Maak een knapperig brood van buiten en luchtig brood van binnen met dit Dutch oven brood recept

Zelf brood bakken in een Dutch oven is buiten dat het super lekker en leuk is, eenvoudiger te maken dan je denkt. Je hebt alleen een goed broodbak recept nodig en een Dutch oven.

En laat ik het brooddeeg recept hebben voor de liefhebbers van versgebakken brood. Zelf brood maken is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Want zoals de Italianen hun pizzadeeg maken, het deeg een dag laten rusten, zo heb ik dit brooddeeg ook een dag laten rusten en wat een succes 😁⁣⁣

Je krijgt er een luchtig brood van binnen van en super knapperig van de buitenkant door je brood te bakken in een Dutch oven.

Brood bakken in de oven is de meest voorkomende manier, maar ik heb een recept dat echt zorgt voor fantastisch brood!

Brood bakken in een Dutch oven

Luchtig brood bakken
Mijn zelfgemaakte Dutch oven brood.

Ik heb mijn eerste brood gebakken in een gietijzeren pan, ook wel ‘Dutch oven’ genoemd.⁣⁣ Ik had geen idee hoe het zou worden maar wilde het gewoon eens proberen.

Een Dutch oven is een zware gietijzeren braad pan met een deksel waarmee je kan koken, bakken en braden.

In een Dutch oven worden worden de producten vaak eerst dichtgeschroeid voordat het wordt gebraden in de oven. Dat zie je ook terug in dit recept.

Lees alles over een Dutch oven inbranden, schoonmaken en gebruiken.

Ingrediënten voor een luchtig Dutch oven brood

Voor dit recept van Italiaans brooddeeg heb je nodig:

  • 30 cl lauw water⁣⁣
  • 3 gram verse gist⁣⁣
  • 400 gram 00 bloem ⁣⁣
  • 1 eetlepel zout⁣⁣

Ingrediënten variaties

Breng je Dutch Oven brood nog meer op smaak door te experimenteren met ingrediënten:

  • Probeer kruiden zoals rozemarijn of tijm voor een aromatische toets.
  • Voor een hartige variant kun je olijven, zongedroogde tomaten, of geroosterde noten toevoegen.

Deze ingrediënten meng je door het deeg na het eerste kneden, voor een gelijkmatige verspreiding van de smaken.

Hoe luchtig brood bakken in een gietijzeren pan

Deeg maken

Bereidingswijze details

Het geheim van een perfect Dutch Oven brood ligt in het kneden en vormen van het deeg:

  • Kneed het deeg minimaal 10 minuten voor een elastische textuur.
  • Bij het vormen, zorg dat de bovenkant glad en strak is, wat bijdraagt aan een gelijkmatige rijs. Dit zorgt voor een brood met een knapperige korst en een zachte binnenkant.
Brood deeg maken
  1. Plaats wat bloem in een kom⁣⁣, doe daar het water bij en roer door⁣⁣.
  2. Voeg de verse gist toe en roer door totdat deze is opgenomen⁣⁣.
  3. Voeg meer bloem toe en roer door⁣⁣. Strooi het zout bij de bloem en roer door⁣⁣.
  4. Voeg nu al het bloem toe en schep door tot dat al het bloem is opgenomen en er een wat nat deeg is ontstaan⁣⁣.

Deeg laten rusten

Brood deeg laten rusten
Ik laat mijn deeg rusten in een schaal met een schone theedoek.
  1. Dek de kom met folie of een theedoek af en zet weg op kamer temperatuur voor 6 uur⁣⁣.
  2. Na zes uur plaats je de kom in de koelkast voor minimaal 10 uur⁣⁣.
  3. Na 10 – 12 uur of na 24 uur haal⁣⁣ je het deeg uit de koelkast.

Brood deeg kneden

  1. Schep het deeg op een werkbank bestrooid met bloem en begin het deeg in te bouwen zodat het wat steviger wordt⁣⁣.
  2. Bestrooi steeds met bloem vouw het deeg 4 a 5 keer tot een mooi bol⁣⁣.
  3. Pak een grote kom leg er een schone handdoek in en bestrooi de handdoek met wat bloem⁣⁣. Leg het deeg in de handdoek en bestrooi nogmaals met bloem en vouw de handdoek dicht en zet weg op kamertemperatuur voor 2 uur⁣⁣.

Luchtig Dutch oven brood bakken

Brood afbakken zonder deksel in de Dutch oven
Brood afbakken zonder deksel in de Dutch oven.
  1. Verwarm de oven op 250 graden⁣⁣.
  2. Zet je Dutch oven of gietijzeren pan in de oven voor een 20 minuten⁣⁣.
  3. Nadat het deeg twee uur op kamertemperatuur heeft gestaan haal⁣⁣ je je het deeg uit de kom en leg je dit in de gloeiend hete pan zonder in te vetten⁣⁣.
  4. Zet de deksel op de pan en plaats de Dutch oven in de oven en bak het deeg op 230 graden voor 30 minuten⁣⁣.
  5. Haal de pan uit de oven en plaats terug in de oven zonder de deksel voor 15-20 min voor de bruine kleur.

Af laten koelen en eet smakelijk⁣⁣!

Bekijk ook hoe je zelf flammkuchen deeg kunt maken

Luchtig Dutch oven brood

Het leuke van dit luchtige Dutch oven brood recept is dat je deeg maakt met maar vier ingrediënten! Maar zoals met alle recepten leent dit brood recept zich ook goed om te experimenteren. De basis van dit Dutch oven brood recept is perfect maar wees zo vrij om er bijvoorbeeld meer olijfolie aan toe te voegen.

