Hoeveel gram rijst per persoon hangt af van verschillende factoren.

Neem 60 gram ongekookte rijst per persoon als deze als bijgerecht bij het hoofdgerecht geserveerd en 100 gram ongekookte rijst per persoon als de rijst verwerkt in het hoofdgerecht. Gebakken rijst of nasi zijn voorbeelden van gerechten waarbij de rijst wordt verwerkt als hoofdgerecht.

Naast dat er verschillende soorten rijst zijn, zijn er namelijk ook verschillende soorten rijstgerechten.

Rijstgerechten waar veel groenten in worden gebruikt en gerechten waar rijst meer de hoofdrol speelt.

Daarnaast hangt het ook af van jij zelf lekker en gezond vindt.

Hoeveel gram rijst voor één portie per persoon?

Bedenk eerst wat voor soort rijstgerecht je met de rijst wilt koken.

Gebruik je het als bijgerecht, houdt dan 60 g ongekookte rijst per persoon aan.

Maar als je het als hoofdgerecht gebruikt, is 100-120 g genoeg. 100 g voor de kleine trek, 120 g als je iets meer wilt eten.

Wil je meerder porties koken dan kun je de hoeveelheid eenvoudig vermenigvuldigen met twee, dan drie en dan met vier.

Op deze manier heb je gemakkelijk de perfecte hoeveelheid rijst per persoon.

Als je het eet als bijgerecht kun je de volgende berekening aanhouden. Je neemt 60 gram X het aantal personen.

Dus 60 gram x 2 personen = 120 gram.

3 personen is 180 gram
4 personen is 240 gram
Et cetera

Hoeveel gram is een kopje rijst?

Om een voorbeeld te geven. In Indonesië wordt rijst meestal verkocht per liter in plaats van grammen of kilo’s. Om er achter te komen hoeveel gram een kopje is, gaan we ervan uit dat een kopje 150 cc is, 0,15 liter en een liter rijst 800 gram.

15% van 800 gram is 120 gram. Een kopje is dus ± 120 gram. Let op zoals verder in het artikel bij het kopje ‘Rijst afmeten of wegen’, zijn niet alle kopjes koffie het zelfde.

Rijst afmeten of wegen?

Nu je weet hoeveel rijst je per persoon nodig hebt is de eenvoudigste manier om de rijst gewoon af te wegen. Heb je een weegschaal niet bij de hand dan zijn er andere manieren om af te meten;

Maatbeker

Pak gewoon een maatbeker. Of koop een kleine maatbeker bij Blokker, Hema of andere winkel dat huishoudartikelen verkoopt. Let erop dat op de maatbeker de verschillende ingrediënten staan benoemd zoals, bloem, suiker, vloeistof etc.

Ik heb een artikel geschreven over hoe rijst koken hierin deel ik verschillende methodes van rijst koken.

Koffiekopje

Gebruik een koffiekopje, want daar past zo’n 200 gram rijst in. Maar let op, niet elk kopje is even groot. Je speelt dus op veilig met de weegschaal of een maatbeker.

Om je een voorbeeld te geven zie je de verschillen tussen onderstaande koffiekopjes.

Rijst afmeten in een maatbeker
Het eerst kopje past 153 gram rijst in. Dit kopje is groter dan de tweede.
Koffiekopje rijst afmeten
Het tweede koffiekopje past 147 gram rijst in.

Rijst afmeten met een eetlepel

In de keuken is het heel normaal om voedsel af te meten door te meten met eetlepels, ook wel aangeduid als el. Eén eetlepel rijst is ongeveer 15 gram. Per persoon heb je dus ± 8 eetlepels nodig om aan 120 gram ongekookte rijst te komen.

Twee-op-een principe

De meeste rijst wordt gekookt op het principe één kopje rijst op twee kopjes water. Gebaseerd op het zwarte kopje in dit artikel gaat er ± 150 gram in dit kopje en is dus ruim genoeg voor twee personen. Voeg aan de droge ongekookte rijst nu twee van dezelfde kopjes water toe en je zit goed.

Rijst builtjes en verpakking

De meeste producenten van rijst die in de supermarkt verkocht worden geven de aantallen ook aan op de verpakking.

Daarnaast zijn er leveranciers die de zogenaamde builtjes verkopen.

Dat zijn zakjes rijst die afgemeten zijn op 75 gram. Zo weet je hoeveel je per persoon nodig hebt.

1 zakje is voor 1 persoon, 2 zakjes in voor 2 personen enzovoort.

Ik vul altijd een half koffiekopje zoals het zwarte kopje van hierboven, voor één persoon. De resterende rijst dat ik over hou gebruik ik de voelende dag in gebakken rijst.

Ik bak dit op met groenten die ik over heb van andere gerechten. Op deze manier gooi ik nooit voedsel weg en heb ik altijd wat lekkers tijdens de lunch of als avondeten.

Hoeveel gram rijst per persoon als hoofd- of bijgerecht

Afhankelijk van het rijstgerecht dat je maakt kun je bepalen of je voor 60 gram rijst per persoon gaat of meer.

Maar als het gaat om een hoofdgerecht dan kun je meestal uitgaan van 100 gram.

Serveer je rijst als een roerbak gerecht zoals deze Pilav met kip en champignons of Kip pilav met perzik en rijst waar verschillende soorten groenten verwerkt worden dan kun je gaan voor 60 gram per persoon.

Heb je grote eters aan tafel, dan dan voor de 100 gram.

Hoeveel gram zilvervliesrijst per persoon?

