
Rauwe aardappelen in de oven kunnen prima zonder ze eerst voor te koken. Het hangt namelijk af van hoe snel je wilt eten.
Rauwe aardappelen in de oven kunnen prima zonder ze eerst voor te koken. Het hangt namelijk af van hoe snel je de gebakken aardappelen uit de oven wilt eten. Maar ga je voor crispy aardappelen uit de oven, dat bereik je met voorgekookte aardappelen. De buitenkant wordt krokant en omdat ze korter garen in de oven droge ze ook niet uit en blijven ze heerlijk romig van binnen.
In dit artikel twee opties, rauwe aardappelen in de oven en voorgekookte aardappelen in de oven.
Geschikte aardappelen
Vastkokende rauwe aardappelen zijn geschikt om in de oven te bakken of voor te koken. Je kunt ze ook ongeschild in aardappelschijfjes, partjes, blokjes, met of zonder zout en kruiden in de oven bakken.
Vastkokende aardappelen zijn:
- Bintje
- Bildtstar
- Nicola
- Opperdoezer
- Menopper
- Meerlanders
- Frieslanders
Rauwe aardappelen bakken in de oven
- Verwarm je (hetelucht) oven voor op 190 graden
- Was je rauwe aardappelen met water schoon. Laat de schil er aan of schil je aardappelen
- Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes. Zorg dat ze allemaal dezelfde grootte hebben
- Voeg de rauwe partjes, blokjes of schijfjes toe aan een mengschaal
- Besprenkel de rauwe aardappelen met olijfolie en flinke snuf zout en hussel alles goed door elkaar.
- Verdeel de rauwe aardappelen over een met bakpapier belegde bakplaat of geoliede ovenschaal
- Bak de rauwe aardappelen in de oven voor ongeveer 45 minuten. Huzzel op de helft van de tijd de rauwe aardappelen in de oven even goed zodat alle kanten knapperig gebakken worden
Hoe lang rauwe aardappelen in de oven?
Dat hangt af van hoe groot je partjes, blokjes of aardappelschijfjes zijn. Je kunt tussen de 45 en 50 minuten aanhouden met de oven op 190 graden. Prik na 45 minuten met een vork in de aardappel. Gaat dit makkelijk dan zijn ze klaar. Gaat dit niet dan bak ze nog even 5 á 10 minuten langer.
Bekijk ook geroosterde zoete aardappelen uit de oven
Voorgekookte aardappelen in de oven garen
- Verwarm je oven voor op 190 of 200 graden net hoe warm je oven wordt
- Was je rauwe aardappelen met water schoon als je ze ongeschild kookt. Of schil je aardappelen
- Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes en zorg ook hier dat ze allemaal bijna even groot zijn. Zo worden ze allemaal even snel gaar
- Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 10 minuten. Je moet er met gemak een vork in kunnen prikken, maar nog niet gaar
- Voeg de voorgekookte aardappelschijfjes, blokjes of partjes toe aan een mengschaal
- Giet een beetje olijfolie over de voorgekookte aardappeltjes en huzzel
- Besprenkel de voorgekookte aardappeltjes nu met zout en kruiden naar wens
- Voeg de gekruide aardappelen toe aan een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Verdeel de aardappeltjes goed over de schaal zodat ze de ruimte hebben om te bakken
Hoe lang voorgekookte aardappelen in de oven?
Bak de voorgekookte aardappelen in 30 tot 35 minuten gaar in een oven op 190 graden. Halverwege de tijd huzzel je de aardappeltjes zodat ze allemaal een krokant korstje krijgen.
Meer informatie over aardappelen koken
Aardappelen in de oven kruiden

Aardappeltjes kruiden kun je voor het bakken doen en na het bakken. Nogmaals kruiden met jouw favoriete kruiden is ook super smaakvol!
Hieronder 3 recepten van aardappel kruidenmixen.
De mixen zijn genoeg voor 500 gram aardappelen te kruiden.
1. Pittige aardappeltjes in de oven
Maak een kruidenmengsel van:
- 5 el olijfolie
- ½ tl Cayennepeper
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
Meng dit goed door in een schaaltje en voeg dit over je rauwe aardappelen in de oven. Gebruik deze kruidenmix bijvoorbeeld met de traybake kip met krieltjes.
