Kaas is een ingrediënt dat bij veel mensen in de smaak valt en uitstekend leent voor gebruik in bladerdeeg hapjes.

Met deze makkelijke recepten voor bladerdeeg hapjes met kaas tover je in een handomdraai heerlijke borrelhapjes op tafel voor feestjes en andere gelegenheden.

In dit artikel maken we bladerdeeghapjes met kaas.

Kaas is een ingrediënt dat bij veel mensen in de smaak valt en uitstekend leent voor gebruik in bladerdeeg hapjes.

Bladerdeeghapjes zijn al jarenlang een populaire snack bij feestjes en borrels.

Dit is een makkelijk recept om te koken met kinderen.

En dat is niet voor niets: deze kleine hapjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens makkelijk te maken.

Bovendien kun je eindeloos variëren met verschillende vullingen en toppings, waardoor er voor ieder wat wils is.

We bespreken verschillende soorten kaas die je kunt gebruiken en verschillende variaties van bladerdeeghapjes met kaas.

Denk aan briehapjes, loaded Parmezaanse kaasstengels en kaasbroodjes.

Daarnaast geef ik tips en suggesties voor het maken van deze heerlijke borrelhapjes van bladerdeeg.

Bladerdeeg hapjes met kaas ingrediënten

Laten we beginnen met een overzicht van de ingrediënten die je nodig hebt om bladerdeeghapjes met kaas te maken. Voor dit recept heb je nodig:

  • Bladerdeeg
  • Kaas, liefst een blok en zelf raspen (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, Cheddar, Gouda, Brie, of een mix van verschillende kazen)
  • Ei (om het bladerdeeg te bestrijken)
  • Optioneel: andere ingrediënten voor de vulling, zoals ui, spinazie of pesto.

Voor de verschillende variaties van bladerdeeg hapjes met kaas bespreken we de ingrediënten neem ik je stap voor stap door het recept mee.

Bladerdeeg hapjes met kaas

De bereidingswijze

Nu je de ingrediënten weet, kun je beginnen met het maken van de kaashapjes van bladerdeeg. Maak ze allemaal of kies jouw favorieten uit.

1. Kaas bladerdeeg hapjes

Voor de eenvoudigste versie van bladerdeeghapjes met kaas heb je alleen bladerdeeg en geraspte kaas nodig.

Volg deze stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in kleine vierkantjes of cirkels.
  3. Bestrooi elk stukje bladerdeeg met geraspte kaas.
  4. Vouw de randen van het bladerdeeg naar binnen en druk ze zachtjes tegen elkaar zodat er een kleine envelop ontstaat.
  5. Bestrijk de bladerdeeghapjes met losgeklopt ei.
  6. Bak de hapjes in de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.

2. Loaded Parmezaanse kaasstengels

Deze loaded Parmezaanse kaasstengels geef ik dubbel zoveel kaas, Parmezaanse en oude kaas. Ze zijn een lekkere en knapperige variatie op de traditionele bladerdeeg hapjes. Dit is wat je nodig hebt:

  • Bladerdeeg
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Geraspte oude kaas
  • Optioneel: zout

Volg deze stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in lange stroken van ongeveer 2 centimeter breed.
  3. Bestrooi de stroken met geraspte Parmezaanse kaas en eventueel wat sesamzaadjes of paprikapoeder.
  4. Vouw de stroken in de lengte dubbel en druk ze zachtjes tegen elkaar zodat de kaas goed blijft zitten.
  5. Snijd de stroken in kleinere stukjes van ongeveer 8 centimeter lang.
  6. Leg de stukjes op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
  7. Bak de Parmezaanse stengels gedurende 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

3. Briehapjes

Briehapjes zijn een heerlijke variatie op de traditionele bladerdeeghapjes met kaas. Dit is wat je nodig hebt:

  • Bladerdeeg
  • Brie (in kleine stukjes gesneden)
  • Optioneel: cranberrysaus of honing

Volg deze stappen om briehapjes te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in kleine vierkantjes of cirkels.
  3. Leg een stukje brie op elk stukje bladerdeeg.
  4. Voeg eventueel een beetje cranberrysaus of honing toe op de brie.
  5. Vouw de randen van het bladerdeeg naar binnen en druk ze zachtjes tegen elkaar zodat er een kleine envelop ontstaat.
  6. Bestrijk de kaas bladerdeeghapjes met losgeklopt ei.
  7. Bak de hapjes in de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.

Zoals je onderaan bij nummer 6 ziet zijn er meerdere mogelijkheden om brie hapjes te maken.

4. Bladerdeeg kaasbroodjes

Kaasbroodjes van bladerdeeg zijn heerlijk romig en zacht van binnen, en knapperig van buiten. Dit is wat je nodig hebt:

  • Bladerdeeg
  • Roomkaas
  • Optioneel: lente-ui of knoflookpoeder
Bladerdeeg kaasbroodjes met roomkaas insmeren
Bladerdeeg kaasbroodjes met roomkaas en oude kaas beleggen
Bladerdeeg kaasbroodjes met roomkaas en oude kaas dichtvouwen

Volg deze stappen om kaasbroodjes te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snijd rechthoeken.
  3. Smeer roomkaas aan één kant van elk stukje bladerdeeg.
  4. Voeg eventueel wat lente-ui of knoflookpoeder toe op de roomkaas.
  5. Snij de andere kant in met drie of vier inkepingen.
  6. Leg 2 plakken oude kaas op de roomkaas.
  7. Vouw de randen van het bladerdeeg over het gedeelte met de kaas en druk ze zachtjes met een vork de randen dicht.
  8. Bestrijk de bladerdeeghapjes met losgeklopt ei.
  9. Besprenkel sesamzaadjes over de kaasbroodjes.
  10. Bak de Kaasbroodjes in de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.

