Varieer door bijvoorbeeld Italiaans kaasbrood te maken met Italiaanse kruiden, olijven en zongedroogde tomaten
Wie is er niet gek op, hartig kaasbrood. Dit kaasbrood recept, ook wel kaascake genoemd, is ideaal als hartig bijgerecht bij een salade of als borrelhapje tijdens een borrelplank.
Hoe je dit hartig kaasbrood ook eet het is altijd een succes. Het leuke van dit kaascake recept is dat je kunt variëren met verschillende soorten kaas en groenten.
Heb je restjes kaas en groenten over, experimenteer er lekker op los, verwerken ze in kaascake en iedereen eet met je mee. Zo hoef je nooit voedsel weg te gooien.
Ingrediënten hartig kaasbrood
- 200 gr kaas
- 175 gr zelfrijzend bakmeel
- 50 gr boter
- Lente-ui
- 6 eieren
- 1 courgette
- 1 grote wortel
- 3 tl knoflookpoeder
- 3 tl uienpoeder
- Snuf zout en peper
Hoe maak je hartig kaasbrood
Oven voorverwarmen
Start met het verwarmen van je oven op 180- graden
Bakvorm
Bekleed een cakevorm met bakpapier of smeer de cakevorm in met boter zodat de cake makkelijk uit de vorm komt.
Groenten snijden
Snij de lente-ui in dunne ringen en de courgette en de wortel in flinter dunne reepjes. Dit kun je doen met een juliennesnijder, een mandoline of keukenmachine. Heb je geen van de drie genoemden apparaten maar wel een rasp of een koksmes, rasp de groenten dan zo grof mogelijk.
Blancheren
Blancheer de reepjes wortel. Blancheren is het verwarmen van een product, in dit geval de wortel, 5 minuten zonder dat het water kookt. Blancheren zorgt dat de groenten in de kaascake zacht zijn.
Boter
Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje.
Kaas
Je kunt kiezen voor geraspte kaas of je maakt de restjes kaas op door deze te raspen.
Beslag maken
Voeg in en grote kom de gesmolten boter, de kaas, eieren, zelfrijzend bakmeel, zout, knoflookpoeder en uienpoeder. Je kun er ook voor kiezen om op dit moment de karnemelk of yoghurt toe te voegen i.p.v. de boter. Roer alles tot een mooi vloeibaar beslag.
Hartig kaasbrood bakken
Giet het beslag nu in de met bakpapier beklede cakevorm en zet het in de oven. Bak het hartig kaasbrood in 60 minuten gaar.
Serveren
Na 60 minuten haal je de kaascake uit de oven en laat hem afkoelen. Serveer zo of met een frisse salade.
Notities en tips voor hartig kaasbrood
- Varieer met groenten dat jij lekker vind in het seizoen en goed past bij de kaas dat je gebruikt.
- Varieer ook met verschillende soorten kazen. Let op dat de kazen die je gebruikt, goed smelten.
- Je kunt de boter verruilen voor karnemelk of yoghurt als je dat wilt. Let op dat je de kaascake niet te nat maakt.
- Vlees in je brood? Voeg spekjes of gehakt toe of net waar je nog restjes van over hebt.
- Dit is een makkelijk recept om te koken met kinderen.
Tip
Denk in thema’s als het gaat om variaties te bedenken van hartig kaasbrood. Zo kun je Italiaans kaasbrood maken met Italiaanse kruiden, olijven en zongedroogde tomaten. Dat is het leuke aan kaascake of kaasbrood, net hoe je het wilt noemen. Gek op kaas, probeer dan ook eens deze bladerdeeg hapjes met kaas.
Een andere tip is om van bijvoorbeeld een kaasplankje restjes harde kaas in te vriezen. Zo heb je altijd kaas bij de hand om kaasbrood te maken.
Veel gestelde vragen (2)
- Wat voor soorten kaas zijn er?
- Welke kaas is het beste?
Bereidingswijze
-
Verwarmen de oven voor op 180 graden
-
Bekleed een cakevorm met bakpapier
-
Snij de lente-ui in dunne ringen en de courgette en de wortel in flinter dunne reepjes
-
Blancheer de reepjes wortel 5 minuten
-
Smelt de boter langzaam in een steelpannetje
-
Voeg in en grote kom de gesmolten boter, de kaas, eieren, zelfrijzend bakmeel, zout, knoflookpoeder en uienpoeder en roer alles goed door
-
Giet hete beslag nu in de met bakpapier beklede cakevorm en zet het in de oven
-
Bak het hartig kaasbrood gaat in 60 minuten
-
Na 60 minuten haal je de kaascake uit de oven en laat afkoelen