Maak van je bietensalade met geitenkaas een hoofdgerecht door hem te serveren met bulgur of couscous.

Met dit rode bietensalade recept kun je variëren. Voeg geitenkaas, feta, appel of witte bieten toe voor een heerlijke maaltijdsalade.

Dit soort kleurrijke salades is ideaal om te serveer als hoofdgerecht of bijgerecht. Serveer het met een mayonaise dressing of maak zelf een heerlijke vinaigrette. Ik geef je beide recepten voor een dressing.

Je kunt de ingrediënten zelfs een dag of twee van tevoren klaarmaken. In dit rode bietensalade recept leg ik je alles uit.

Rode bietensalade recept ingrediënten

Rode bietensalade met rucola, jonge sla, feta, walnoten met een zelfgemaakte balsamico vinaigrette.

  • Rode bieten
  • Rucola
  • Veldsla
  • Fetakaas
  • Geroosterde walnoten
  • Rozijnen of veenbessen (optioneel)

Balsamico vinaigrette ingrediënten

  • 120 ml extra vergine olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el Dijon-mosterd
  • 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1/4 tl zout
  • 1/8 tl zwarte peper

Tip: Balsamico van een Italiaanse traiteur is heel wat anders dan balsamicoazijn uit een supermarkt.

Mayonaise dressing ingrediënten

  • 2 el (vega)mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1 el appelcider azijn
  • Snuf zout en peper

Bereidingswijze dressing

Voeg alle ingrediënten van de mayonaise dressing samen in ene mengschaal en roer alles goed door. Bedruip je rode bietensalade en eet smakelijk!

Bekijk hier meer gezonde salade dressings

Verse rode bieten

Bereidingswijze bietensalade

Rode bieten – Gebruik je voorgekookte bieten uit de supermarkt, spoel ze dan eerst even af onder de kraan. Snij ze vervolgens in plakken of partjes. Ga je voor gepofte bieten volg dan de bereiding hieronder.

Vinaigrette – Meng in een weckpot/afsluitbare pot alle ingrediënten voor de dressing (120 ml extra vergine olijfolie, 3 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel Dijon-mosterd, 1 geperste teen knoflook, 1/4 theelepel zout en 1/8 theelepel peper). Goed schudden om de vinaigrette te mengen. Serveer je de rode bietensalade niet meteen, schudt dan de dressing nogmaals goed voordat je deze over de salade druipt.

Walnoten – In een koekenpan rooster je de walnoten totdat ze gaan geuren. Let op dat ze niet verbranden, dit geeft een bittere smaak. Even wegzetten en op kamertemperatuur laten komen. Laat ze heel of snij ze doormidden maar niet fijn!

Feta – Verkruimel de feta, geitenkaas of kaas naar keuze.

Sla – Was de rucola en veldsla en droog ze in een slacentrifuge of keukenpapier.

Rode bietensalade opmaken – Meng de sla in een slakom met de vinaigrette en schep om. Verdeel de rode bieten, fetakaas en walnoten over de sla en besprenkel met een beetje olijfolie. Eet smakelijk!

Bieten zelf poffen in de oven

Heb je de tijd en vind je het leuk om je eigen bieten te poffen in de oven ga dan als volgt te werk:

  1. Warm je oven op naar 200°C
  2. Wikkel elk bietje apart in aluminiumfolie en vervolgens in een ovenschaal
  3. Pof de bieten in de oven tot ze gaar zijn, wat ongeveer 1 tot 1 ½ uur duurt, afhankelijk van hun grootte.
  4. Check de gaarheid met een satéprikker of vork
  5. Koelen de bieten af onder de folie
  6. Verwijder de schil met keukenhandschoenen aan
  7. Snijd de bieten in parten en verwerk ze in de salade

De gepofte bieten zorgen voor een compleet andere smaak en ervaring van de bieten in je salade. Zeker het proberen waard!

Salade serveren

Dit rode bietensalade recept is geschikt om als bijgerecht te serveren en kun je het gehele jaar eten. Voeg wat geroosterde groenten toe zoals geroosterde worteltjes voor een maaltijdsalade of gerecht voor bij een zomerse barbecue. Tijdens de herfst en wintermaanden kun je hem serveren bij een wildgerecht zoals hertenrugfilet of stoofpot.

