Zelf bouillon maken zoals kippenbouillon, runderbouillon, groentebouillon en visbouillon. Heel eenvoudig zet je een smaakvolle én zelfgemaakte bouillon op tafel.
Zelf bouillon maken is eenvoudiger dan je denkt. Echt, zoveel tijd kost het niet want je zet gas laag en je laat alles rustig een paar uur zachtjes pruttelen.
Het is zo lekker om af en toe een heerlijke drinkbouillon te maken.
Kant-en-klare bouillon is niet het zelfde als je eigen bouillon recept.
Want in de jouw eigengemaakte soep bouillon zit lang ziet zoveel zout als de voorverpakte uit de supermarkt.
Om zoveel mogelijk smaak te krijgen laat je het een aantal uur zachtjes trekken. En omdat je altijd grote hoeveelheden bouillon maakt vries je de rest in en gebruik je wanneer nodig.
Vries het in als ijsklontjes en zo heb jij je eigen bouillonblokjes gemaakt.
Tip: zet jouw bouillon op met koud water. Als je kokend water gebruikt, dan sluiten de poriën van de ingrediënten zich direct. Hierdoor kunnen ze hun smaakstoffen niet goed afgeven aan de bouillon. En laat het water nooit koken!
Hieronder stap voor stap de uitleg voor een heerlijke zelfgemaakte bouillon naar keuze, eet smakelijk!
Bouquet garni
Verse bouillon maken? Gebruik dan een bouquet garni. Het is een kruidenbouquet dat de basis vormt voor een heerlijke bouillon.
Maak jouw bouquet garni met:
- wortel
- prei
- knolselderij
- ui
- selderij
- peterselie
- kruidnagel
- tijm
- rozemarijn
- laurierblad
- foelie
- dragon
- én jeneverbessen
Deze ingrediënten worden samengebonden tot een bouquet of in een gaasdoek verpakt.
Probeer het eens en je zult zien dat jouw soep naar een heel ander niveau gaat!
Verschillende soorten kruiden en specerijen
Bouillon maken is een kunst die je kunt perfectioneren door verschillende soorten kruiden en specerijen te gebruiken.
Het gebruik van kruiden en specerijen is een slimme manier om de smaak van je bouillon te versterken.
Hier zijn enkele kruiden en specerijen die je kunt gebruiken om je bouillon op smaak te brengen:
Koriander: Koriander heeft een licht citrusachtige smaak en past goed bij kippenbouillon.
Gember: Gember voegt een pittige smaak toe aan de bouillon en past goed bij visbouillon.
Kurkuma: Kurkuma heeft een aardse smaak en past goed bij groentebouillon.
Venkelzaad: Venkelzaad heeft een zoete, anijsachtige smaak en past goed bij rundvleesbouillon.
Kardemom: Kardemom heeft een kruidige, zoete smaak en past goed bij lamsvlees bouillon.
Naast de eerder genoemde bouquet garni, kun je dus ook naar smaak je eigen kruiden en specerijen toevoegen.
Maak soep van je bouillon
Bouillon soep maken voor een heerlijke maaltijd. Voeg rund of kipgehaktballetjes, vlees, vis of kip toe voor een heldere soep.
Wil je het nog lekkerder maken? Voeg dan extra groentes zoals prei, wortel, paddestoelen en knolselderij toe.
Geef je soep een extra bite met vermicelli of croutons.
Wijn en Azijn voor een verfijnde smaak
Een andere manier om de smaak van je bouillon te verfijnen is door wijn of azijn toe te voegen.
Wijn voegt een diepere, complexere smaak toe. Azijn zorgt dat wanneer je bouillon trekt van botten, het de mineralen en andere voedingsstoffen aan de botten onttrekt.
En dat is precies wat je wilt, smaak.
Als je wijn wilt toevoegen, kies dan voor een droge witte wijn voor kippen- of groentebouillon en een rode wijn voor rundvleesbouillon.
Voeg ongeveer 120 tot 240 ml wijn toe en laat het geheel zachtjes sudderen om de alcohol te laten verdampen.
