje met wat toppings zoals een uitje, tomaat, sla en saus.
Kipburger met kipgehakt
Een broodje kipburger zelf maken begint bij kippengehakt. Dit kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of toko. Veel lekkerder is om je kipgehakt zelf te maken en het kipgehakt te kruiden naar jouw smaak. Ik vind kippengehakt uit de supermarkt smaakloos en hou van een beetje een kick als ik een hap neem van mijn broodje kipburger.
Tip: Kies voor kippendijen, deze hebben meer vet dus meer smaak en drogen niet zo snel uit dan wanneer je alleen kipfilet gebruikt.
Kipgehakt maken
Kipgehakt zelf maken is echt super eenvoudig. Wel even eerst de kippendijen of kipfilet voor 30 minuten in de vriezer stoppen voordat je er kipgehakt van maakt.
Je leest er alles over in dit artikel: Kipgehakt maken
Ingrediënten kipgehakt burger
- 500 gram kippengehakt (kipfilet of kippendijen)
- 75 gr paneermeel
- 2 eetlepels (vegan)mayonaise
- 2 eetlepels zeer fijngesneden uitjes
- 1 eetlepel verse peterselie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- ½ rode peper (optioneel)
Toppings en benodigdheden
- Hamburgerbroodjes om te serveren
- Sla
- Tomaat
- Rode uien
- Ketchup
- Mayonaise
- Knoflooksaus
Zelf kipburgers maken van kipgehakt
- Plaats de kipgehakt in een grote mengschaal
- Snij of rasp de uitjes en knoflook zeer fijn en voeg dit toe aan het gehakt
Voeg de paneermeel of broodkruim toe aan de schaal
Snij de peterselie en rode peper fijn en voeg deze ook toe aan het gehakt
Voeg nu de specerijen zoals paprikapoeder, zout, en zwarte peper toe en roer alles goed door. - Verdeel de kipgehakt in de mengschaal in vier gelijke delen. Als je er vier burgers van maakt
- Smeer je handen in met olijfolie zodat het gehakt niet blijft plakken aan je handen
- Maak nu 4 kipburgers van je kipgehakt en leg ze op een schaal met bakpapier en voeg ze een halfuur tot een uur in de koelkast zodat ze wat steviger worden. Dit voorkomt dat ze uitklaar vallen als je ze gaat bakken of grillen. Zorg er wel voor dat ze weer op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat bakken.
- Bak in de tussentijd je brioche burger broodjes in een pan of grill voor een knapperige binnenkant.
- Bak nu je kipburgers in een warme grillpan of pan op medium hoog vuur. Ze hebben 4 tot 5 minuten per kant nodig om gaar te worden.
- Laat de kipgehakt burgers nu even rusten zodat al de vleessappen terugvloeien in de burger. Dit maakt ze sappig en super smaakvol!
- Maak nu de brioche broodjes op door er naar wens saus op te smeren zoals mayo, ketchup of srirachasaus.
- Leg er nu een blaadje sla op, weer een beetje saus, vervolgens de burger, dan wat tomaat en rode ui en als je wilt, weer wat saus.
Eet smakelijk!
Burgerbroodjes
Natuurlijk kun je naar de supermarkt rennen voor wat broodjes maar veel lekkerder is om je kipburger van kipgehakt op een brioche broodje serveren.
Ik koop de burgerbroodjes altijd bij Erik’s Landwinkel in Bergen NH.
Toppings
Toppings voor je kipgehakt burger zijn er genoeg. Ik hou van pit en eet ze soms met chutney, Srirachasaus, maar ook met curry, ketchup of mayonaise. Hieraan voeg ik dan meestal een blaadje sla, rode of witte ui, tomaat en augurk toe. Eigenlijk net zoals je een hamburger van rundvlees zou klaarmaken. Een andere smaakvolle optie is om uien te karameliseren en deze te gebruiken op je burger
Tips voor zelf kipburgers maken
- Voeg wat (vegan)mayo toe aan je kipgehakt gemaakt van kipfilet. Dit voorkomt uitdrogen.
- Smeer je handen in met wat olijfolie zodat de kipgehakt niet aan je handen blijft plakken wanneer je de burgers vormt.
- Leg de net gevormde kipburgers even 30 minuten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze stevig worden en niet uitklaar vallen als je ze bakt in de pan of grill.
- Meng het kipgehakt niet te lang. Te lang mengen kan er voor zorgen dat de burgers taai worden.
- Laat de pan goed heet worden en olie deze ook in. Dit voorkomt dat de burger vast komt te zitten.
- Laat de kipburger eenmaal in de grillpan, bbq of pan met rust. Ga er niet met een spatel op drukken. Anders loopt al het vocht uit je kipgehakt burger en wordt hij ook taai of valt uitklaar.
- Om de kipburgers glutenvrij te maken, kun je havermeel, amandelmeel of panko-paneermeel gebruiken.
- Bespaar tip: koop kippendijen of kipfilet bij een toko. Dit is vaker goedkoper dan in de supermarkt. Vries porties kipgehakt of kipburgers in voor later gebruik!
Recepten met gehakt
Veel Gestelde Vragen over kipgehakt burgers (6)
- Hoe bereid je een kipburger?
- Kun je kipburgers in de oven bakken?
- Is een kipburger gezond?
- Wat zit er in een kipburger?
- Kun je kipburgers van tevoren maken?
- Kun je kipburgers invriezen?
Bereidingswijze
-
Voeg alle kipgehakt burger ingrediënten toe aan een grote mengschaal en meng tot alles goed gecombineerd is. Pas op dat je niet te lang mengt
-
Verwarm de grillpan voor op medium vuur
-
Vorm 4 tot 6 kipburgers van het kipgehakt
-
Bak of grill de burgers in de voorverwarmde grillpan 4 tot 5 minuten aan beide kanten tot ze gaar zijn. Laat ze even rusten onder huishoudfolie
-
Bak je broodje even kort aan en bouw je kipburger op naar smaak met sla, tomaat, rode ui en verschillende sauzen
-
Eet smakelijk!