2. Italiaans gekruide aardappelen met verse kruiden
Maak een mengsel met:
- 5 el olijfolie
- 5 takjes oregano
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
Zorg dat je de verse kruiden van de steeltjes verwijderd zijn en snij ze super fijn of plet ze in een vijzel waaraan je de olijfolie toevoegt tijdens het vijzelen. Voeg het mengsel over je rauwe aardappelen in de oven en bakken maar!
3. Aardappelen uit de oven met salie
Super lekker en smaakvol gebakken aardappeltjes met saliekruiden
- 5 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 10 blaadjes salie
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
Verwarm de olijfolie en roomboter langzaam op in een koekenpan. Als de boter klaar is met bubbelen voeg je de blaadjes salie toe aan het vet en bak de blaadjes salie 2 tot 3 minuutjes aan. Verwijder de blaadjes uit de pan en leg ze op keukenpapier. Huzzel je rauwe aardappelen door het bakvet en bak ze in de oven knapperig en gaar. Snipper in de tussentijd de salie in reepjes en voeg ze toe aan een schaaltje. Voeg de zeezout, peper en knoflook poeder toe en meng alles goed. Zodra de aardappelen uit de oven komen strooi je de salie kruiden over de aardappeltjes. Eet smakelijk!
Meer informatie over shoarma kruiden zelf maken
Tips
- Aardappelen in de oven met schil hebben meer voedingswaarden dan geschilde aardappelen.
- Kant en klare aardappelschijfjes uit de supermarkt kun je ook in de oven bakken. Verdeel de aardappeltjes goed over de bakplaat zodat ze niet op elkaar liggen.
- Geplette aardappels uit de oven lukken alleen wanneer je de aardappels voorkookt. Leg de voorgekookte aardappeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plet de aardappeltjes met de onderkant van een stevig glas. Besprenkel met jouw favoriete kruiden en bak ze gaar in de oven.
- Rauwe aardappelschijfjes in de oven garen het beste in een voorverwarmde oven op 190 of 200 graden. Afhankelijk van hoe sterk jouw oven is.
- Probeer verschillende soorten groenten zoals paprika, courgette of tomaten mee te bakken voor een complete maaltijd.
- Maak je eigen kipgehakt en bak een kipburger voor bij je aardappelen uit de oven
- Voeg tijdens het bakken van de rauwe aardappelen gerookte spekjes toe, dit geeft een fantastische smaak!
Meer informatie over aardappels
Veel Gestelde Vragen over Rauwe Aardappelen (4)
- Kan je ziek worden van een rauwe aardappel?
- Waarom mag je geen rauwe aardappel eten?
- Wat als je rauwe aardappel eet?
- Wat is beter gebakken of gekookte aardappelen?
Bereidingswijze
-
Verwarm je (hetelucht) oven voor op 190 graden
-
Was je rauwe aardappelen met water schoon. Laat de schil er aan of schil je aardappelen
-
Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes. Zorg dat ze allemaal dezelfde grootte hebben
-
Voeg de rauwe partjes, blokjes of schijfjes toe aan een mengschaal
-
Besprenkel de rauwe aardappelen met olijfolie en flinke snuf zout en hussel alles goed door elkaar.
-
Verdeel de rauwe aardappelen over een met bakpapier belegde bakplaat of geoliede ovenschaal
-
Bak de rauwe aardappelen in de oven voor ongeveer 45 minuten.
-
Huzzel op de helft van de tijd de rauwe aardappelen in de oven even goed zodat alle kanten knapperig gebakken worden
-
Eet smakelijk!
-
Verwarm je oven voor op 190 of 200 graden net hoe warm je oven wordt
-
Was je rauwe aardappelen met water schoon als je ze ongeschild kookt. Of schil je aardappelen
-
Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes en zorg ook hier dat ze allemaal bijna even groot zijn.
-
Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 10 minuten.
-
Voeg de gekookte aardappelschijfjes, blokjes of partjes toe aan een mengschaal
-
Giet een beetje olijfolie over de voorgekookte aardappeltjes en huzzel
-
Besprenkel de voorgekookte aardappeltjes nu met zout en kruiden naar wens
-
Voeg de gekruide aardappelen toe aan een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal
-
Verdeel de aardappeltjes goed over de schaal zodat ze de ruimte hebben om te bakken
-
Bak de voorgekookte aardappelen in 30 tot 35 minuten gaar in een oven op 190 graden
-
Halverwege de tijd huzzel je de aardappeltjes zodat de ze allemaal een krokant korstje krijgen
-
Eet smakelijk!