Tip: Dit deeg leent zich ook perfect voor het maken van focaccia met rozemarijn, olijven en zeezout maken. Het brood en de focaccia gaan supergoed bij een Italiaanse borrelplank.

Wat eet je bij zelfgemaakt Dutch Oven brood?

Genieten van zelfgemaakt Dutch oven brood
Genieten van mijn zelfgemaakt Dutch oven brood.

Ik vind het lekker om het brood verschillende manieren te gebruiken:

Conclusie

In dit recept hebben we ontdekt hoe je met eenvoudige ingrediënten en een klassieke bereidingswijze een heerlijk Dutch Oven brood kunt bakken. De toevoeging van variaties in ingrediënten en gedetailleerde kneed- en vormtechnieken biedt zowel beginners als ervaren bakkers de mogelijkheid om te experimenteren en hun eigen unieke draai aan het brood te geven. Dit recept is niet alleen een leidraad voor het bakken van brood, maar ook een uitnodiging om te spelen met smaken en texturen, waardoor elke bakervaring zowel leerzaam als plezierig is.

Heb je dit recept gebruikt of het je een tip, laat het weten in een reactie!

Veel gestelde vragen (2)

  • Hoe krijg ik mijn brood luchtiger?
  • Welke maat Dutch oven voor brood?

Bereidingswijze

  1. Voeg wat bloem in een kom⁣⁣
  2. doe daar het water bij en roer door⁣⁣
  3. voeg de verse gist toe en roer door totdat deze is opgenomen⁣⁣
  4. voeg meer bloem toe en roer door⁣⁣
  5. voeg het zout toe en roer door⁣⁣
  6. voeg nu al het bloem toe en schep door tot dat al het bloem is opgenomen en er een wat nat deeg is ontstaan⁣⁣
  7. dek de kom met folie af en zet weg op kamer temperatuur voor 6 uur⁣⁣
  8. na zes uur plaats je de kom in de koelkast voor minimaal 10 uur⁣⁣
  9. na 10 - 12 uur of na 24 uur haal⁣⁣ je het deeg uit de koelkast ⁣
  10. schep het deeg op een werkbank bestrooid met bloem en begin het deeg in te bouwen zodat het wat steviger wordt⁣⁣
  11. bestrooi steeds met bloem vouw het deeg 4 a 5 keer tot een mooi bol⁣⁣
  12. pak een grote kom leg er een schone handdoek in en bestrooi de handdoek met wat bloem⁣⁣
  13. leg het deeg in de handdoek en bestrooi nogmaals met bloem en vouw de handdoek dicht en zet weg op kamertemperatuur voor 2 uur⁣⁣
  14. verwarm de oven op 250 graden⁣⁣
  15. zet je Dutch oven of gietijzeren pan leeg in de oven voor 20 minuten⁣⁣
  16. nadat het deeg twee uur op kamertemperatuur heeft gestaan haal⁣⁣ je je het deeg uit de kom en leg je dit in de gloeiend hete pan zonder in te vetten⁣⁣
  17. deksel op de pan en plaats in de oven en bak het deeg op 230 graden voor 30 minuten⁣⁣
  18. haal de pan uit de oven en plaats terug in de oven zonder de deksel voor 15-20 min voor de bruine kleur
  19. af laten koelen en eet smakelijk⁣⁣

8 reacties

  1. Ian

    Hallo, ik wil dit brood ook gaan maken en ik heb nogal een grote Dutch oven, dus hoe groot is jouw Dutch oven? Als jouw Dutch oven kleiner is, wil ik de hoeveelheid van de ingrediënten aanpassen zodat het brood niet plat is.
    Ik zie graag je reactie tegemoet.
    Greetz

    Ian did not rate this post.
    1. Hallo, ik gebruik in dit recept een 3 liter pan. Doorsnee 24 cm 10 hoog. Veel plezier het brood gaat zeker smaken! Groet Gideon

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5
  2. Naomi

    Een eetlepel zout vonden we echt te zout hier…. de rest was prima!

    Naomi did not rate this post.
    1. Wat leuk dat je het recept hebt geprobeerd! Ik hou erg van zout idd, maar goed dat jullie zelf geëxperimenteerd hebben.

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5
    2. Mieke

      Hoi Gideon.
      Ik wil Italiaans brood maken, doe ik de olijven en rozemarijn er gelijk in of pas na dat het in de koelkast heeft gestaan? Dus de volgende dag?

      Mieke did not rate this post.
      1. Hallo Mieke, de rozemarijn en de olijven voeg je toe wanneer je het brood in de vorm legt. Dus na de koeling de volgende dag. Veel plezier en eet smakelijk!

        Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5
  3. Lenn

    Hi, leuk recept ik vraag me alleen af of 3gr verse gist niet te weinig is? Doorgaans is een zakje a 7gr droge gist afdoende voor 500gr bloem. Vuistregel bij droog vs verse gist is volgens mij x3? Zou het kunnen zijn dat er 30 gr verse gist gebruik moet worden?

    Lenn did not rate this post.
    1. Hallo Lennart, voor dit recept is idd 3 gram verse gist maar ik geloof zeker dat je meer gist kunt gebruiken. Zoals je op de foto’s kunt zien is het een prachtig brood geworden.

      Ik ben benieuwd of jij het hebt gemaakt en of het naar wens is gelukt.

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5Gideon geeft een waardering van 5

Laat een reactie achter