Rode bietensalade variaties

  • Voeg granny smith appelschijfjes toe voor een zuurtje
  • Gebruik zachte geitenkaas i.p.v. harde feta
  • Voeg witte of gele bieten toe voor nog meer kleur
  • Rooster pecannoten, amandelen of andere soorten noten i.p.v. walnoten
  • Maak een andere soort sladressing dan met balsamico
  • Voeg dungesneden sjalot toe voor wat meer diepgang en smaak
  • Gebruik grof zeezout om de smaken nog meer kracht te geven
  • Maak er een serieus vegetarisch hoofdgerecht van door zoete aardappel en/of pompoen te roosteren en toe te voegen

Rode bietensalade recept met geitenkaas

De rode bietensalade is een veelgezochte salade op internet. Zeker de rode bieten geitenkaas salade is een favoriet.

Ondanks dat kun je de salade van rode biet gerust eten met andere soorten kaas. Wat dacht je van blauwe kaas, pittige Noord-Hollandse of een schapenkaas uit de toko. Een favoriet hier bij mij thuis. Niet iedereen is gek op de smaak en geur van schapenkaas, maar ik verzeker je, het proberen meer dan waard.

Het leuke van de salade rode biet geitenkaas is dat je hem het hele jaar door kunt serveren. Afhankelijk van de seizoenen bereid je de salade van rode biet dus steeds met seizoensproducten.

Probeer de bieten salade in de zomermaanden eens met wat druiven, aardbeien of perzik bij een bbq. En in de wintermaanden eens bij een Antwerpse stoofpot of Bavette uit de oven met hasselback aardappelen.

Maak van je bietensalade met geitenkaas een hoofdgerecht door hem te serveren met bulgur of couscous. Of ga voor een maaltijdsalade door er geroosterde soorten groenten aan toe te voegen zoals venkel, zoete aardappel, wortels, of pompoen. Geef je bietensalade meer pit met witlof, kiemgroenten zoals Alfalfa of tuinkers of grapefruit.

Zoete en hartige smaken van de salade

Het rode bietensalade recept leent zich goed voor de combinatie van zoete en hartige ingrediënten. Het aardse/zoete van de rode biet en het hartige van de geitenkaas doen het samen goed. Maar experimenteer dus ook met ingrediënten die ook zoet en hartig van nature zijn en je kunt de koude bietensalade pimpen naar jouw smaak, probeer maar eens de bieten te poffen!

Bietensalade tips

  • Koop je verse rode bieten bij de lokale boer. Deze zijn niet alleen lekkerder, maar je steunt ook de boeren in de regio.
  • Zit het groen nog aan de bieten, gooi ze dan niet weg! Was het groen en verwerk deze mee in de rode bieten salade of snijd ze klein en gebruik ze in een roerbakgerecht.
  • Gekookte bieten schillen kun je het beste doen met een paar handschoenen om je handen schoon te houden.
  • Je kunt de bieten tot 2 dagen van tevoren koken, afdekken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
  • Voeg vlak voor het opdienen van de salade de geroosterde bieten, geitenkaas, appel, walnoten, sjalot en groentjes samen. Sprenkel de dressing erover en serveer. Doe je dit eerder en hussel je alles, dan worden alle ingrediënten rood!

Wat eten bij rode bietensalade

Serveer de rode bieten salade bij:

Meer gerechten met rode biet

Bereidingswijze

Bereidingswijze rode bietensalade
  1. Snijd de rode bieten in blakjes of partjes
  2. Rooster de walnoten in een koekenpan totdat ze geuren. (laat ze niet verbranden)
  3. Verkruimel de feta, geitenkaas of kaas naar keuze
  4. Was de rucola en veldsla en droog ze in een slacentrifuge of keukenpapier
  5. Meng de sla in een slakom met de vinaigrette en schep om. Verdeel de rode bieten, fetakaas en walnoten over de sla en besprenkel met een beetje olijfolie. Eet smakelijk!
Dressing / vinaigrette
  1. Voeg alle ingrediënten van de mayonaise dressing samen in ene mengschaal en roer alles goed door. Bedruip je rode bietensalade

Laat een reactie achter