Rauwe aardappelen in de oven kunnen prima zonder ze eerst voor te koken. Het hangt namelijk af van hoe snel je wilt eten.
Het bereiden van aardappelen in de oven kan op verschillende manieren.
Je kunt kiezen voor rauwe aardappelen of voorgekookte aardappelen.
Maar welke methode levert het beste resultaat op?
In dit artikel duiken we dieper in beide methoden en geven we je tips voor het perfect bakken van aardappelen in de oven.
Belangrijke punten
- Rauwe aardappelen kunnen direct in de oven worden gebakken, waardoor het een snellere methode is.
- Het vooraf koken van aardappelen voor het bakken levert een knapperige buitenkant en romige binnenkant op.
- Vooraf koken verkort ook de baktijd in de oven en verbetert mogelijk de smaak.
Rauwe aardappelen in de oven
Het is mogelijk om rauwe aardappelen direct in de oven te bakken zonder ze eerst voor te koken.
Dit is een snellere methode, maar als je streeft naar krokante aardappelen, zijn voorgekookte aardappelen de beste keuze.
Hieronder vind je de stappen voor het bereiden van rauwe aardappelen in de oven:
- Verwarm je (hetelucht) oven voor op 190 graden
- Was je rauwe aardappelen met water schoon. Laat de schil er aan of schil je aardappelen
- Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes. Zorg dat ze allemaal dezelfde grootte hebben
- Voeg de rauwe partjes, blokjes of schijfjes toe aan een mengschaal
- Besprenkel de rauwe aardappelen met olijfolie en flinke snuf zout en hussel alles goed door elkaar.
- Verdeel de rauwe aardappelen over een met bakpapier belegde bakplaat of geoliede ovenschaal
- Bak de rauwe aardappelen in de oven voor ongeveer 45 minuten. Huzzel op de helft van de tijd de rauwe aardappelen in de oven even goed zodat alle kanten knapperig gebakken worden
Persoonlijk bak ik altijd rauwe aardappelen in de oven zonder ze eerst voor te koken. Het is een snelle manier om aardappelen te serveren.
De bereidingstijd van rauwe aardappelen in de oven?
Dat hangt af van hoe groot je partjes, blokjes of aardappelschijfjes zijn. Je kunt tussen de 45 en 50 minuten aanhouden met de oven op 190 graden. Prik na 45 minuten met een vork in de aardappel. Gaat dit makkelijk dan zijn ze klaar. Gaat dit niet dan bak ze nog even 5 á 10 minuten langer.
Bekijk ook geroosterde zoete aardappelen uit de oven
Voorgekookte aardappelen in de oven
Voorgekookte aardappelen in de oven zorgen voor een krokante buitenkant en een romige binnenkant. Door de aardappelen eerst te koken, verkort je de baktijd in de oven en krijg je een smaakvoller resultaat.
- Verwarm je oven voor op 190 of 200 graden net hoe warm je oven wordt
- Was je rauwe aardappelen met water schoon als je ze ongeschild kookt. Of schil je aardappelen
- Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes en zorg ook hier dat ze allemaal bijna even groot zijn. Zo worden ze allemaal even snel gaar
- Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 10 minuten. Je moet er met gemak een vork in kunnen prikken, maar nog niet gaar
- Voeg de voorgekookte aardappelschijfjes, blokjes of partjes toe aan een mengschaal
- Giet een beetje olijfolie over de voorgekookte aardappeltjes en huzzel
- Besprenkel de voorgekookte aardappeltjes nu met zout en kruiden naar wens
- Voeg de gekruide aardappelen toe aan een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Verdeel de aardappeltjes goed over de schaal zodat ze de ruimte hebben om te bakken
Hoe lang voorgekookte aardappelen in de oven?
Bak de voorgekookte aardappelen in 30 tot 35 minuten gaar in een oven op 190 graden. Halverwege de tijd huzzel je de aardappeltjes zodat ze allemaal een krokant korstje krijgen.
Geschikte aardappelsoorten voor de oven
Niet alle aardappelen zijn geschikt voor ovenbereiding. Vastkokende aardappelen zijn ideaal omdat ze hun vorm behouden tijdens het bakken.
Hier zijn enkele aanbevolen soorten:
- Bintje
- Bildtstar
- Nicola
- Opperdoezer
- Menopper
- Meerlanders
- Frieslanders
Meer informatie over aardappelen koken
Kruiden voor aardappelen in de oven
Het kruiden van aardappelen kan zowel voor als na het bakken worden gedaan. Door je aardappelen op de juiste manier te kruiden, kun je de smaak aanzienlijk verbeteren.
Lees hier meer over hoe lang aardappels koken voor bakken.
Hieronder 3 recepten van aardappel kruidenmixen.
De mixen zijn genoeg voor 500 gram aardappelen te kruiden.