Als je azijn wilt toevoegen aan je bouillon, kies dan voor een milde azijn zoals witte wijnazijn of appelciderazijn.
Voeg ongeveer een eetlepel azijn toe en laat het geheel zachtjes sudderen.
Zelf bouillon maken
Hieronder heb ik de diverse manieren op en rij gezet om eenvoudige maar verse bouillon te maken. Zelf bouillon trekken is het allerlekkerste !
1. Zelf kippenbouillon maken
In een ruime pan leg je een soepkip waarbij je ± twee liter water aan toevoegt. Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft. Nu voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij. Daarnaast wat verse kruiden als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie en kruidnagel. Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken. Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper. Als je de bouillon direct gebruikt voor een ouderwetse kippensoep, snelle kippensoep of romige kippensoep dan kun je de kip hierin verwerken.
2. Zelf runderbouillon maken
Runderbouillon gaat precies zoals de kippenbouillon maar vervang je de kip voor mergpijp, runderschenkel of runderpoulet. Voeg ook twee teentjes knoflook toe en wat jeneverbessen. Rooster je mergpijp en runderschenkel eerst dan zorgt dit voor een diepere, vollere en rijkere smaak van je runderbouillon. Heerlijk om te gebruiken in bijvoorbeeld Vietnamese Pho.
Tips voor het bereiden van runderbouillon
- Het soepvlees kan worden gebruikt voor ragout, kroketten, rundvleessalade of in de soep
- Het is aanbevolen om een dubbele hoeveelheid bouillon te maken en deze in porties in te vriezen
- De bouillon moet net onder het kookpunt trekken om de meeste smaak af te geven. Er mag niet te veel tussendoor worden geroeid en er moet regelmatig schuim worden afgeschept
- Gebruik een (kaas)doek waardoor de bouillon giet. Gebruik je een theedoek zorg dan dat deze niet naar wasmiddel ruikt!
- Het krijgt een geconcentreerde smaak doordat je het inkookt. Als er zout toegevoegd moet worden, doe dit als de bouillon klaar is
- Vet dat op de bouillon ligt, kan worden verwijderd met keukenpapier
Gebruik verschillende soorten vlees om bouillon een unieke smaak te geven
Het gebruik van verschillende soorten vlees is een manier om bouillon een unieke smaak te geven.
Lamsvlees Bouillon heeft bijvoorbeeld een rijke, kruidige smaak, terwijl varkensbouillon een licht zoete smaak heeft.
Wildbouillon heeft een aardse, kruidige smaak en past goed bij stoofschotels en andere hartige gerechten.
Als je verschillende soorten vlees wilt gebruiken om bouillon te maken, zorg er dan voor dat je de juiste kruiden en specerijen gebruikt om de smaak te versterken.
Gebruik bijvoorbeeld rozemarijn en tijm voor lamsvlees bouillon en jeneverbessen en laurierblad voor wildbouillon.
3. Zelf groentebouillon maken
Snij groenten zoals prei, wortel ui, venkel, knol- en bleekselderij in grove stukken en bak deze in een grote soeppan aan in wat olie of boter. Voeg peterselie, rozemarijn en tijm toe en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat. Breng alles aan de kook en laat de bouillon trekken voor twee uur of langer op laag vuur. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de de afgekoelde bouillon in bakjes waarin je ijsblokjes maakt. Zo heb je altijd bouillonblokjes bij de hand voor een lekkere groentensoep, saus of de basis van een andere smakelijke soep.
4. Zelf visbouillon maken
Koop de vis en groenten zo vers mogelijk en haal gratis de viskoppen en graten bij de visboer. Koop ook een stuk mooie visfilet. Deze gefileerde stukken gebruik je daarna in de soep. Voor de visbouillon snij je de groenten kleiner omdat ze sneller gaar moeten worden. Dit omdat de visbouillon niet langer dan 30 minuten mag koken, anders krijg je een nare smaak. Voeg de peterselie, rozemarijn en tijm toe en giet er zoveel mogelijk water aan toe dat alles ruim onder staat. Laat alles 20 minuten pruttelen zonder deksel. Blijf het schuim afscheppen wat boven op verschijnt. Na 20 minuten giet je de droge witte wijn erbij en laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes koken.
