Korter dan een half uur marineren zorgt ervoor dat je kip niet mals genoeg wordt en de marinade niet de tijd heeft om in de kip te trekken.

Kip met ketjap marineren is niet alleen super lekker, het is ook nog eens erg makkelijk.

In dit artikel heb ik 8 recepten waarin we kip marineren met ketjap.

Wat is jouw favoriete marinade?

Ketjap marinade

Er zijn Indonesische, Japanse en Chinese ketjap soorten. De Indonesische ketjap is een soort sojasaus.

Deze saus wordt gemaakt van zout, kruiden, gefermenteerde sojabonenmeel en grof gemalen tarwe.

Het verschil tussen de Indonesische ketjap en die van de Chinese en Japanse zit hem in de donkerbruine kleur en de stroperigheid.

De bekendste ketjap soorten zijn de Indonesische varianten ketjap manis, deze ketjap is dik en zoet.

De tweede is ketjap asin en is dunner en zouter. De derde Indonesische is ketjap sedang en zit kwa smaak tussen de zoete en zoute varianten in.

Er zijn nog een aantal soorten maar die verschillen niet zo erg van de drie genoemde.

Bekijk goed welke smaak je de kip wilt geven voordat je de kip gaat marineren.

1. Kip marineren met ketjap ‘Asian style’

De onderstaande ingrediënten worden veel gebruikt de Aziatische keuken bij het marineren van kip met ketjap.

Kip marineren met ketjap gaat als volgt:

  • Giet 2 el olijfolie toe aan een mengschaal
  • Voeg hieraan 4 el ketjap manis toe
  • Voeg 2 el bruine suiker toe
  • Voeg 1 tl sambal toe
  • Voeg 2 fijngesneden teentjes knoflook toe
  • Voeg 1 el citroensap toe
  • Roer alles goed door en voeg je de 500 gram kipstukjes toe
  • Schep alles goed door zodat de olie, ketjap, citroensap, knoflook en bruine suiker in de kip trekt en deze smakelijk marineert
  • Laat de kip, afgedekt in de koelkast, zeker een half uur marineren
  • Rijg na een half uur de kipstukjes aan een saté stokje
  • Bak ze op de bbq of grillpan in 7 tot 10 minuten gaar.

Eet de kipsaté zo uit de hand of serveer de kipsaté met stokbrood of witte rijst met atjar.

Rauwe kip gemarineerd in ketjap en kruiden

Kip marineren ketjap recept

Er zijn veel verschillende manieren voor het marineren van kip met ketjap. Zo kun je denken aan kip marinade met ketjap en honing of kip marinade met ketjap, ui, knoflook en gember. Maar ook kip marinade met ketjap, kerriepoeder, paprikapoeder en witte wijn.

Hieronder geef ik je nog 6 varianten van de kip ketjap marinade.

2. Marinade honing ketjap

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el honing
  • 1 el sesamolie
  • 1 el citroensap
  • 1 cm verse gember

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, honing, sesamolie, citroensap en geraspte gember toe te voegen aan een mengschaal en roer alles goed door.
  3. Zorg dat de mengschaal groot genoeg is om ook de kip blokjes aan toe te voegen.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren.
  5. Bak de gemarineerde kip ketjap en honing in een koekenpan gaar of rijg aan een sateprikker en bak op de bbq of grillpan.

Lekker met geroerbakte groenten of noedels

3. Thaise kip ketjap marinade (pittig)

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 2 el ketjap manis
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el sherry
  • ½ tl witte peper
  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, fijngesneden rode peper en teentjes knoflook, sherry en witte peper toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Zorg dat de mengschaal groot genoeg is om ook de kip blokjes aan toe te voegen.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren.
  5. Bak de gemarineerde Thai kip ketjap marinade in een wokpan op hoog vuur gaar.

Lekker met groenten die je samen met de kip roerbakt en samen eet met rijst.

4. Zoete ketjap marinade

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 1 el ketjap manis
  • 2 el olijfolie
  • 1 fijngesnipperd uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl honing
  • 1 tl zoete paprikapoeder
  • ½ tl zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, olijfolie, gesnipperd uitje en knoflook, honing, paprikapoeder en zwarte peper toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Voeg de kip blokjes toe en roer door.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren.
  5. Bak de kip in zoete ketjap marinade aan in koekenpan gaar.

Lekker met groenten die je samen met de kip roerbakt en eet met rijst.

