De truc is om de kipfilet of kippendijen minstens een halfuur in de vriezer te plaatsen zodat de kip een beetje bevriest.

Dit is een uitgebreide gids over hoe je zelf kipgehakt kunt maken.

Deze handleiding is perfect voor iedereen die wil leren hoe je thuis heerlijk en gezond kipgehakt bereidt, zelfs zonder vleesmolen.

Die zelfgemaakte kipburger met kipgehakt is makkelijker dan je denkt!

Kippengehakt zelf maken

Kippengehakt kun je thuis zelf maken met een;

  • Keukenmachine
  • Gehaktmolen
  • Scherp keukenmes

De truc is om zelf kipgehakt te maken is om de kipfilet of kippendijen minstens een halfuur in de vriezer te plaatsen zodat de kip een beetje bevroren is.

Licht bevriezen zorgt er namelijk voor dat de kip dan niet meer zo plakkerig is en makkelijker te snijden.

Zelf kip gehakt maken, stap-voor-stap

Gehaktmolen waarmee je kipgehakt maakt
Gehakt maken van kip in een vleesmolen.

1. Kippengehakt maken met keukenmachine of vleesmolen

Kipgehakt kun je op verschillende manieren maken. Hieronder hoe je het maakt met een keukenmachine of vleesmolen.

  1. Voorbereiding: Haal de kip uit de verpakking en snij deze in blokken. Plaats de blokken in een diepvrieszak en leg deze plat in de vriezer.
  2. Kipgehakt zelf maken met een keukenmachine of gehaktmolen: Haal de kip na een halfuur uit de vriezer. Voeg de bevroren kip toe aan je keukenmachine of vleesmolen en hak tot de gewenste dikte.
  3. Kruiden: Voeg zout en peper toe tijdens het pulseren in de keukenmachine. Voor extra smaak kun je ook andere kruiden toevoegen.
  4. Verwerken of bewaren: Verwerk het gehakt nu verder in je gerecht of voeg het gehakt in porties toe aan diepvrieszakjes en vries het in tot je het nodig hebt.

Tip: Geen keukenmachine maar wel een blender, volg de stappen hierboven en maak er gehakt van in je blender.

Kippengehakt maken zonder vleesmolen

Kippengehakt maken met een keukenmes
Kippengehakt maken met een keukenmes.

Tip: Kies voor meer smaak voor kippendijen of combineer kipfilet en kippendijen voor een smaakvolle minder vette variant.

2. Kipgehakt maken met een keukenmes

Deze methode om kipgehakt te maken met een keukenmes is ideaal voor wie geen keukenmachine of gehaktmolen heeft. Het vergt wat meer tijd en moeite, maar het resultaat is een heerlijk zelfgemaakt kipgehakt dat je in diverse recepten kunt gebruiken.

Je gaat als volgt te werk:

  1. Voorbereiding: Haal de kip uit de verpakking en snij deze in blokken. Plaats de blokken in een diepvrieszak en leg deze plat in de vriezer.
  2. Gehakt maken met een keukenmes: Gebruik een scherp keukenmes om de kip in nog kleinere stukjes te snijden. Begin met grove stukken en snijd deze geleidelijk fijner, totdat het op gehakt lijkt.
  3. Kruiden: Voeg zout en peper toe tijdens het snijden met een keukenmes. Voor extra smaak voeg je andere kruiden toe zoals kipkruiden, korianderpoeder, cayennepeper etc.
  4. Verwerken of bewaren: Verwerk het gehakt nu verder in je gerecht of voeg het kipgehakt in porties toe aan diepvrieszakjes en vries het gehakt in tot je het nodig hebt.

Lees hier alles over veilig snijtechnieken in de keuken

Onderhouden van keukenmessen is belangrijk onderdeel
Met een scherp keukenmes kun je gehakt maken.

Kippengehakt kruiden

Hoe je kipgehakt maakt dat bepaal je lekker zelf. Het wordt gemaakt op verschillende manieren:

1. Naturel

Hier wordt alleen met kipfilet of kippendijen gehakt gemaakt zonder verder toevoegingen. Voeg een snuf zout en peper toe voor wat smaak.

2. Met ui

In deze variant voeg je een gesnipperde ui toe in de keukenmachine samen met de kipfilet of dijen. Voeg hier ook een snuf zout en peper toe voor wat smaak.

3. Kipgehakt met kruiden en specerijen

Hou je van meer smaak, voeg dan kruiden toe zoals;

Of net wat jij lekker vindt.

