De runderbavette is een mooi stuk vlees. Mals met een mooie smaak, een grove structuur en een bite. Zeer geschikt voor een luxe diner of op de bbq.
Runderbavette uit de oven met artisjokken en knapperig gebakken aardappels zoals hasselback aardappelen of aardappelen in de oven. Een voorbeeld van een bijzonder mooi stuk vlees is de runderbavette.
Het is ontzettend mals met een mooie smaak, heeft een grove structuur en een bite. Vroeger werd de bavette opgediend bij een luxe diner.
Runderbavette wat is dat?
Bavette, wordt ook vanglap, vinkelap genoemd en is een vorm van mager rundvlees.
De Engelsen noemen het flank steak, en is een prachtig stuk vlees. Het wordt gesneden uit het dikste gedeelte van de vang.
De vang bevind zich tussen de bil en borst in. Hier zitten spieren die veel bewegen waardoor het vlees wat grover en steviger is.
De runderbavette leent zich prima om te bereiden in de oven, maar kun je ook goed klaarmaken op een bbq of een kamado.
Het bereiden van bavette uit de oven
Als je bavette uit de oven wilt bereiden, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Hieronder vindt je onze favoriete manier van bereiden. Wees zo vrij om je eigen bijgerechten te serveren. In dit recept van bavette in de oven hebben we gekozen voor artisjokken en gebakken aardappeltjes.
- Laat de bavette op kamertemperatuur komen
- Zout en peper de bavette rondom
- Zet een koekenpan op het vuur en laat deze heet worden
- Giet een flinke scheut olie in de hete pan
- Als de olie heet is leg je de bavette voorzichtig in de pan en bak je de bavette rondom bruin
- Draai dan het vuur laag
- Doe er roomboter bij en ‘was’ het vlees in de boter in 5 minuten
- Leg het vlees nu in een ovenschaal en gaar het rustig in 12 minuten op 150 graden
- Gaar het vlees 4 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden
- Laat het vlees daarna rusten op een snijplank
Lees hier alles over bavette bereiden, bakken in een pan, braden, oven of grillen op de bbq.
Runderbavette bakken
Zoals je ook in dit recept van runderbavette uit de oven leest, bak je de bavette eerst even rondom aan in een hete pan. Zo schroei je het vlees dicht en blijven de sappen binnen. Dit bevordert de smaak en houdt het vlees mals.
Hoe lang bavette in de oven?
- Je gaart het vlees in 12 minuten op 150 graden in de oven.
- Gaar het vlees daarna nog 4 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Laat het vlees daarna rusten op een snijplank
Lees ook het recept van riblappen in de oven stoven
Wat eten we bij bavette uit de oven?
Bij bavette kun je verschillende bijgrechten serveren. Aardappelen en groenten uit de oven gaan altijd erg goed met vlees.
Hieronder smaakvolle ideeën;
- Hasselback aardappelen uit de oven
- Aardappelen uit de oven
- Aardappelpuree
- Zelfgemaakte kruidenboter
- Rode bietensalade
- Koolsalade met appel, walnoten en kaas
Conclusie
Bavette uit de oven is een heerlijk stuk vlees dat op verschillende manieren bereid kan worden. Met onze bereidingswijze weet je zeker dat je een sappige en smaakvolle bavette op tafel zet. Serveer het met jouw favoriete bijgerechten en je hebt een heerlijk hoofdgerecht om van te genieten.
Veel Gestelde Vragen over Runderbavette (3)
- Is runderbavette taai?
- Is runderbavette gezond?
- Wat is het verschil tussen bavette en biefstuk?
Bereidingswijze
-
Laat de bavette op kamertemperatuur komen
-
Zout en peper de bavette rondo
-
Zet een koekenpan op het vuur en giet er een flinke scheut olie in
-
Als de olie heet is bak je de bavette rondom bruin
-
Draai dan het vuur laag. Doe er roomboter bij en ‘was’ het vlees in de boter
-
Leg het vlees in een ovenschaal en gaar het 12 minuten op 150 graden
-
Gaar het vlees 4 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat het vlees daarna rusten op een snijplank
-
Schil de aardappels en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik
-
Zet een koekenpan op het vuur en voeg de boter toe. Als de boter gesmolten is leg je de plakjes aardappel in de pan
-
Bak de plakjes tot ze mooi bruin zijn. Blus steeds af met een scheutje runderfond tot de aardappels de fond hebben opgezogen en gaar zijn
-
Zet een grote pan op het vuur met genoeg water en een snufje zout en citroensap
-
Breng het water aan de kook
-
Zet een bak met ijswater klaar om daarin de artisjokken af te laten koelen
-
Breek de steel van de artisjok af. Kook de artisjokken ongeveer 10 minuten in het kokende water
-
Schep ze uit het water en leg in het ijswater. Als ze zijn afgekoeld pel je ze totdat alle bladeren eraf zijn en je bij de bodem de pluizige sprietjes ziet
-
Met een lepel kun je dit eruit schrapen. Snijd de artisjokken in vier stukken
-
Snijd de portobello in vieren
-
Bak ze in de olijfolie met de tijm, rozemarijn en knoflook aan beide kanten bruin
-
Doe de rode wijn in een steelpan en kook in tot de helft
-
Haal de blaadjes van de takjes salie en hak deze fijn
-
Voeg de fond toe samen met de gehakte salie en kook het in tot 1/3
-
Voeg de roomboter toe en roer goed door. Breng de jus op smaak met peper en zout
-
Serveer de groenten om en om op het bord
-
Snijd de bavette in dunne plakken of een dikke en plaats naast de groenten
-
Schep de jus van salie deels over het vlees, eet smakelijk!