Hasselback aardappelen zijn een feestelijk bijgerecht tijdens bijvoorbeeld Kerst of bbq.

Hasselback aardappelen scoren goed tijdens de bbq maar ook zeker als bijgerecht tijdens de kerst of andere feestelijke momenten.

Maar hoe krijg je perfecte gebakken hasselback aardappelen en hoe snijd je dunne of dikke schijfjes aardappel?

In dit artikel neem ik je stap-voor-stap mee in het maken van de perfecte aardappelen!

Wat zijn hasselback aardappelen?

Hasselback-aardappelen worden ingesneden maar niet helemaal doorgesneden en vervolgens gebakken tot de schijfjes uitwaaieren en knapperige bakken. Snijd ze in dikke of dunne plakjes, bestrijk ze met olijfolie, zelfgemaakte kruidenboter, zout en peper en serveer.

Welke aardappelen voor hasselback

Vastkokende aardappelen zijn het meest geschikt voor het maken van hasselback-aardappelen

Vastkokende aardappelen zijn het meest geschikt voor het maken van hasselback-aardappelen. Kies ovale aardappelen, dit snijd makkelijker.

Enkele vastkokende aardappelen zijn:

Meer informatie over aardappelen in de oven

Hasselback aardappelen recept ingrediënten

Dit heb je nodig om dit recept voor hasselback-aardappelen te maken:

Aardappelen – Gebruik vastkokende aardappelen zoals bildstar, ze hebben een mooi formaat om als bijgerecht te serveren. De kleinere Opperdoezer aardappelen zijn ook erg lekker.
Extra vierge olijfolie – Het helpt de aardappelen zacht en bruin te worden in de oven.
Knoflookboter – Het geeft de aardappelen een rijke, boterachtige smaak en een hartige bite. Het is makkelijk te maken met roomboter, knoflook, kruiden naar smaak en zout
Zout en peper – Om alle smaken samen te laten komen!

Moet je hasselback aardappelen voorkoken?

Hoe groter de aardappel hoe langer deze in de oven moet om gaar te bakken, houd hier rekening mee. Daarvoor kun je kiezen om de aardappelen kort te koken. Na het insnijden van de aardappelen kun je ze een minuut of 10 voorkoken en de oventijd met 10 minuten verkorten.

Hoe snijd je hasselback aardappelen?

Hasselback aardappel snijden illustratie

Gebruik eetstokjes aan weerszijden van de aardappel bij het snijden, wat als een stop fungeert. Zo voorkom je dat je de aardappel helemaal doorsnijdt!

Hasselback aardappelen in de oven bakken

  1. Gebruik vastkokende aardappelen met schil
  2. Verwarm de oven op 200 graden en zet het ovenrek op de tweede stand van onder
  3. Was de aardappelen met water en een borsteltje schoon en maak ze droog
  4. Snijd inkepingen in de aardappelen en laat de bodem intact
  5. Bestrijk de aardappelen met de helft van de olijfolie in een ovenschaal
  6. Bestrooi de aardappelen met zout en peper
  7. Bak de aardappelen minimaal 30 minuten en bestrijk ze weer met olijfolie en knoflookboter
  8. Bak ze nogmaals 30 tot 40 minuten
  9. Serveer de hasselback aardappeltjes direct met een beetje knoflookboter

Recept tips voor hasselback-aardappelen

Houd de plakjes dun

Als ze te dik zijn, worden ze in het midden niet helemaal gaar. Probeer ze allemaal ongeveer ½ cm dik te snijden.

Gebruik eetstokjes als stop

Gebruik eetstokjes als stop zodat je de aardappelen niet helemaal doorsnijdt. Leg de stokjes in de lengte naast elkaar en plaats de aardappel tussen de stokjes. Snij de aardappel in. Je raakt met je mes de eetstokjes, waardoor je de aardappelen niet aan de onderkant kunt doorsnijden.

Bestrijk ze na 40 minuten met kruidenboter

Het roosteren van deze hasselback-aardappelen in de oven is een tweeledig proces. Eerst bak je ze met olijfolie, zout en kruidenboter voor meer smaak en om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bak vervolgens nog eens 30 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn in het midden en krokant aan de randen. Let op dat deze timing slechts een schatting is; het kan variëren op basis van de sterkte van jouw oven en de grootte van de aardappelen die je gebruikt. Controleer de aardappelen regelmatig en twijfel niet om ze toch nog even wat langer te bakken als dat nodig is.

Breng op smaak voor het opdienen

Als je problemen hebt met het toevoegen van kruiden tussen de aardappelschijfjes, wacht dan totdat ze een beetje gaan waaieren zodat je op dat moment de verse kruiden toevoegt. En breng ze nogmaals opmaak na het bakken door er kruidenboter direct op de warme hasselback aardappeltjes te smeren.

Informatie over zelf kruidenboter maken, inclusief 5 variaties

Hasselback-aardappelen variaties

Serveer ze warm uit de oven met:

  • verse kruiden, zoals peterselie of verse tijm, en rode pepervlokken
  • Smelt kaas zoals cheddar, Parmezaanse kaas, oude Noord-Hollandse
  • Gehakte kruiden zoals peterselie, oregano, dille of tijm
  • Krokant gebakken spekjes

Hasselback aardappelen met vlees

Hieronder een aantal recepten met vlees waarbij jij je aardappelen kunt eten.

Hasselback aardappelen gaan ook goed op de bbq. Kies hier het beste bbq vlees uit voor bij jouw aardappelen.

Meer aardappel ovengerechten

Veel Gestelde Vragen over Hasselback aardappelen (3)

  • Kun je hasselback aardappelen bewaren?
  • Waar komt de naam Hasselback vandaan?
  • Kun je hasselback aardappelen opnieuw opwarmen in de oven?

Bereidingswijze

Hasselback aardappelen bereiden
  1. Verwarm de oven op 200 graden en zet het ovenrek op de tweede stand van onder
  2. Was de aardappelen met water en een borsteltje schoon en maak ze droog. Je kunt kiezen om ze te schillen of met schil te bakken
  3. Snijd inkepingen in de aardappelen en laat de bodem intact. Dit kun je bereiken door de aardappel tussen twee eetstokjes te leggen en de aardappel in te snijden totdat je het houten eetstokje raakt en zo de bodem niet doorsnijdt
  4. Bestrijk de aardappelen met de helft van de olijfolie
  5. Bestrooi de aardappelen met flink wat zout en peper
  6. Bak de aardappelen minimaal 30 minuten. Op dit moment zullen de aardappelschijfjes wat uitklaar komen te staan. Dit is het moment om smaak in de aardappel te brengen. Bestrijk ze weer met olijfolie en nu ook de knoflookboter en voeg spekjes, verse kruiden zoal salie tussen de schijfjes
  7. Bak ze nogmaals 30 tot 40 minuten totdat de schijfjes lekker knapperig gebakken zijn
  8. Serveer de hasselback aardappeltjes direct met een beetje knoflookboter

Laat een reactie achter