Giet de bouillon door een fijne doek in een kom. Jouw eigengemaakte visbouillon is klaar voor gebruik. Vries de rest in voor later.
Gebruik bouillon als basis voor sauzen en stoofgerechten
Bouillon is een perfecte basis voor sauzen en stoofgerechten. Het voegt extra smaak en voedingsstoffen toe aan je maaltijden en maakt ze gezonder en smakelijker.
Gebruik bijvoorbeeld kippenbouillon als basis voor een romige kippenragout of rundvleesbouillon als basis voor een rijke stoofschotel.
Bouillon is ook een geweldige basis voor sauzen. Gebruik bijvoorbeeld groentebouillon als basis voor een lichte groentesaus, tomatensaus of visbouillon als basis voor een romige vis saus.
Ga voedselverspilling tegen
Het maken van bouillon met restjes groenten en vlees is ook een slimme manier om voedselverspilling tegen te gaan en gelijkertijd een smakelijke bouillon te maken.
Gebruik bijvoorbeeld de karkassen van kippen of de botten van rundvlees om bouillon te maken. Voeg ook restjes groenten toe, zoals wortels, uien en selderij.
Het maken van bouillon met restjes groenten en vlees is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook een geweldige manier om geld te besparen.
Je kunt het gebruiken als basis voor soepen, stoofschotels en andere gerechten.
Bouillon maken in een slowcooker of Instant Pot
Het maken van bouillon in een slowcooker of Instant Pot is een manier om het proces te versnellen en de smaak te behouden.
In een slowcooker of Instant Pot kun je de bouillon langzaam laten sudderen, waardoor de smaken zich beter kunnen ontwikkelen en de bouillon nog meer smaak krijgt, alleen dan in kortere tijd.
Om bouillon te maken in een slowcooker of Instant Pot, voeg je alle ingrediënten toe aan de pot en laat je het geheel zachtjes sudderen.
Het duurt meestal ongeveer 6-8 uur om het te maken in een slowcooker en ongeveer 2 uur in een Instant Pot.
Bereidingswijze
-
In een ruime pan leg je een soepkip waarbij je ± drie liter koud water aan toevoegt
-
Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft
-
Voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij
-
Voeg de verse kruiden toe als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie en kruidnagel
-
Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken
-
Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper
-
Als je de bouillon direct gebruik, dan kun je de kip hierin verwerken
-
In een ruime pan leg je mergpijp, runderschenkel of runderpoulet waarbij je ± drie liter koud water aan toevoegt
-
Breng alles aan de kook en schep het schuim af wat er bovenop drijft
-
Voeg je grof gesneden groenten toe zoals prei, ui, wortel en bleekselderij
-
Voeg de verse kruiden toe als laurier en tijm en specerijen als peperkorrels, foelie, kruidnagel, knoflook en jeneverbessen
-
Laat alles nu net niet tegen de kook aan voor twee uur trekken
-
Zeef na twee uur en breng op smaak met zout en peper
-
Als je de bouillon direct gebruik, dan kun je de runderpoulet hierin verwerken
-
Snij groenten zoals prei, wortel, ui, venkel, knol- en bleekselderij in grove stukken
-
Bak deze in een grote soeppan aan in wat olie of boter
-
Voeg peterselie, rozemarijn en tijm toe en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder staat
-
Breng alles aan de kook
-
Laat de bouillon voor twee uur of langer trekken op laag vuur
-
Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper
-
Snij je de groenten fijn
-
Voeg alle ingrediënten behalve de wijn en visfilet toe aan een grote soeppan
-
Voeg water toe tot alles onder staat
-
Laat alles 20 minuten pruttelen zonder deksel
-
Blijf het schuim afscheppen wat boven op verschijnt
-
Na 20 minuten giet je de droge witte wijn erbij en laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes pruttelen
-
Giet de bouillon door een fijne doek in een kom