De Arroz Blanco Mexicano wordt eerst een beetje aangebakken met ui en knoflook en gekookt in kippenbouillon in plaats van water wat zorgt voor een smaakvolle rijst.

Deze Mexicaanse rijst is een heerlijke variatie op het traditionele Mexicaanse bijgerecht.

We gaan de smaken verrijken met verse kruiden en specerijen om het gerecht nog smaakvoller te maken.

Mexicaanse witter rijst maken

In Mexico eten ze geen flauw voedsel, en dat is deze rijst ook niet. De Arroz Blanco Mexicano wordt eerst een beetje aangebakken met ui en knoflook en gekookt in kippenbouillon in plaats van water wat zorgt voor een smaakvolle rijst.

Verder voegen we limoen en peterselie toe voor nog meer smaak. Hou je van pittig, dan kun je er ook nog een rood pepertje toevoegen tijdens het koken van de rijst.

Bereidingswijze

  1. In een kleine steelpan of in de magnetron, verwarm de bouillon of het water tot het stoomt.
  2. Roer er ongeveer 3/4 theelepel zout doorheen als je gezouten kipbouillon gebruikt, of 1 1/2 theelepel als je ongezouten kipbouillon of water gebruikt.
  3. Dek af en houd warm.
  4. Verhit in een middelgrote (3-liter) pan met een goed sluitend deksel de olie op middelhoog vuur.
  5. Voeg, als het heet is, rauwe rijst en ui toe en roer regelmatig tot de korrels veranderen van doorschijnend naar melkwit, 4-5 minuten.
  6. Voeg knoflook toe en roer een paar seconden, tot het geurig is. Laat de korrels niet bruin worden.
  7. Voeg de warme bouillon en het limoensap toe, roer grondig, schraap eventuele korrels die aan de zijkant van de pan kleven eraf.
  8. Dek af en kook op het laagste vuur gedurende 15 minuten – de temperatuur moet laag genoeg zijn dat er slechts een klein beetje stoom uit het deksel ontsnapt.
  9. Haal de pan van het vuur en laat deze 5 minuten afgedekt staan.
  10. Haal het deksel eraf en test een rijstkorrel: als deze nog een beetje hard is, dek de pan opnieuw af en zet deze op laag vuur voor ongeveer 5 minuten; als de rijst al het vocht heeft opgenomen en volledig droog is, strooi er dan 2 eetlepels water overheen voordat je hem terug op het vuur zet.
  11. Wanneer de rijst klaar is, strooi er peterselie over en roer voorzichtig met een vork om stoom vrij te laten en het koken te stoppen.

Meer informatie over: hoeveel rijst per persoon.

Mexicaanse rijst

Serveertips:

  • Deze rijst is perfect als bijgerecht bij Mexicaanse gerechten zoals taco’s, burrito’s of enchiladas.
  • Als de rijst droog kookt voordat hij gaar is, kun je extra bouillon toevoegen.

Bewaartip:

  • Bewaar overgebleven rijst in een afgesloten container in de koelkast. Het blijft tot 3 dagen goed.

Lees alles over nachos en bereidingswijze

Mexicaanse bijgerechten en dips

Variaties op Mexicaanse witte rijst

  1. Met citrus en kruiden: Voeg de geraspte schil van een sinaasappel of limoen toe aan de rijst tijdens het koken. Dit geeft een frisse, citrusachtige smaak. Verse kruiden zoals munt of basilicum kunnen ook een unieke draai geven.
  2. Met geroosterde noten: Voeg geroosterde amandelen of pijnboompitten toe aan de gekookte rijst voor een knapperige textuur en een nootachtige smaak.
  3. Rijst met zwarte bonen: Meng gekookte zwarte bonen door de rijst net voor het serveren. Dit voegt niet alleen smaak toe, maar ook extra eiwitten.
  4. Gekruide rijst: Experimenteer met verschillende specerijen zoals komijn, korianderpoeder, of een beetje cayennepeper voor extra pit.
  5. Rijst met gegrilde groenten: Voeg gegrilde groenten zoals paprika, courgette, of maïs toe aan de rijst. Dit geeft een heerlijke smaak en maakt het gerecht voedzamer.

Heb jij dit recept gebruikt of heb je vragen, laat een reactie achter.

Bereidingswijze

Mexicaanse witte rijst
  1. Verwarm in een kleine steelpan of in de magnetron de bouillon of het water tot het stoomt.
  2. Als je gezouten bouillon gebruikt, voeg dan ongeveer 3/4 theelepel zout toe. Gebruik je ongezouten bouillon of water, voeg dan 1 1/2 theelepel zout toe.
  3. Dek de bouillon of het water af en houd het warm.
  4. Verhit in een middelgrote pan (met een inhoud van ongeveer 3 liter) met een goed sluitend deksel de olie op middelhoog vuur. Voeg de rauwe rijst en ui toe zodra de olie heet is. Roer regelmatig totdat de korrels van doorschijnend naar melkwit veranderen, wat ongeveer 4-5 minuten duurt.
  5. Voeg knoflook toe en roer een paar seconden totdat het geurig is. Zorg ervoor dat de rijstkorrels niet bruin worden.
  6. Voeg de warme vloeistof en het limoensap toe aan de rijst. Roer alles grondig door elkaar, zorg ervoor dat je eventuele korrels die aan de zijkant van de pan kleven losmaakt.
  7. Dek de pan af en kook de rijst op het laagste vuur gedurende 15 minuten. De temperatuur moet zo laag zijn dat er slechts een klein beetje stoom uit het deksel ontsnapt.
  8. Haal de pan van het vuur en laat deze 5 minuten afgedekt staan.
  9. Haal het deksel van de pan en test een rijstkorrel. Als deze nog een beetje hard is, dek de pan dan opnieuw af en zet het terug op laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Als de rijst al het vocht heeft opgenomen en volledig droog is, strooi er dan 2 eetlepels water overheen voordat je hem terug op het vuur zet.
  10. Wanneer de rijst klaar is, strooi er peterselie over en roer voorzichtig met een vork om stoom vrij te laten en het koken te stoppen.

Laat een reactie achter