5. Bladerdeeghapje met geitenkaas en spinazie

Ook geitenkaas is een ingrediënt dat goed samengaat met bladerdeeg. In combinatie met spinazie maak je er een lekker kaas bladerdeeghapje van. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • Bladerdeeg
  • Ei
  • Verse spinazie
  • Geitenkaas
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Volg deze stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de spinazie en hak de knoflook fijn.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook kort aan.
  4. Voeg dan de spinazie toe en bak deze tot het geslonken is.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Snijd de geitenkaas in kleine stukjes.
  7. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in vierkantjes.
  8. Leg in het midden van elk vierkantje een schepje van het spinazie-mengsel en wat stukjes geitenkaas.
  9. Vouw de hoekjes van het deeg naar binnen en druk goed aan.
  10. Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  11. Bak de hapjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.

6. Bladerdeeghapjes met brie walnoten en honing

De combinatie van brie en honing is er een die vaak terugkomt in recepten. Zo ook in deze kaas bladerdeeghapje. Dit is een fantastisch lekker hapje met gekarameliseerde honing. Om deze hapjes te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Bladerdeeg
  • ei
  • Brie
  • Honing
  • Walnoten
  • Optioneel: takjes verse tijm

Volg deze stappen om de hapjes met brie, walnoot en honing te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de brie in plakken.
  3. Laat de honing op kamertemperatuur komen.
  4. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in rechthoekjes.
  5. Leg bakpapier op de bakplaat en leg een eetlepel honing op de bakplaat in de lengte.
  6. Leg op de honing de walnoten en daar boven op de brie.
  7. Pak het deeg en leg dit boven op de brie en druk goed aan.
  8. Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei.
  9. Bak de hapjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven.
  10. Zodra ze gaar zijn draai je ze om voor het eindresultaat.
  11. Garneer de hapjes met verse tijm.

7. Bladerdeeg hapje met brie en cranberry

Dit heerlijke kaas bladerdeeghapje is een perfecte combinatie van zoet en hartig. De romige brie met de zoete smaak van cranberry is een match made in heaven. Dit bladerdeeghapje is gemakkelijk te maken en kan op elk moment van de dag gegeten worden.

Ingrediënten:

  • Bladerdeeg
  • Brie
  • Cranberry compote
  • Ei

Volg deze stappen om bladerdeeghapjes met brie en cranberry te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snijd de brie in kleine stukjes.
  4. Leg een theelepel cranberry compote in het midden van elk plakje bladerdeeg.
  5. Verdeel de brie over de cranberry compote.
  6. Vouw het bladerdeeg dicht en druk de randen goed aan.
  7. Maak met een mes een aantal kleine inkepingen in de bovenkant van het bladerdeeg.
  8. Meng het ei en bestrijk het bladerdeeg met het mengsel.
  9. Bak de bladerdeeghapjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Serveer de bladerdeeghapjes met kaas warm en geniet van de heerlijke combinatie van brie en cranberry. Dit hapje is perfect voor een feestje of als hartige snack.

Kaas bladerdeeghapjes bewaren

Bladerdeeghapjes met kaas kunnen het best direct na het bakken worden gegeten, terwijl ze nog warm en knapperig zijn.

Als je ze echter van tevoren wilt maken kun je gebakken bladerdeeg hapjes bewaren op een met aluminiumfolie afgedekt bord. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.

Om de hapjes op te warmen, plaats je ze gewoon in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende ongeveer 5 minuten, of totdat ze weer warm en knapperig zijn.

Kaas tip

Heb je kaas over van een borrelplank, vries de harde kazen in en gebruik ze wanneer je bladerdeeg hapjes of kaassaus maakt.

Wat eet je erbij?

Je kunt de kaas bladerdeeg hapjes zo uit de hand eten of kiezen om er bijvoorbeeld soep of een salade naast te eten. Bladerdeeg kaashapjes zijn ook ideaal als er bijvoorbeeld een grote groep gasten komt eten.

Conclusie

Bladerdeeg hapjes met kaas zijn een eenvoudig en heerlijk borrelhapje dat je kunt serveren tijdens feestjes, bijeenkomsten of gewoon als tussendoortje. Met deze eenvoudige recepten en instructies kun je verschillende variaties maken en je gasten verrassen met heerlijke en knapperige hapjes. Vergeet niet om de verschillende kaassoorten en andere ingrediënten uit te proberen om je eigen unieke smaakcombinaties te creëren!

Bladerdeeg hapjes met kaas (5)

  • Waarom bladerdeeg prikken?
  • Hoe houd je bladerdeeg knapperig?
  • Wat is de beste bladerdeeg?
  • Kan bladerdeeg in de diepvries?
  • Wat smeren op bladerdeeg ipv ei?

Laat een reactie achter