1. Pittige aardappeltjes in de oven
Maak een kruidenmengsel van:
- 5 el olijfolie
- ½ tl Cayennepeper
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
Meng dit goed door in een schaaltje en voeg dit over je rauwe aardappelen in de oven. Gebruik deze kruidenmix bijvoorbeeld met de traybake kip met krieltjes.
2. Italiaans gekruide aardappelen met verse kruiden
Maak een mengsel met:
- 5 el olijfolie
- 5 takjes oregano
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
Zorg dat je de verse kruiden van de steeltjes verwijderd zijn en snij ze super fijn of plet ze in een vijzel waaraan je de olijfolie toevoegt tijdens het vijzelen. Voeg het mengsel over je rauwe aardappelen in de oven en bakken maar!
3. Aardappelen uit de oven met salie
Super lekker en smaakvol gebakken aardappeltjes met saliekruiden
- 5 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 10 blaadjes salie
- 2 tl zeezout
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
Verwarm de olijfolie en roomboter langzaam op in een koekenpan. Als de boter klaar is met bubbelen voeg je de blaadjes salie toe aan het vet en bak de blaadjes salie 2 tot 3 minuutjes aan. Verwijder de blaadjes uit de pan en leg ze op keukenpapier. Huzzel je rauwe aardappelen door het bakvet en bak ze in de oven knapperig en gaar. Snipper in de tussentijd de salie in reepjes en voeg ze toe aan een schaaltje. Voeg de zeezout, peper en knoflook poeder toe en meng alles goed. Zodra de aardappelen uit de oven komen strooi je de salie kruiden over de aardappeltjes. Eet smakelijk!
Meer informatie over shoarma kruiden zelf maken
Tips
- Aardappelen in de oven met schil hebben meer voedingswaarden dan geschilde aardappelen.
- Kant en klare aardappelschijfjes uit de supermarkt kun je ook in de oven bakken. Verdeel de aardappeltjes goed over de bakplaat zodat ze niet op elkaar liggen.
- Geplette aardappels uit de oven lukken alleen wanneer je de aardappels voorkookt. Leg de voorgekookte aardappeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en plet de aardappeltjes met de onderkant van een stevig glas. Besprenkel met jouw favoriete kruiden en bak ze gaar in de oven.
- Rauwe aardappelschijfjes in de oven garen het beste in een voorverwarmde oven op 190 of 200 graden. Afhankelijk van hoe sterk jouw oven is.
- Probeer verschillende soorten groenten zoals paprika, courgette of tomaten mee te bakken voor een complete maaltijd.
- Maak je eigen kipgehakt en bak een kipburger voor bij je aardappelen uit de oven
- Voeg tijdens het bakken van de rauwe aardappelen gerookte spekjes toe, dit geeft een fantastische smaak!
Meer informatie over aardappels
Veel Gestelde Vragen over Rauwe Aardappelen (4)
- Kan je ziek worden van een rauwe aardappel?
- Waarom mag je geen rauwe aardappel eten?
- Wat als je rauwe aardappel eet?
- Wat is beter gebakken of gekookte aardappelen?
Bereidingswijze
-
Verwarm je (hetelucht) oven voor op 190 graden
-
Was je rauwe aardappelen met water schoon. Laat de schil er aan of schil je aardappelen
-
Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes. Zorg dat ze allemaal dezelfde grootte hebben
-
Voeg de rauwe partjes, blokjes of schijfjes toe aan een mengschaal
-
Besprenkel de rauwe aardappelen met olijfolie en flinke snuf zout en hussel alles goed door elkaar.
-
Verdeel de rauwe aardappelen over een met bakpapier belegde bakplaat of geoliede ovenschaal
-
Bak de rauwe aardappelen in de oven voor ongeveer 45 minuten.
-
Huzzel op de helft van de tijd de rauwe aardappelen in de oven even goed zodat alle kanten knapperig gebakken worden
-
Eet smakelijk!
-
Verwarm je oven voor op 190 of 200 graden net hoe warm je oven wordt
-
Was je rauwe aardappelen met water schoon als je ze ongeschild kookt. Of schil je aardappelen
-
Snijdt de rauwe aardappelen in partjes, blokjes of schijfjes en zorg ook hier dat ze allemaal bijna even groot zijn.
-
Kook de aardappels beetgaar in ongeveer 10 minuten.
-
Voeg de gekookte aardappelschijfjes, blokjes of partjes toe aan een mengschaal
-
Giet een beetje olijfolie over de voorgekookte aardappeltjes en huzzel
-
Besprenkel de voorgekookte aardappeltjes nu met zout en kruiden naar wens
-
Voeg de gekruide aardappelen toe aan een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal
-
Verdeel de aardappeltjes goed over de schaal zodat ze de ruimte hebben om te bakken
-
Bak de voorgekookte aardappelen in 30 tot 35 minuten gaar in een oven op 190 graden
-
Halverwege de tijd huzzel je de aardappeltjes zodat de ze allemaal een krokant korstje krijgen
-
Eet smakelijk!