Rijst wordt niet geoogst als witte rijst

Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst genoemd en is een volkoren variant. Bij witte rijst wordt het zilvervlies en de kiem verwijderd. Zilvervliesrijst heeft meer voedingswaarde, omdat de kiem en de de vezellaag niet zijn verwijderd. Het heeft een nootachtige smaak en dus een bruinere kleur. Je kunt hier uitgaan van 40 á 50 gram ongekookt per persoon. Zilvervliesrijst heeft dus meer voedingswaarde waardoor je er minder van nodig hebt.

Wat zijn de voedingswaarden van rijst?

Heb je ooit afgevraagd wat er precies in witte en bruine rijst zit? Deze twee soorten rijst bevatten vooral koolhydraten en wat eiwitten, met vrijwel geen vet of suiker. Als je rijst kookt, bevat het veel water, wat bijna 70% van het totale gewicht uitmaakt. Interessant genoeg bevatten witte en bruine rijst ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten. Een 100 gram portie witte, gekookte rijst bevat:

  • Calorieën 130
  • Koolhydraten 28,7 gram (g) 10%
  • Eiwit 2,36 g 5%
  • Vet 0,19 g 0%

Rijst bevat koolhydraten

Zetmeel is de meest voorkomende vorm van koolhydraten in voedingsmiddelen en zo ook bij rijst.

Heb je ooit geprobeerd om Basmati- of kleefrijst te koken? Als je dat hebt gedaan, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat deze twee rijstsoorten verschillende textuur hebben.

Dat komt omdat ze verschillende hoeveelheden van verbindingen bevatten. Basmatirijst bevat veel amylose, waardoor het niet aan elkaar plakt na het koken.

Kleefrijst bevat weinig amylose en veel amylopectine, waardoor het na het koken kleverig wordt. Dit maakt het ideaal voor risotto’s en rijstepap.

Probeer het eens uit en ontdek de verschillen!

Wil jij weten of rijstepap gezond is?

Rijst bevat vezels

Wist je dat Zilvervliesrijst meer voedingsvezels bevatten dan witte rijst, wel 1,6 g per 100 gram!

De rijstkorrel wordt tijdens het verwerken ontdaan van de zemelen die de meeste vezels bevatten.

De zemelen hebben vooral veel onoplosbare vezels zoals hemicellulose en vrijwel geen oplosbare vezels.

Maar bruine en witte rijst bevatten juist variërende hoeveelheden van een oplosbare vezel dat ze ‘resistent zetmeel’ noemen.

Dit verhoogt de hoeveelheid butyraat in de darm, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de barrièrefunctie van de darm en het verlagen van het risico op darmkanker!

Meer informatie over het verkleinen van de kans op kanker

Wat is het verschil tussen witte-, risotto of sushi rijst?

Het grote verschil tussen gewone witte, sushi of risotto rijst is dat sushi en risotto veel meer water nodig hebben om gaar gekookt te worden dan de witte soort. Dus de hoeveelheid sushi rijst per persoon kan dus verschillen ten opzichte van de hoeveelheid risotto rijst dat je per persoon nodig hebt.

Hoeveel gram ongekookte sushi rijst per persoon?

Ga je voor sushi als hoofdgerecht dan kun je 150 gram sushi rijst per persoon gebruiken. Hiervan kun je genoeg maki rollen maken of nigiri sushi. Let wel op de hoeveelheid ingrediënten die je toevoegt zodat je de rol nog goed dicht krijgt.

Hoeveel gram sushi rijst per persoon voor een sushi- of poke bowl

Ga je net als ik graag voor een sushi– of poke bowl, dan voeg je aan deze bowls andere ingrediënten toe zoals groenten, vis of vlees. Dan is minder rijst wel lekkerder voor een beter evenwicht bij elke hap. Je hebt dan genoeg aan 100 gram ongekookt per persoon.

Lees meer over bowl food.

Hoeveel gram ongekookte risotto per persoon?

Per persoon gebruik je ongeveer 60 gram risotto rijst. Eet je het risotto gerecht als hoofdgerecht dan kun je wat extra toevoegen per persoon. Is de risotto een voorgerecht en volgen er nog andere gerechten, houd dan 60 gram aan.

Lees hoe je risotto rijst kunt vervangen door orzo

Hoeveel gram nasi en gebakken rijst per persoon?

Rijst is bij nasi en gebakken rijstgerechten het hoofdbestanddeel. Hier kun je ook 60 gram rijst per persoon rekenen. Omdat aan deze gerechten vaak groenten en vlees worden toegevoegd is het niet nodig om de hoeveelheid per persoon te verhogen. Tenzij je natuurlijk gigantische eters hebt.

Gebakken rijst tip

Gebruik altijd een dag oude gekookte rijst wanneer je fried rice of nasi maakt. Dit komt ten goede van de smaak. Koel hem terug in de koelkast waarna je hem de volgende dag gebruikt in je gerecht.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de gekoelde variant minder suikers heeft dan vers gekookte rijst. Deze is dus beter geschikt voor mensen die last hebben van diabetes.

Conclusie

De hoeveelheid rijst per persoon varieert afhankelijk van het type gerecht. Voor bijgerechten is 60 gram ongekookte rijst voldoende, terwijl voor hoofdgerechten 100 gram wordt aanbevolen. Zilvervliesrijst vereist 40-50 gram vanwege zijn voedingswaarde. Bij sushi en risotto zijn de hoeveelheden ongeveer 150 gram en 60 gram. Het meten of wegen van rijst zorgt voor de juiste porties.

Heb je een recept uitgeprobeerd of zit je met een vraag? Deel het hieronder in de reacties! We vinden het ook leuk als je een foto van het gerecht deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #SmaakvolNH of tag @SmaakvolNH. Veel plezier!

Veel gestelde vragen (4)

  • Hoeveel kopjes rijst voor 2 personen?
  • Wat is een normale portie rijst?
  • Hoeveel water rijst 1 persoon?
  • Hoeveel is één cup rijst?

Laat een reactie achter