Tip: Voeg aan 500 gram kippengehakt bijvoorbeeld 1 theelepel specerijen zoals zout, peper, kerriepoeder, knoflookpoeder, uienpoeder etc. naar smaak toe en meng alles goed door.

Al de genoemde soorten van kipgehakt kun je gebruiken in verschillende gerechten. Gewoon proberen en kijken wat jij lekker vindt. Ik gebruik bijvoorbeeld kipgehakt met specerijen voor het vullen van mijn dumplings.

Kippengehakt kruiden

Wat is het gezondste gehakt?

De gezondste gehaktsoorten zijn;

  1. Kalkoengehakt en kipgehakt
  2. Rundergehakt
  3. Varkensgehakt

Je kunt rund- en varkensgehakt ook combineren dit zorgt voor meer smaak in je gehaktballen.

Bacteriën

  • Rauw gehakt eten wordt niet aangeraden omdat er al bacteriën in het vlees zitten. Voordat het vlees gekookt of gebakken wordt is de kans dus groot dat er steeds meer bacteriën in het vlees komen. Hierdoor is het risico van voedselinfectie of ontsteking van de darm zeker aanwezig.

Calorieën

  • Er zitten ongeveer 110 calorieën in een bal gehakt van 100 gram. Afhankelijk van welk gedeelte jij je kipgehakt maakt, kipfilet of kippendijen.
  • Let op dit gaat om kipgehakt naturel, dus zonder toevoegingen van ui, kruiden, specerijen. Voor een gezonde levensstijl eet je zo divers mogelijk. Een beetje vlees en meer groenten is het gezondst.

Hoe weet je of kipgehakt gaar is?

  1. Omdat je gehakt heel fijngesneden is zal het kipgehakt sneller gaar bakken dan wanneer je kipfilet in z’n geheel bakt. Zorg er wel voor dat je pan groot genoeg is zodat het gehakt de ruimte heeft om gaar te bakken. In een overvolle pan bakt de kip langzamer gaar.
  2. Op middelhoog vuur kun je ongeveer rekenen tussen de 8 tot 12 minuten voordat je kipgehakt gaar is. Zorg ervoor dat je niet te veel boter of olijfolie aan de pan toevoegt. Er zal namelijk braadvocht uit het gehakt vrijkomen waarmee je ook bakt.

Gerechten met kipgehakt

Kipburger gemaakt van kipgehakt op een broodje met sla, tomaat en ui
Kipburger gemaakt van kipgehakt op een broodje met sla, tomaat en ui.

Conclusie

Je hebt nu geleerd hoe je zelf kipgehakt kunt maken, hoe je het kunt kruiden, en hoe lang het moet bakken. Experimenteer met verschillende kruiden en ontdek je favoriete manier om kippengehakt te bereiden.

Heb jij dit recept uitgeprobeerd of tips, laat het weten in een reactie!

Veel Gestelde Vragen over Kipgehakt (2)

  • Hoe gezond is kippengehakt?
  • Is kipgehakt hetzelfde als kipfilet?

Bereidingswijze

  1. Haal de kip uit de verpakking. Snij de kip in blokken en voeg ze toe aan een diepvrieszak. Zorg dat de zak plat is wanneer je deze in de diepvries legt. Zo bevriest de kip sneller.
  2. Haal de diepvrieszak met de kip na een halfuur uit de vriezer.
  3. Voeg de bevroren kip toe aan een keukenmachine of gehaktmolen. Laat de keukenmachine het werk doen door steeds een beetje te hakken.
  4. Voeg de zout en peper toe terwijl je steeds verder met de keukenmachine pulseert tot de gewenste dikte
  5. Verwerk het gehakt nu verder in je gerecht of voeg het kipgehakt in porties toe aan diepvrieszakjes en vries het gehakt in tot je het nodig hebt
Kipgehakt maken met een keukenmes
  1. Maak je kipgehakt met een mes, zorg dan dat de kip net wat meer bevroren is. Dit vergemakkelijkt het snijden. Snij de kip fijner en fijner. Laat het mes het werk doen!

2 reacties

  1. gaby

    hoe maak ik goed smaakvol kippegehakt

    gaby did not rate this post.
    1. Goed smaakvol kippengehakt maak je door kruiden toe te voegen aan het gehakt en deze te mengen. Wat ik doe is 1 tl zout, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl vers gemalen peper, 1 tl cayennepeper. Bij punt 3 geef ik meer opties voor smaak.

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4Gideon geeft een waardering van 4

Laat een reactie achter