Kip ketjap marinade gegrild

5. Kip marineren ketjap Indonesisch

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 7 el ketjap manis
  • 4 el olijfolie
  • 4 el bruinesuiker
  • 4 teentjes knoflook
  • Sap van 1 citroen
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ tl cayennepeper

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, olijfolie, bruine suiker, fijngesneden knoflook, citroensap, cayennepeper en zwarte peper toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Voeg de kip blokjes toe en roer door.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren. Langer marineren is lekkerder!
  5. Bak kip marineren ketjap Indonesisch als saté op de grill of bbq.

Lekker met bami, rijst en groenten.

6. Marinade ketjap knoflook

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 250 ml ketjap manis
  • 1 el arachideolie (pindaolie)
  • 1 tl bruinesuiker
  • 4 teentjes knoflook
  • Sap van 2 citroenen
  • 2 cm geraspte verse gember
  • 3 sjalotten gesnipperd
  • 1 rode peper gesnipperd
  • Snuf zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, arachideolie, bruine suiker, fijngesneden knoflook, citroensap, gember, sjalotten, rode peper en zout toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Voeg de kip blokjes toe en roer door.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren. Langer marineren is lekkerder!
  5. Bak de kip ketjap knoflook in koekenpan gaar.

Lekker met groenten en rijst of noedels.

7. Kip marineren ketjap Surinaams / Javaans

  • 500 gram kipfilet of kippendijen of kipdrumsticks
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin (zoute variant)
  • 5 el olijfolie
  • 3 cm Laos fijngesneden
  • 3 cm gember fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook fijngesneden
  • Snuf zout
  • Snuf verse zwarte peper
  • 1 tl 5 kruidenpoeder
  • 2 salamblaadjes
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • Stukje trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
  • 1 kip bouillonblokje
  • 1 peper madame Jeanette heel gelaten (optioneel)
  • 1 peper lombok in ringen gesneden
  • 1 mespuntje bruinesuiker

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, olijfolie, fijngesneden Laos, knoflook, gember, 5 kruidenpoeder, salamblaadjes, ½ rode ui, zou en zwarte peper toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Voeg de kip blokjes toe en roer door.
  4. Zet afgedekt minimaal een halfuur in de koelkast om te marineren.
  5. Bak de Surinaamse kip ketjap in een grote wok aan.
  6. Voeg de andere helft van de rode ui toe en bak even.
  7. Voeg de tomaat in blokjes, bruine suiker, het bouillonblokje toe en bak alles even goed aan.
  8. Voeg de trassi toe en nog wat ketjap roer door en bak verder.
  9. Voeg nu een half kopje water toe zodat de kip kan sudderen.
  10. Leg de hele madame Jeanette peper bij de kip in de pan en laat de kip ketjap Surinaamse stijl stoven zodat de kip gaar is en de saus een beetje is ingedikt.
  11. Zet het vuur uit en laat even rusten.

Lekker met bami, groenten, witte of gebakken rijst of brood.

8. Marinade ketjap sambal

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl sambaloelek (naar smaak)
  • 4 teentjes knoflook
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el worcestersaus
  • Snuf witte peper

Bereidingswijze:

  1. Snij de kip in stukken van 4×4 centimeter
  2. Maak de marinade door de ketjap, olijfolie, sambal, fijngesneden knoflook, citroensap, witte peper en worcestersaus toe te voegen aan een mengschaal en alles goed door te roeren.
  3. Voeg de kip blokjes toe en roer door.
  4. Zet afgedekt minimaal een dag in de koelkast om te marineren.
  5. Haal de kip uit de marinade en bak de kip ketjap sambal in koekenpan bruin.
  6. Voeg de marinade toe en laat gaar sudderen.

Lekker met witte rijst en kimchi.

Andere recepten met kip marinade

Veel Gestelde Vragen Over Kip Marineren (3)

  • Kip marineren ketjap hoe lang?
  • Hoe ketjap manis gebruiken?
  • Hoe ver van te voren kun je kip marineren?

Conclusie

Bij het marineren van kip met ketjap zijn de verhoudingen niet super belangrijk. Gebruik je sambal, srirachasaus of andere pepers, hoe meer je gebruikt, hoe heter de saus natuurlijk. Nu is het alleen nog de kip bakken in een wok- of koekenpan met roerbakgroenten en serveren over rijst, bami of nasi.

Laat een reactie achter