Men zegt dat kimchi al bestaat sinds de Goryeo-dynastie (918–1392 CE). Sommige geleerden beweren dat de oudste variaties van Kimchi veel verder teruggaan.
Omdat Korea te maken heeft met strenge winters was het bewaren van voedsel heel belangrijk.
Eén methode van het bewaren van voedsel bestond uit het zouten van groenten en deze ondergronds op te slaan in aardewerken potten om te fermenteren. Zo ontstond kimchi.
Inhoudsopgave
Wat is kimchi?
Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht waarvan de componenten kunnen variëren. Meestal bevatten ze een combinatie van groenten, knoflook, gember, chilipepers, zout en vissaus.
Hoewel er een paar manieren zijn om kimchi te maken, is de basis vrijwel hetzelfde.
Je groente naar keuze zoals Napa-kool ook wel Chinese kool genoemd. Koreaanse radijs en komkommer zie je vaak terug.
Eerst wordt dit in pekel gepekeld. Vervolgens laat je deze uitlekken en op smaak gebracht met een pasta die grotendeels bestaat uit gochugaru, een gemalen, (zon)gedroogde, rode pepers, vissaus en water.
Andere veel voorkomende begeleidende ingrediënten die in de mix worden gebruikt, zijn knoflook, gember, Aziatische peer, lente-uitjes en gezouten garnalen.
Deze gekruide groenten worden vervolgens luchtdicht verpakt voordat ze in de koelkast worden bewaard om te fermenteren.
Wat is fermenteren?
De mensheid fermenteert voedsel sinds de prehistorie. De Franse microbioloog Louis Pasteur, toonde aan dat levende organismen fermentatie starten.
Zo weten we waarom fermentatie niet alleen voedsel als zuurdesembrood, kaas en wijn beter laat smaken, maar ook helpt om ons in leven te houden.
Fermentatie is elk metabolisch proces waarbij de activiteit van micro-organismen een gewenste verandering in voedsel en dranken teweegbrengt.
Of het nu gaat om het verhogen van de smaak, het conserveren van voedingsmiddelen of het bieden van gezondheidsvoordelen.
Het woord ‘fermenteren’ komt van het Latijnse werkwoord ‘fervere’, wat ‘koken’ betekent. Ironisch genoeg is fermentatie mogelijk zonder warmte.
Wist je dat je vis kunt garen zonder warmtebron, maar met het sap van een citroen?
Bekijk dit recept van ceviche waar ze dit doen.
Is kimchi lekker?
Tijdens de fermentatiefase vermenigvuldigd het melkzuur dat voor het eerst werd geproduceerd tijdens het inleggen.
Het melkzuur verlaagt de pH waarde van de groente, waardoor de kimchi zijn uitgesproken zure smaak krijgt.
Ben jij gek van augurken en zuur dan moet je het echt eens proberen.
Is kimchi gezond?
Kimchi heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Het kan vooral effectief zijn als het gaat om het verlagen van cholesterol en het verminderen van insulineresistentie.
Fermentatie kan zowel de houdbaarheid als de gezondheidsvoordelen van veel verschillende voedingsmiddelen helpen verlengen.
De probiotica die in gefermenteerd voedsel worden aangetroffen, zijn in verband gebracht met verbeteringen in de spijsvertering, immuniteit, gewichtsverlies etc.
Meer info: Wat is een calorietekort en kun je ermee gezond afvallen?
Naast deze gunstige probiotica kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen een positieve invloed hebben en zijn ze een uitstekende aanvulling op je voeding.
Bekijk ook de gezondheidsvoordelen van rode bietensap
Waar kan ik het kopen?
Kimchi is in steeds meer Toko’s en supermarkten te koop. Chef-kok Rick Sassen heeft voor Smaakvol NH een gerecht gemaakt waarin biologische kimchi is verwerkt.
Deze biologische variant wordt verkocht via De Almershof.
Het is een samenwerking tussen SauerCrowd en OhNaMi Kimchi om een unieke, lokale en duurzame Kimchi Kraut te creëren.
Het resultaat is een umami-smaak die erg verslavend is. Rijk aan melkzuurbacteriën die je darmen ondersteunen.
Hoe maak je kimchi?
Het is veel gemakkelijker dan je denkt. Snijd de kool fijn, zout, spoel af en meng met de kruiden. Zo eenvoudig kan het zijn om kimchi te maken.
Hier hebben we een recept voor ‘Mak Kimchi’ of ook wel gemakkelijke kimchi.
Hoe lang is het houdbaar?
Voordat het fermentatieproces start, wordt gekruide kimchi meestal verpakt in een steriele, luchtdichte pot en bedekt met pekel.
Sommige mensen voegen een beetje rijstazijn of appelciderazijn toe.
Een goede sterilisatie is cruciaal om de ongewenste groei van E. coli, Salmonella en andere ziekteverwekkers te voorkomen.
Deze ziekteverwekkers kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.
Het fermenteert in 3 à 4 dagen bij kamertemperatuur of 2 à 3 weken in de koelkast. Tijdens dit proces ontwikkelt het melkzuurbacteriën, evenals andere nuttige bacteriën.
Op kamertemperatuur is het 1 week houdbaar na opening.
In de koelkast blijft het ongeveer 3 – 6 maanden vers – en blijft het gisten. Zorg ervoor dat je je kimchi op of onder 4 ° C in de koelkast zet.
Hogere temperaturen kunnen bederf versnellen.
Gaat je voorkeur uit naar een mildere smaak of een knapperige textuur, gooi het dan na 3 maanden weg. Na 3 maanden kan het namelijk papperig worden.
Waar eet je het bij?
Kimchi kun je in allerlei variëteiten eten. Wanneer het als bijgerecht wordt gegeten, wordt het over vlees of rijst gevouwen voor een mengeling van smaken.
Het wordt vaak gestoofd in stoofschotels zoals kimchi jjigae en budae jjigae.
Hierbij zorgt de bijtende smaak en kruiden van de kimchi voor een stevige basis.
Wanneer gestoofd, suddert de gereduceerde kimchi-vloeistof tot een geconcentreerde smaak die vlees of vis bedekt met een onweerstaanbare saus.
Soepen en stoofschotels lenen zich goed om overgebleven kimchi in te gebruiken. De extra zure punch is erg lekker, als je hier van houdt natuurlijk.
Als je het roerbakt, wordt het zachter en wordt het de perfecte basis voor gebakken rijst of voor de vulling van dumplings.
Omdat het al veel smaak heeft, hoef je alleen maar bloem en water toe te voegen en heb je voor jezelf een heerlijk beslag gemaakt voor kimchijeon of ook wel een pannenkoek gemaakt met kimchi.
Gehakt werkt ook prima als garnering voor hotdogs en hamburgers als vervanging voor augurken.
Of wat dacht je van tussen je tosti. De smaken vullen elkaar goed aan.